Μουσικη

Οι 20 καλύτερες διασκευές τραγουδιών του David Bowie

Nirvana, Oasis, Beck και άλλοι μουσικοί που έκαναν αγνώριστα τα τραγούδια του Starman

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
David Bowie
David Bowie, © Alex Livesey/Getty Images/Ideal Image

Δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα τραγούδι του David Bowie δικό σου. Ο δημιουργός – χαμαιλέοντας της ποπ κουλτούρας αγαπούσε τους πειραματισμούς και άφησε μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά πεθαίνοντας στις 10 Ιανουαρίου του 2016. 

Οι καλλιτέχνες που διασκεύασαν τα τραγούδια του δεν ήταν λίγοι. Αυτοί όμως παρακάτω ήταν οι πιο πειστικοί, αυτοί που κατάλαβαν περισσότερο το πνεύμα του και δεν δίστασαν να το προσεγγίσουν με το δικό τους ηχόχρωμα.

20. Under Pressure – Foo Fighters

Foo Fighters - Under Pressure(Queen & David Bowie Cover) Live Slane Castle

O μπασίστας των Led Zeppelin John Paul Jones και ο ντράμερ των Queen Roger Taylor μοιράστηκαν τη σκηνή με τον frontman των Foo Fighters και πρώην ντράμερ των Nirvana, ο οποίος ήταν τραυματισμένος και μάλλον «τραυμάτισαν» το τραγούδι που μαζί με τον Freddie Mercury είχε τραγουδήσει ο David Bowie. Δημοκρατία έχουμε, βέβαια.

19. Heroes – Janelle Monae

Janelle Monáe - "Heroes" (from Pepsi Beats of the Beautiful Game LP)

Ένα ηρωικό dance soul make over στη διασκευή ενός τραγουδιού που συνέβη το 2014 για την καμπάνια «Now Is What You Make It» της Pepsi. Περισσότερο χορευτικό, λιγότερο κιθαριστικό κι όποιος αντέξει.

18. Heroes – Bloc Party

Bloc Party - Heroes (David Bowie Cover) Live in Paris

Τα φωνητικά του Kele Okereke φροντίζουν να τραγουδούν κάθε φορά τη λέξη «heroes» με διαφορετικό τρόπο, σε μια ζωντανή διασκευή στο Παρίσι που θα θυμόμαστε.

17. Ashes To Ashes – Calvin Love

The Smashing Pumpkins "Space Oddity" Guitar Center Sessions on DIRECTV

Μονότονα φωνητικά, υπνωτικός ρυθμός, ένα ρεμίξ αγάπης από τον αμερικάνο δημιουργό που από το 2007 που εμφανίστηκε με το EP «Go Plane!» μέχρι σήμερα, επιδίδεται σε υψηλές ηχητικές πτήσεις.   

16. Blackstar – Car Seat Headrest

Car Seat Headrest  -  Blackstar  -  LIVE at Pitchfork 2016

Μια ψυχεδελική προσέγγιση στο υποβλητικό τραγούδι του τελευταίου άλμπουμ του David Bowie από την αμερικάνικη indie rock μπάντα και τον Will Toledo να διαλύεται στο μικρόφωνο.

15. Life On Mars – Lorde

David Bowie Tribute l The BRIT Awards 2016

Το 2016 τα Brit Awards ζήτησαν από τη νεοζηλανδή τραγουδοποιό να συμμετάσχει στο αφιέρωμα μνήμης για τον David Bowie και αυτή εμφανίστηκε συνοδευόμενη από τους μουσικούς της μπάντας του. Δείτε πώς ερμήνευσε το «Life On Mars» καθηλώνοντας πολλούς θεατές.

14. Rebel Rebel – Tegan And Sara

Tegan and Sara - Rebel Rebel

Οι δίδυμες indie Καναδές τόλμησαν το 2003 να δώσουν τη δική τους διάσταση στο «Rebel Rebel» και η «επαναστατική» απόφασή τους ακούγεται με το ίδιο ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα.

13. After All – Tori Amos

tori amos - after all (david bowie cover)

Πολλοί μπορούν να ακούν αυτό το τραγούδι όλη μέρα. Το 2001 η αμερικανή συνθέτης και ερμηνεύτρια με τη μέτζο σοπράνο χροιά έβαλε το πιάνο και τη φωνή της να συνοδεύσουν τις λέξεις του αισθαντικού τραγουδιού που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1970 στο άλμπουμ «The Man Who Sold The World».

12. Rock n’ roll Suicide – Seu Jorge

Bloc Party - Heroes (David Bowie Cover) Live in Paris

2004, ταινία «The Life Aquatic with Steve Zissou» και ο σκηνοθέτης Γουες Άντερσον περνά από τα πλάνα του και τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή-ωκεανογράφου την εκτέλεση του Seu Jorge.

11. Young Americans – The Cure

THE CURE - YOUNG AMERICANS [DAVID BOWIE COVER]

Οι περισσότεροι προτιμούν το πρωτότυπο και ξενίζουν με τα πνευστά samples, αλλά ο Robert Smith, το 1995, 20 χρόνια μετά την πρώτη φορά, διασκεύασε το «Young Americans» όπως το ήθελε αυτός.

10. Suffragette City – Red Hot Chilli Peppers

Red Hot Chili Peppers - Suffragette City - B-Side [HD]

Ζωντανό και b-side στο σινγκλ «Aeroplane» του 1995, με την ενέργεια των Red Hot Chilli Peppers να ανεβάζει ταχύτητες και να επιλέγεται σε όχι λίγες ζωντανές εμφανίσεις τους τα επόμενα χρόνια.

09. Under Pressure – My Chemical Romance and The Used

Studio Version: Under Pressure - My Chemical Romance and The Used

Για άλλους απλά μια καλή μίμηση, για άλλους παρατραβηγμένη, σίγουρα μια προσπάθεια που έφερε το πασίγνωστο τραγούδι στα νεαρά και κάποτε emo ακροατήρια των δυο συγκροτημάτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2004.

08. Space Oddity – Smashing Pumpkins

The Smashing Pumpkins "Space Oddity" Guitar Center Sessions on DIRECTV

Ο Billy Corgan άγγιξε τον γαλαξιακό ύμνο του Starman το 2013, 44 χρόνια μετά την αυθεντική ηχογράφησή του, και δεν έχασε την ευκαιρία να διαδώσει τη διασκευή σε πολλές από τις ζωντανές εμφανίσεις του.

07. Drive-In Saturday – Morrissey

Morrissey - Drive-In Saturday [Live - David Bowie Cover]

Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1973 στο άλμπουμ «Alladin Sane» εμπνευσμένο από το doo-wop των 50s και το διασκεύασαν μεταξύ άλλων οι The Diamonds, Joe Jackson και Def Leppard. Ήταν όμως το 2000, μιλένιουμ περίοδος, όταν ο Morrissey στο Beacon Theater της Νέας Υόρκης κατέπληξε τα πλήθη, επιλέγοντάς το ως encore. Και το επανέλαβε το 2007 στην αμερικάνικη περιοδεία του.

06. Golden Years – Marilyn Manson

Marilyn Manson  -  Golden Years

Ο σκοτεινός δανδής, που έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλο της ATHENS VOICE, πήρε το τραγούδι του 1976 από το άλμπουμ «Station To Station» και έδωσε μια πιο edgy και dark ατμόσφαιρα το 1998 στο άλμπουμ «Mechanical Animals». Glam περιπτώσεις και οι δύο τους, εξερευνητές του androgynous look με πολύ make up και πολλά τραγούδια για το σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ εν ρολ.

05. I’m Afraid Of Americans – Nine Inch Nails

NIN: "I'm Afraid of Americans" live from on stage in Toronto, 6.02.09 [HD 1080p]

Όποιος βρέθηκε στη συναυλία-πέρασμα από το Τορόντο των Nine Inch Nails το 2009 θα πρέπει να αισθάνεται λίιιγο τυχερός παραπάνω αφού ο Trent Reznor άλλαξε τα φώτα στο τραγούδι του David Bowie που κυκλοφόρησε το 1997 για το άλμπουμ «Earthling», συσκοτίζοντάς το με την industrial rock αύρα του. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά; Ο Trent Reznor βοήθησε στην παραγωγή του αυθεντικού τραγουδιού τον David Bowie, έπαιξε κιθάρα, μπάσο και ντραμς στις ηχογραφήσεις του και πέρασε κι από το βίντεο κλιπ του. Ποιο άλλο να διάλεγε;

04. Heroes – Oasis

Oasis - Heroes

Ηχογραφημένη το 1997 για το σινγκλ «D’ You Know What I Mean?» όταν όλος ο πλανήτης προσπαθούσε να καταλάβει τι εννοούν οι αδερφοί Gallagher, η διασκευή στη σύνθεση των David Bowie και Brian Eno, γνώρισε γρήγορα μεγάλες ραδιοφωνικές δόξες. Δυναμώστε την ένταση.

03. Ashes To Ashes – Warpaint

Warpaint cover Ashes To Ashes in the BBC Music Tepee at Glastonbury 2014

Κιθάρες ίντριγκα, φωνές νανούρισμα και post punk διάθεση από τις Warpaint που δεν το φοβήθηκαν και είπαν να το φέρουν στα μέτρα τους.

02. Sound and Vision – Beck

Beck Reimagines David Bowie's 'Sound and Vision'

160 φίλοι και ο Beck συνιστούν David Bowie. Με τον πατέρα του Beck, David Campbell σε ρόλο μαέστρου, η ορχηστρική εκτέλεση του «Sound and Vision» που κινηματογραφήθηκε στο Λος Άντζελες μάλλον θα έκανε τον David Bowie να αισθάνεται κολακευμένος.

01. The Man Who Sold The World - Nirvana

Nirvana - The Man Who Sold The World (MTV Unplugged)

MTV Unplugged. Έτος 1993. Ενώ οι περισσότεροι περίμεναν από τον Kurt Cobain και την παρέα του να ερμηνεύσουν τα χιτ τους, αυτοί προτίμησαν τις διασκευές. «Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα πως η δουλειά μου αρέσει στον Kurt Cobain και πάντα ήθελα να του μιλήσω για τους λόγους για τους οποίους διασκεύασε το “The Man Who Sold The World”» είπε ο ίδιος ο David Bowie. Χρειάζεται να πει κάποιος κάτι άλλο;   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ