Μουσικη

Μια συναυλία για τους «Μικρούς μουσικούς»

Το Ωδείο Αθηνών την πραγματοποιεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 450
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49343-109306.jpg

Το Ωδείο Αθηνών πραγματοποιεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια συναυλία υπέρ των υποτροφιών του προγράμματός του «Μικροί Μουσικοί» για την ενίσχυση των μουσικών σπουδών σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Όταν λείπουν τα βασικά, τα χρειώδη, η μουσική εκπαίδευση μοιάζει περιττή. Όταν πρέπει να διαχειριστείς μια δύσκολη καθημερινότητα και να υπάρξεις, κόβεις από παντού. Ιεραρχείς υποχρεώσεις, παλεύεις να τα βγάλεις πέρα με τα ανελαστικά, πληρώνεις λογαριασμούς. Σχεδόν ζεις για τις υποχρεώσεις, ενώ το παιδί σου περνά αυτό που θα’ πρεπε να είναι η πιο ξέγνοιαστη και δημιουργική φάση της ζωής του κολλημένο σε μια οθόνη υπολογιστή, γιατί δεν αντέχει άλλο να μοιράζεται την αγωνία σου.

Μα η ζωή δεν είναι αυτό. Και η διαχείριση της κάθε μέρας δεν θα ’πρεπε να εξαρτάται μόνο από νούμερα. Χρειάζεται κάτι που να θυμίζει –και σε σένα και στο παιδί σου– πως υπάρχει ακόμα ένας άλλος κόσμος, κάτι που να συνυπολογίζει τη χαρά, που να χωράει μια δόση ελευθερίας και δημιουργικότητας. Κάτι που να δίνει μια επίφαση κανονικότητας, όταν όλα αλλάζουν.

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν οι άνθρωποι του Ωδείου Αθηνών, σχεδιάζοντας το Πρόγραμμα «Μικροί Μουσικοί» που ξεκινά αρχές Οκτωβρίου. Διαμόρφωσαν, λοιπόν, ένα ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών για παιδιά των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Και υποδέχονται παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη μουσική μα, λόγω της συνθήκης, δεν μπορούσαν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από όλη την Αττική, που έχουν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, αλλά και αρχάρια. Οι υποτροφίες δίνονται με βάση κριτήρια που συνδυάζουν την κλίση στη μουσική με τις ειδικές οικονομικές συνθήκες της εποχής, καλύπτοντας για κάθε μαθητή τα ετήσια δίδακτρα σε ποσοστό 50% έως 100%. Οι μικροί υπότροφοι επιλέγονται μετά από ακροάσεις που πραγματοποιούνται από έμπειρους μουσικούς παιδαγωγούς.

Στόχος των διοργανωτών είναι, μέσω του προγράμματος, να δημιουργηθεί ένας «μουσικός κουμπαράς» τον οποίο θα ενισχύσουν οικονομικά όσοι φορείς και ιδιώτες επιθυμούν να συνδράμουν. Η «μαγιά» για την έναρξη του προγράμματος έχει δοθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης που σχεδίασε, από κοινού με το Ωδείο, το πρόγραμμα και στηρίζει έμπρακτα όλα τα στάδια της υλοποίησής του. Επιδιώκοντας να δώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά την ευκαιρία να σπουδάσουν μουσική και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, οι διοργανωτές πραγματοποιoύν μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή αποφοίτων, καθηγητών και μαθητών του. Συμμετέχουν εθελοντικά η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, η Παιδική Χορωδία ROSARTE και οι σολίστ Μαρία Ευστρατιάδη, Τίτος Γουβέλης και Δημήτριος Μαρίνος. Τη χορωδία διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα, ενώ μαέστρος της εκδήλωσης είναι ο Νίκος Αθηναίος.

Τα έσοδα από τη συναυλία θα ενισχύσουν τον κουμπαρά των «Μικρών Μουσικών», δίνοντας σε περισσότερα παιδιά την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα.


INFO

28/9, 20.30. ΜΜΑ, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 210 7282333. €30, 22, 15, 9, 8 (65+/Πολύτεκνοι), 5 (Φ/Άνεργοι/ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ