Μουσικη

Bitter Sweet Symphony: Οι Rolling Stones παραχώρησαν τα δικαιώματα του τραγουδιού στους Verve

Τέλος στη δικαστική διαμάχη για το τραγούδι με την αινιγματική μελωδία

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Rolling Stones επέστρεψαν τα δικαιώματα του τραγουδιού «Bitter Sweet Symphony» στον Richard Ashcroft των Verve

457 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των 90s και μια μελωδία που αποτέλεσε αντικείμενο νομικής διαμάχης.

Το «Bitter Sweet Symphony» κυκλοφόρησε το 1997 στο θρυλικό πλέον άλμπουμ «Urban Hymns» των Verve εκτοξεύοντας τη δημοφιλία της βρετανικής μπάντας και του Richard Ashcroft. Έχοντας σαμπλάρει το ορχηστρικό θέμα του τραγουδιού «The Last Time» των Rolling Stones, που γράφτηκε το 1965 από το συνθέτη Ντέιβιντ Γουάιτακερ, οι Verve είχαν τα δικαιώματα χρήσης του θέματος από τον σπουδαίο μουσικό που απεβίωσε το 2012, αλλά όχι από τους Rolling Stones. 

Αποτέλεσμα; Τα τελευταία 22 χρόνια, οι Verve δεν πληρώθηκαν ούτε ένα σεντ για τη μεγάλη επιτυχία τους, αφού είχαν χάσει τα δικαιώματα, έπειτα από τη μήνυση του μάνατζερ των Rolling Stones, την περίοδο εκείνη, Άλεν Κλάιν, ο οποίος πέτυχε τα δικαιώματα και τα κέρδη των πωλήσεων να καταβάλλονται στον Μικ Τζάγκερ και τις υπόλοιπες «πέτρες».

Φαίνεται όμως πως ο χρόνος άλλαξε τα δεδομένα, αφού ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς συμφώνησαν στην επιστροφή των δικαιωμάτων στον Ρίτσαρντ Άσκροφτ.

Από τον περασμένο μήνα, οι Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς υπέγραψαν την παραχώρηση των δικαιωμάτων για όλες τις εκδόσεις του «Bitter Sweet Symphony», ανακοίνωσε ο Ρίτσαρντ Άσκροφτ, σημειώνοντας πως «ήταν πραγματικά καλό και μεγαλοπρεπές».

«Πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση από τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς. Τους ευχαριστώ δηλώνοντας, παράλληλα, και τον απόλυτο σεβασμό μου προς το πρόσωπό τους» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι Rolling Stones είναι η μεγαλύτερη ροκ εν ρολ μπάντα στον κόσμο και ποτέ δεν είχε κάτι προσωπικό μαζί τους. 

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το «Bitter Sweet Symphony» έχει σημειώσει 1.276.209 πωλήσεις.