Μουσικη

Εσύ γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ ραπ και χιπ-χοπ;

Ποια είναι τα 4 στοιχεία της χιπ-χοπ κουλτούρας και οι διαφορές των δύο όρων

Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στη ραπ και το χιπ-χοπ;

Οι περισσότεροι ακούγοντας τις λέξεις ραπ και χιπ-χοπ φέρνουν στο μυαλό τους το ίδιο αποτέλεσμα. Κουκούλες και φαρδιά παντελόνια κάποτε, γυαλιά, καδένες και ακριβά ρολόγια σήμερα και νεαρούς και μη να τραγουδούν ρίμες με τον δικό τους, πάντα γρήγορο ρυθμό κάνοντας το κοινό τους να χορεύει πάνω-κάτω. Όμως οι δύο όροι παρουσιάζουν μερικές διαφορές, ή μάλλον η μία έννοια περιέχει την άλλη.

Ραπ
Η Ραπ είναι η μουσική που περιέχει ρυθμό και ρυθμικό λόγο με λέξεις που επαναλαμβάνονται με γρήγορο τρόπο. Για να το πούμε πιο απλά είναι το φωνητικό κομμάτι, ενός χιπ-χοπ τραγουδιού. Συχνά περιλαμβάνει λεξιλόγιο δρόμου και αργκό εκφράσεις και επίσης συχνά εκφράζεται μαζί με μουσική. Στην πραγματικότητα αυτό που ξεχωρίζει τη ραπ με κάθε άλλη ομιλούμενη ποίηση είναι ακριβώς αυτό. Ακόμη κι αν μπορεί να τραγουδήσει κάποιος ραπ και χωρίς μουσική.

Χιπ-Χοπ
Από την άλλη πλευρά το χιπ-χοπ είναι ένα πολιτιστικό κίνημα που ξεκίνησε από το 1970 στο οικονομικά κατεπιεσμένο Μπρονξ, προάστιο της Νέας Υόρκης και η χιπ-χοπ μουσική ήταν  η μουσική συνήθεια αυτού του κινήματος. Όπως καταλαβαίνει κανείς και από τα παραπάνω, ουσιαστικά η ραπ είναι ένα από τα τέσσερα στοιχεία του χιπ-χοπ και μαζί με τη μουσική που δίνει ο DJ (άλλο ένα στοιχείο της χιπ-χοπ κουλτούρας), συγκροτούν το μουσικό μέρος αυτού που όλοι γνωρίζουμε σαν Χιπ-Χοπ. Με άλλα λόγια οι στίχοι ενός χιπ-χοπ τραγουδιού όπως τραγουδιούνται από τον ράπερ είναι το ραπ στοιχείο του τραγουδιού και η μουσική υπόχρωση είναι η μουσική εκείνη που «συμφωνεί» με τους ίδιους στίχους.

Ποια είναι τα άλλα δύο στοιχεία αυτού που ξεκίνησε πριν από περίπου πενήντα χρόνια στο Μπρονξ; Το γκράφιτι και το breakdance!

Πηγή: I'm A Useless Info Junkie