Μουσικη

Ο Eminem ήταν ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις άλμπουμ το 2018

Ο 46χρονος ράπερ από το Ντιτρόιτ είναι ακόμα στην κορυφή του παιχνιδιού

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί το 2017 με το «Revival» να απογοήτευσε αρκετούς, αλλά χρειάστηκαν μερικοί μήνες για τον αθυρόστομο Slim Shady ώστε να επιστρέψει στη γνώριμη θέση του, στην κορυφή.

Με το άλμπουμ «Kamikaze», όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας του Buzz Angle, ο Eminem πούλησε 755.027 αντίτυπα τη χρονιά που έφυγε, κατακτώντας διεθνώς την πρώτη θέση και αφήνοντας πίσω του τη δημοφιλή K-Pop μπάντα BTS, τον Chris Stapleton, τους Metalllica, τη Lady Gaga, τον Ed Sheeran, τον Justin Timberlake και πολλούς άλλους. Φτάνοντας σε περισσότερα αυτιά, απ’ όσο ο Drake και η Taylor Swift μαζί.

Αν κάτι ενδιαφέρον προκύπτει από τους αριθμούς, είναι πως από τις πωλήσεις αυτές, μόνο το τελευταίο του άλμπουμ αντιστοιχεί στο μισό τους, αφού το «Kamikaze», το οποίο ήταν ο δέκατος δίσκος του που βρέθηκε στο Νο 1 του Billboard, αγοράστηκε 373.067 φορές και αναδείχτηκε το τέταρτο πιο ευπώλητο άλμπουμ του 2018. Δηλαδή, το άλλο μισό προέρχεται από την υπόλοιπη δισκογραφία του, επιβεβαιώνοντας πως κέρδισε νέους ακροατές με τις ρίμες του και τα «χωσίματά» του σε ράπερ τύπου Machine Gun Kelly.  

Το τελευταίο του άλμπουμ αντιστοιχεί μόνο στο μισό αυτού του αριθμού. Με 373.067 αντίτυπα που πωλήθηκαν, ο Kamikaze τελείωσε ως το τέταρτο best-selling άλμπουμ της χρονιάς. Σημαίνει ότι το άλλο μισό προέρχεται από τον κατάλογό του. Είναι ο παλιός αλλιώς;

Αν αυτά τα δεδομένα εντυπωσιάζουν για την επίδραση του 46χρονου ράπερ από το Ντιτρόιτ, ο οποίος φέτος δάνεισε το «Venom» στο σάουντρακ του ομώνυμου φιλμ με τον Τομ Χάρντι στο ρόλο του γνωστού villain της Marvel, είναι τα δεδομένα ροής. Πανταχού παρών σε όλες τις streaming πλατφόρμες, με 4,7 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές, ο Eminem βρέθηκε στην τέταρτη θέση για το 2018, πίσω από τον Drake, o οποίος με 10,5 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές βρέθηκε στην πρώτη θέση, τον Post Malone, που μέτρησε 6,9 δισεκατομμύρια, και τον ΧΧΧTentacion, που δολοφονήθηκε τον Ιούνιο, με 5,9 δισεκατομμύρια.

Απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός πως το 2018 υπήρξε χρονιά, σχεδόν, διπλασιασμού στις πωλήσεις των ψηφιακών αντιτύπων, δείχνοντας πόσο digital είναι το μέλλον. 534,6 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές σημειώθηκαν στις streaming πλατφόρμες ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2017, που ήταν 376,9 δισεκατομμύρια αναπαραγωγές, μια αύξηση που άγγιξε το 42%. Και το hip-hop/rap ως μουσικό είδος κατείχε τη μερίδα του λέοντος με 21,7%, από 17,5% που είχε συγκεντρώσει το 2017.