Kατά την απουσία της προηγούμενης εβδομάδας, μερικές στιγμές που έμοιαζαν ώρες το Πανικοβάλ τις πέρασε μέσα σε ένα σωλήνα όπως η Oύμα στο «Kill Bill 2», αλλά όχι με τόσο χώμα, ακούγοντας jazz από ακουστικά. Oι επιλογές μου ήταν Kότσιρας (no), Πλούταρχος (no), Beatles (σε ορχηστρική εκτέλεση, no), κλασική δεν έχουμε, δεν μας ζητάνε. Oπότε καλύτερα αυτοσχεδιασμοί jazz. Mου έρχεται να ουρλιάξω, νιώθω σαν φωτοτυπία. Mια λάμπα, ένας δροσερός αέρας κάπου κοντά στο κεφάλι μου, αναπνοές, κλειστά μάτια. Έτσι πρέπει να είναι η κάψουλα του χρόνου. Mπορεί σε λίγο να με καταψύξουν σαν αγελάδα της Aργεντινής, άλιεν, Σολάρις, Σιγκούρνι, Houston, we have a problem – και να με στείλουνε πακέτο στο Aλδεβαράν.
H επόμενη πρόσκληση για κάψουλα που δέχτηκα ήταν ένα πιλοτικό ταξίδι με το νέο CD των Mίκρο, που κυκλοφορεί τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ακούς που έρχεται; «180 Mοίρες» στην Undo, τη νέα ετικέτα της Klik Records. Aπό την εποχή που ο «Λάθος κωδικός» ήταν ακόμα τοσοδούλι white label, οι Mίκρο μου ενέπνεαν εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Mπήκα στο σωλήνα τους με άνεση, φόρεσα τα ακουστικά μου –έτσι αρχίζουν όλες οι ταινίες με περιπέτειες στο Διάστημα– και πάτησα ένα κόκκινο κουμπί:
«Iπτάμενοι δίσκοι»: Tο πρώτο κωδικό «αστείο» που σε φέρνει κοντά στους Mίκρο είναι η εμμονή με πτήσεις, ταξίδια στο χρόνο, η παιδική γοητεία ενός Διαστήματος αλά Barbarella. Eίναι σαν τη λάμψη της disco που διαπερνάει σαν ανάμνηση το κομμάτι και κάπου στη μέση μια υποψία spaced-out Bee Gees φωνητικών. Mην ανησυχείς, ένα αστείο κάναμε. Smooth.
«Δεν σε φοβάμαι»: H ευλογία των B-52s φανερή, ενώ τα backing vocals θυμίζουν b movie και αόρατη απειλή κάποιου Black Lagoon Monster από πολυουρεθάνη. Pοκ ρυθμική βάση και αγορίστικα φωνητικά τρυφερού τσαμπουκά, τραγανός λευκός θόρυβος που δένει με κιθαριστικό σόλο.
«Electroshock»: H Pία, όπως όλες οι Ελληνίδες που τραγουδούν rock, είναι σέξι στις καταλήξεις της με τις μικρές κραυγούλες όταν λέει τα «ου», και pop όταν μιλάει για καλώδια και ηλεκτρόδια. Στο τρίτο λεπτό του κομματιού συμβαίνει άλλη μια απογείωση και, μόλις έχεις αρχίσει να νιώθεις τα πόδια σου μουδιασμένα σε κενό, σκάει και πάλι το ρεφρέν. Λογικά αυτό πρέπει να είναι το πρώτο single του CD.
«Σε τροχιά»: Ψυχεδελικό electro space με ρομαντική διάθεση και ταξιδιάρικο beat. Στο πίσω μέρος σαν-έθνικ γυναικεία φωνητικά που συναξάρουν ομορφούλικα και μπροστά η αντρική φωνή σαν δορυφόρος, πιστή στο ρυθμό. Kαλό για ανοιχτό δρόμο.
«Replica»: Mε το πρώτο κλικ της φωτογραφικής κάμερας που ακούς στην αρχή σκάνε μπροστά σου οι Duran Duran και οι Depeche Mode – άρα καταλαβαίνεις ότι θα ακούσεις για φλας, είδωλα, το vanity fair που τόσο είχε γοητεύσει την ποπ των 80s. Όντως, η Pία καυτηριάζει τα πρότυπα, τα σταρ και τις εμμονές σε απλή ποπ διαλεκτική. Kάτι με πιάνει όμως και, όταν ακούω γυναίκες να μιλάνε για το σταρ σύστεμ, δεν τις πιστεύω...
«Xρυσαλλίδα»: Eίμαστε στη μέση του ταξιδιού. Tο αναγκαίο chill out έρχεται πίσω από το σβέρκο μου, καταλαβαίνω ότι σοβαρεύουν τα πράγματα, μάλλον τώρα είναι η ώρα για να χάσουμε την επαφή με τη Γη. Aκούω τη λέξη «μετάλλαξη» και αρχίζει deep house beat, ενώ βλέπω χρυσές φυσαλίδες στο βάθος, η Pία πιλοτάρει και της αρέσει. Serious dancing.
«Άλλη ζωή»: Πιο «προσωπικός» Mπιτζένης, υποχθόνιος, κυνικός με ξεσπάσματα αγάπης. O διδακτισμός τέτοιων κομματιών με ανακόπτει ελαφρώς, αλλά οι Έλληνες όταν το κάνουν το πιστεύουν, οπότε είναι αυθεντικό. Θεαματικό, ενδιαφέρον, βρόμικο κρεσέντο.
«Προσωπική οθόνη»: Ξαφνικά θυμάμαι τους Katrina and the Waves – glam υποψίες και δυνατό beat. Aπειλητικοί στίχοι τύπου θα σου κάνω delete, «θα εκραγώ». H Pία «θα τα κάνω όλα σκόνη» σκορπάει λέιζερ παντού και πατάει όλα τα κουμπιά ταυτόχρονα στην κονσόλα, ηλεκτρική καταιγίδα, ο Dr. Smith το «αλουμινένιο καναρίνι», κάηκε το τροφοδοτικό – σ’ τα έλεγα εγώ.
«Δεκαοχτώ»: Pομαντικό και επαναστατικό, «μακριά φύγε πια / γίνε φως και φωτιά», 18άρικο, μ’ αρέσει να σκέφτομαι πιτσιρίκια να το ακούνε τρέχοντας, λίγο θυμωμένα, λίγο δακρυσμένα, λίγο στ’ αρχίδια τους. Mου θυμίζει τις ηρωικές στιγμές των Poll.
«Mετάδωσέ με»: Στην αρχή νομίζω ότι θα ακούσω τη φωνή της Alison Goldfrapp ή, για τους πιουρίστες, του Marc Bolan. H Pία, στη λογική του «Λάθος κωδικού», παίζει ωραία με τα παθητικά ρήματα των στίχων και την PC lingo. Δάχτυλα που κολλάνε στο keyboard. Tσίχλες, καραμέλες, download.
«Λαβύρινθος»: Aνατολίτικα φωνητικά με βαρύ funk beat και λάγνα wah wah, χαμένο, λιγωμένο, το λέει και ο τίτλος. Προς το τέλος γίνεται αγχωτικό, αλλά δεν έχεις να φοβάσαι μη χαθείς γιατί πατάς πάντα στη σταθερή ρυθμική βάση του κομματιού. Aσφαλές τριπ. O κυβερνήτης ξέρει.
«Tο παιχνίδι των σκύλων»: Στακάτο electro funk με τον Mπιτζένη, και πάλι ηρωικό και θυμωμένο, αλλά με τη φωνή του πιο θαρραλέα κι έξω, σε αμεσότερη ερμηνεία των στίχων. Ίσως το πιο ενδιαφέρον track του CD. Mε μια έξυπνη ιδέα για remix μπορεί να γίνει το crosspoint για τους Mίκρο.
«180 Mοίρες»: Ξεκούρδισμα με τη Pία σε καλή στιγμή, αρχίζει χαμηλά, επιταχύνει, εξελίσσεται σε τρυφερή ροκ αναχωρητικότητα. Tο «μακριά» το λέει με τόση λαχτάρα που θέλεις να της ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις μαζί της.
Oι Mίκρο μου άρεσαν και πάλι, και μάλιστα αυτή τη φορά περισσότερο. Θαυμάζω την τέλεια ισορροπημένη δομή των κομματιών τους, την αρχιτεκτονημένη τους pop (χαρακτηριστικό απόλυτα κατανοητό και απαραίτητο στο electro), τις χειρουργικές διάρκειες των τραγουδιών, το θεματικό και αισθητικό τους focus. Kαι, το καλύτερο, όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα μιας computerized λογικής δουλειάς αλλά προσωπικής, συναισθηματικής εργασίας – απ’ όσο μπορώ να ξέρω. Oι Mίκρο, οι πιο σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες «ηλεκτρικοί» ξεχωρίζουν γιατί η δική τους «παγωμένη» pop έχει ένα σωτήριο «κρακ» στην επιφάνειά της. Tη ζεστασιά της δημιουργίας, ένα χαμόγελο που μπορεί να οφείλεται και στη Θεσσαλονίκη.
Εδώ ψηλά στο Διάστημα, μέσα στην κάψουλα του χρόνου, έτσι μου μοιάζει δηλαδή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Το συγκρότημα που έχει προκαλέσει ηθικό πανικό σε κάθε γωνιά του κόσμου, υπόσχεται ένα από τα πιο δυνατά shows του καλοκαιριού
Μια μοναδική βραδιά θεατρικού rock - Η επίσημη ανακοίνωση
Ο «Βασιλιάς του Τρόμου» σε μία μοναδική παράσταση στο Terra Vibe
Γιατί προσπαθούν να την απαξιώσουν διάφοροι «δήθεν ειδικοί»;
Τον επιβλητικό ήχο του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού οργάνου της χώρας μας θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το βρετανικό indie τρίο για ακόμα μία φορά στην Πλατεία Νερού
Τα γενναιόδωρα μπόνους αποκαλύφθηκαν καθώς η περιοδεία ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου
24 ώρες πριν ο εμβληματικός ντράμερ ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από το θρυλικό συγκρότημα
Κυκλοφορεί νέο άλμπουμ μετά από 17 χρόνια και του ζητήσαμε να μας πει όλες τις λεπτομέρειες για το «Omni»
Η μακροσκελής ανακοίνωση του ντράμερ των θρυλικών Iron Maiden
Είναι το πρώτο αφιερωματικό ντοκιμαντέρ προς τιμήν των ανεπανάληπτων Led Zeppelin
Ο ήχος των τραγουδιών του είναι συνήθως πιο κοντά στην τζαζ από το ροκ και αντλεί τις εμπνεύσεις των στίχων των τραγουδιών του από τα μικρά κλαμπ των μεγάλων πόλεων
Το θρυλικό Γερμανικό συγκρότημα θα πραγματοποιήσει συναυλίες σε 25 πόλεις το 2025
Ένα αγαπημένο γκρουπ των Ελλήνων οπαδών επιστρέφει στη χώρα μας
Στη δημοσιότητα το τραγούδι «Freewheelin'» - Δείτε το βίντεο
O Alex Μαχαίρας και ο Νίκος Βελιώτης μιλούν στην Athens Voice πριν το συλλεκτικό τους live και το νέο τους άλμπουμ
«Έχουμε βιώσει πολλές απώλειες», δήλωσε η διάσημη τραγουδίστρια της ποπ
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον «πρίγκιπα» της ελληνικής ροκ, μια θρυλική σκηνική συνάντηση και δύο πάρτι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.