Μουσικη

Το νέο τραγούδι του Manu Chao για τα στρατόπεδα μετανάστευσης στην Αριζόνα

Ακούστε το «Bloody Bloody Border» από την επανακυκλοφορία του «Clandestino»

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Bloody Bloody Border: Το νέο τραγούδι του Manu Chao για τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα μεταναστών στην Αριζόνα.

21 χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία του, το ντεμπούτο άλμπουμ «Clandestino» του Manu Chao πρόκειται να επανακυκλοφορήσει στις 30 Αυγούστου από την Because Music με τρία νέα τραγούδια. Ο δίσκος με τους πολύγλωσσους στίχους και τις πολυπολιτισμικές αναφορές που συγκαταλέγεται σε πολλές λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ των 90s υπήρξε επιδραστικός, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για τον γαλλο-ισπανό τραγουδοποιό José-Manuel Thomas Arthur Chao Ortega, ταιριάζοντας reggae, worlbeat, ska και alternative latin ρυθμούς με πολιτικοποιημένους στίχους και βγάζοντάς τον στο δρόμο με την περίφημη μπάντα του Radio Bemba.

Το τραγούδι «Bloody Bloody Border» από την επανακυκλοφορία «Clandestino/Bloody Border» δόθηκε στη δημοσιότητα και κατακρίνει τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα στρατόπεδα μετανάστευσης στην Αριζόνα, τα οποία επισκέφθηκε ο Manu Chao το 2011, στο περιθώριο των ζωντανών του εμφανίσεων. «Cross the border line/Freedom is not crime/Let’s peaceful river flow/Let the people come and go» τραγουδά χαρακτηριστικά, ενώ το γιουκαλίλι του χρωματίζει τα μηνύματα διαμαρτυρίας του.

Στο άλμπουμ «Clandestino/Bloody Border» συμμετέχει και η θρυλική ερμηνεύτρια Calypso Rose, χαρίζοντας το ηχόχρωμά της στο rework του τραγουδιού «Clandestino», που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.