Μουσικη

19th Athens Technopolis Jazz Festival: Oι Mammal Hands μας συστήνονται

Λίγο πριν το live στην πολυαναμενόμενη τζαζ γιορτή της πόλης στην Τεχνόπολη

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mammal-hands-ctom-barrett-promo-shot-1-hi-res.jpg
©Tom Barrett

Λίγο πριν την άφιξη των Mammal Hands στην Αθήνα, ο σαξοφωνίστας Jordan Smart μοιράζεται τζαζ ιστορίες, post rock εμμονές και μας συστήνει τον ξεχωριστό τους ήχο.

H πιο jazz εβδομάδα της Αθήνας ξεκίνησε. Το πολυαναμενόμενο Athens Technopolis Jazz Festival συνενώνει για 19η φορά πρωτότυπους και πειραματικούς ήχους από όλο τον κόσμο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Όπως την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα jazz των Βρετανών Mammal Hands, που μοιράζονται την ίδια στέγη και παρόμοια αισθητική με τους GoGo Penguin στην Gondwana Records και θα ακούσουμε ζωντανά το Σάββατο 1 Ιουνίου. Με τρία άλμπουμ «Animalia», «Floa», «Shadow Work» και ένα πρόσφατο EP «Becoming» στο ενεργητικό του, το τρίο των Nick Smart (πλήκτρα), Jesse Barrett (ντραμς, κρουστά, tabla), Jordan Smart (σαξόφωνο) αναδεικνύει μια νέα πτυχή της σύγχρονης τζαζ χωρίς περιορισμούς. Λίγο πριν την άφιξή τους στην Αθήνα, ο σαξοφωνίστας Jordan Smart μοιράζεται τζαζ ιστορίες, post rock εμμονές και μας συστήνει τον ξεχωριστό τους ήχο.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο Athens Technopolis Jazz Festival;
Ανυπομονούμε πραγματικά να παίξουμε στο Athens Technopolis Jazz Festival. Εγώ κι ο αδελφός μου ο Nick είμαστε μισοί Κύπριοι, οπότε έχουμε έναν ακόμη λόγο να χαιρόμαστε που θα παίζουμε σε ελληνικό κοινό. Θα ακουστούν πολλά κομμάτια από τις τελευταίες μας κυκλοφορίες «Shadow Work» και «Becoming» μαζί με παλιότερες συνθέσεις. Πάντα αλλάζουμε τον τρόπο που ακούγονται συναυλιακά ανάλογα με τη διάθεσή μας. Καθώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο αυτοσχεδιασμού φροντίζουμε να αλλάζουμε τον ήχο σε κάθε νέα συναυλία, κάτι που μας δίνει και μια αίσθηση ελευθερίας.

Ποιος μουσικός πυροδότησε το ενδιαφέρον σας για την τζαζ;
Από τους πρώτους τζαζ δίσκους που μου κίνησαν το ενδιαφέρον είναι των Coltrane, Miles Davis, Eric Dolphy. Ακούω όμως πολύ και μουσικές όπως cumbia, afrobeat και calypso, που σίγουρα με έχουν επηρεάσει αρκετά.

Ποιον σαξοφωνίστα θα ξεχωρίζατε από την ιστορία της μουσικής;
Toν Getatchew Mekurya ή τον John Coltrane.

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία από ένα μεγάλο εύρος και είδη, όπως jazz, ambient, post rock;
Προσπαθούμε όσο μπορούμε να αποφύγουμε την περιγραφή. Για μας το καλύτερο είναι να ακούγεται όπως είναι, αλλά έχεις επιλέξεις τα βασικά είδη. Ειδικά το post rock υπήρξε για μας πάντα μεγάλη επιρροή με την εναλλαγή των εντάσεων, τα μεγάλα διαστήματα, την αξιοποίηση μινιμαλιστικών ιδεών. Υπάρχουν ακόμη επιρροές από electronic, ambient, jazz και άλλα.

mammal-hands-ctom-barrett-promo-shot-3.jpg
©Tom Barrett

Πώς αναπτύσσετε και μοιράζεστε τις ιδέες σας;
Συμμετέχουμε και οι τρεις. Πολλές φορές ξεκινάμε πάνω σε μια ιδέα που φέρνει ένας από εμάς, πολύ συχνά ξεκινώντας από το πιάνο, αλλά πάντα χτίζουμε τα κομμάτια όλοι μαζί μέσα από τζαμαρίσματα και αυτοσχεδιασμούς. 

Ποιοι μουσικοί σάς εμπνέουν σήμερα;
Αυτή τη στιγμή θα ανέφερα τους Nik Bartsch, Andy Cutting και Ψαραντώνη.

Υπάρχει μια κοινή αισθητική με γκρουπ όπως οι GoGo Penguin και Portico Quartet στην Gondwana Records του Matthew Halsall. Πώς ξεκίνησε και πόσο δημιουργική είναι η συνεργασία σας;
Πριν από 6 χρόνια είχαμε παίξει μαζί με τους GoGo Penguin στο Μπέρμινχαμ. Μετά τη συναυλία ο Nick Blacka μας ζήτησε να του στείλουμε κομμάτια για να δείξει στον Matthew. Toυ άρεσαν τα τραγούδια μας και έτσι έγινε η αρχή. Μέσα στα χρόνια έχουμε μάθει πολλά από τη συνεργασία αυτή και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Είδαν με χαρά, για παράδειγμα, την απόφασή μας να κάνουμε την παραγωγή στο τελευταίο μας άλμπουμ, κάτι που μας έδωσε απόλυτη δημιουργική ελευθερία στο στούντιο. Έχω μάθει εξίσου πολλά μέσα από τη συμμετοχή μου στους Gondwana Orchestra για 4 περίπου χρόνια παίζοντας μαζί με απίστευτους μουσικούς. 

Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση;
Zoυμε σε περίεργους καιρούς, και είναι εύκολο να χάσεις την ελπίδα. Για μας είναι σημαντικό να παίζουμε σε μια τέτοια περίοδο και να βλέπουμε τον τρόπο που συνεχίζει να ενώνει τους ανθρώπους και να μας φέρνει κοντά ειδικά στις ζωντανές συναυλίες.

mammal-hands-ctom-barrett-promo-shot-2.jpg
©Tom Barrett

Πώς αναμετράται ένα νέο γκρουπ με τη μουσική ιστορία;
Υπάρχουν αμέτρητες ιδέες και συνδυασμοί για να εξερευνηθούν ηχητικά. Και αν μη τι άλλο, ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στη μουσική είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Τι ακολουθεί;
Eτοιμάζουμε το επόμενο άλμπουμ επιχειρώντας να προσθέσουμε νέα στοιχεία στον ήχο μας. Mαζί με τον Nick oλοκληρώνουμε και νέα κομμάτια με το project μας Sunda Arc. Ξεκινούν και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ σταδιακά, οπότε προσπαθούμε να μοιράσουμε τον χρόνο μας στο στούντιο και τις συναυλίες. Ανυπομονώ πάντως να παίξω ζωντανά κάποια από τα νέα μου τραγούδια.

Info: 19th Athens Technopolis Jazz Festival, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 2130109300. Κάθε βράδυ από τις 21.00 με τρία σχήματα. Είσοδος ελεύθερη.

Oι Mammal Hands εμφανίζονται στο Athens Technopolis Jazz Festival με την υποστήριξη του British Council


Παράλληλες δράσεις 

Meet Market 
Δευτ.-Παρ. 19.00 - 00.00
Σάβ. & Κυρ.15.00 - 00.00

Εκθέσεις της Φωτογραφικής Ομάδας METAPolis
Τρ. Τετ. Πέμ.16.00 - 23.00
Παρ. Σάβ. Κυρ. 10.00 - 23.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ