Μουσικη

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έρχεται σε Λέσβο και Χίο

Ο «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ» φέτος μπαίνει στο επίκεντρο

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mimf20183rdnightcogasaliampoukou.jpg
MIMF 2018 3rdnight © Olga Saliampoukou

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα φιλοξενήσει 27 σολίστες από όλο τον κόσμο από τις 8 μέχρι και τις 19 Αυγούστου στη Λέσβο και τη Χίο

Σήμερα, η ανάγκη διαλόγου φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτός είναι και ο λόγος που το θέμα «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ» επιλέχτηκε ως ο πρωταγωνιστής του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, έτσι ώστε μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της κλασικής μουσικής να ενθαρρυνθεί ένα νοητικός και συναισθηματικός διάλογος, μέσω του οποίου θα συνδυαστούν η καινοτομία με την παράδοση, θα ενωθούν διαφορετικοί μεταξύ τους τομείς και άνθρωποι και τελικά θα αναδειχθούν όλες οι ομοιότητες που κρύβουν πίσω τους πολλές φαινομενικά ασύμβατες αντιθέσεις.

momentsmimf2018colgasaliampoukou.jpg
Moments - MIMF 2018 © Olga Saliampoukou


Φέτος, το Φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Μεσογείου, θα είναι λίγο διαφορετικό, αφού δεν θα περιοριστεί στον Μόλυβο και τη Λέσβο, αλλά θα ταξιδέψει και στο νησί της Χίου. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει τις προ-φεστιβαλικές του δραστηριότητες στις 8 Αυγούστου στη Χίο, για να συνεχιστούν μέχρι και τις 15 του μήνα στη Λέσβο, με βασικό σκοπό να μας αποκαλύψει όλες τις κρυφές ομορφιές των δύο νησιών, με συναυλίες και περιηγήσεις σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες τους (Κτήμα Citrus - Κάμπος Χίου, Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ανδρέα, Ερεσός Λέσβου, Τσαρσί χαμάμ στη Μυτιλήνη, Υγρότοποι Κόλπου Καλλονής). Στις 13 του μήνα, μάλιστα, η συναυλία «Από τη Γένεση στο Διάλογο» θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο και πέρασμα, από το περσινό στο φετινό Φεστιβάλ.

Το κυρίως πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 19. Στο διάστημα αυτό, τόσο στο κάστρο Μολύβου, όσο και στο συνεδριακό κέντρο Μηθύμνας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μουσικές έννοιες, όπως «Θέση», «Αντίθεση», «Διάλογος», «Συμφιλίωση» και «Σύνθεση», μέσα από τα έργα των Βιτάλι, Ρεμπέλ, Τζένκινς, Ξενάκη, Μπραμς, Ντβόρζακ, Μότσαρτ, Πουλένκ, Μπ. Μπρίττεν, Σουκ, Fauré, Ορλόφσκι, Γολίχοφ, Haydn, Ries, ενώ θα παρουσιαστεί και για πρώτη φορά μία ειδική ανάθεση του Φεστιβάλ, το έργο «Όψεις του αρχαϊκού διπόλου» του Ν. Χαριζάνου.

prwini-mimf-photolgaphy-49.jpg


Κατά την διάρκεια, όμως, του κυρίως Φεστιβάλ, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε και αναπάντεχες «Μουσικές Στιγμές». Σολίστες θα εμφανίζονται απρόσμενα στον οικισμό, σε παραλίες, αλλά και σε άλλα σημεία του Μολύβου, για να υπογραμμίσουν μουσικά την ομορφιά, τον παραδοσιακό πλούτο και την αρχιτεκτονική του χωριού.

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχουν επιμεληθεί οι καλλιτεχνικές διευθύντριες Danae και Kiveli Dörken, ενώ κάποια από τα μουσικά ονόματα που θα βρεθούν εκεί είναι ο μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς Γερμανός βιολιστής  Κρίστιαν Τέτσλαφ, ο βραβευμένος από την  Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ηλίας Καντέσα, ο Βόλκερ Γιάκομπσεν, ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης κουαρτέτου Artemis Quartet, και o βραβευμένος για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική Klezmer Ντέιβιντ Ορλόφσκι, η τσελίστρια Τάνια Τέτσλαφ και ο βιολοντσελίστας Μπρούνο Φιλλίπ, ένας από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του, ο Aρτουρ Πιτζάρο, διεθνούς φήμης πορτογάλος πιανίστας και νικητής του σημαντικού Leeds International Piano Competition και ο νορβηγός περκασιονίστας Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν.

4rthmimfcogasaliampoukou.jpg
4th MIMF © Oga Saliampoukou


Κρατήστε το εισιτήριό σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ