Μουσικη

Θα γίνει ΤΟ ΣΩΣΕ στη Στέγη!

Street party την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου, από τις 19.00

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 673
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινάει τη σεζόν παρέα με το six d.o.g.s με ένα street party γύρω από τη Στέγη, στη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Θα έχει δωρεάν μπίρες Estrella, δωρεάν κουλούρια από τον φούρνο της γειτονιάς, street food από το Feyrouz και dj sets.

Line-up
19.00-20.00 DJ SET Santoner (aka Γιώργος Γκαράβελλος, ο γείτονάς μας από τη διπλανή πολυκατοικία)
20.00-21.00 DJ SET Nτέιβιντ
21.00-22.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μαρίνα Σάττι & Fonέs «YALLA!»
22.00-23.00 DJ SET Matina Sous Peau

Το «σώσε» θα γίνει όμως και καλλιτεχνικά, αφού η Στέγη έχει ετοιμάσει ένα δυνατό πρόγραμμα για τη νέα σεζόν 2018-2019, το οποίο περιλαμβάνει θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, ψηφιακά προγράμματα και συζητήσεις. 

Ρωτήσαμε λεπτομέρειες την Κάτια Αρφαρά, Επικεφαλής Προγραμμάτων Θεάτρου & Χορού, και τον Χρήστο Καρρά, Επικεφαλής Μουσικών Προγραμμάτων.

Κάτια Αρφαρά

© Ελίνα Γιουνανλή

«Εστιάζοντας πάντα σε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Αθήνα και τον κόσμο, το θέατρο και ο χορός της Στέγης επιχειρούν queer αναγνώσεις κλασικών κειμένων, εισχωρούν στον κόσμο των αλγόριθμων, στρέφουν το βλέμμα τους στη Μέση Ανατολή για να εξετάσουν τα βαθύτερα αίτια των συνεχιζόμενων συρράξεων, φέρνουν στο προσκήνιο χορογράφους που υπερβαίνουν κανονιστικές προσεγγίσεις του ανθρώπινου σώματος, βάζουν στο μικροσκόπιο εθνικιστικές πολιτικές και μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου, οραματίζονται νέες μορφές κοινωνικών σχέσεων και εναλλακτικές συλλογικότητες. Στις εμβληματικές στιγμές της χρονιάς, ο Κριστιάν Λούπα και η αιχμηρή ανατομία που επιχειρεί στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα με συνοδοιπόρο του τον Κάφκα, ο υπερρεαλιστικός κόσμος του Φιλίπ Κεν, η προσωπική Μήδεια του Τράγιαλ Χάρρελ, το εκρηκτικό “Body Politics” και το πολυσυλλεκτικό 6ο Onassis Fast Forward Festival που θα ανιχνεύσει την έννοια των κοινών (commons) και τα συνεργατικά μοντέλα δημιουργίας και εκπαίδευσης, συμπυκνώνουν τις εξερευνήσεις της φετινής χρονιάς».

Χρήστος Καρράς

© Σταύρος Χαμπάκης

Το μουσικό πρόγραμμα της Στέγης τη φετινή χρονιά αποκτά ακόμη πιο “συμπαγή” ταυτότητα. Επικεντρωνόμαστε σε πεδία της σύγχρονης μουσικής πρακτικής, αλλά θα έλεγα γενικότερα των sonic arts (ηχητικές τέχνες) που δεν βρίσκουν συχνά χώρο να ακουστούν αλλού: σύγχρονη σύνθεση, αυτοσχεδιασμός, πειραματικές προσεγγίσεις, sound art, ηλεκτροακουσική.

Γενικότερα, προσπαθούμε να δώσουμε στους καλλιτέχνες την ελευθερία να πειράξουν τα όρια της πρακτικής τους. Έτσι ο Μιχάλης Σιγανίδης θα μετατρέψει τον εκθεσιακό χώρο της Στέγης σε red light ζώνη μουσικών και προσωπικών συναντήσεων, ενώ οι Tetttix, σε απόηχο της εγκατάστασης του Brian Eno στον ίδιο χώρο, θα μας υποβάλουν σε μια Ambient Pressure.

Η κριτική σχέση με την τεχνολογία είναι συχνά αντικείμενο προτάσεων της Στέγης. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε μια εποχή όπου η τεχνολογία, κυρίως ψηφιακή, διαπερνά σχεδόν όλες μας τις εμπειρίες, χωρίς να έχουμε πάντα τη δυνατότητα να καταλάβουμε ακριβώς πώς επιδρά στη ζωή μας. Φέτος θα παρουσιάσουμε το νέο έργο του σημαντικού και αγαπημένου μας συνθέτη Γιώργου Απέργη, “Thinking Things”, ενώ, και πάλι στον εκθεσιακό μας χώρο, οι Artefacts θα επιδοθούν σε ένα ηχητικό data sniffing.

Ο χώρος, και ιδιαίτερα ο χώρος της πόλης, είναι επίσης στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Η Στέγη έχει μια παράδοση στην αναζήτηση ιδιαίτερων χώρων για να αντηχήσουν ήχοι που μας βγάζουν από την πεπατημένη και αυτό θα συνεχίσει φέτος με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Μάλιστα πάμε και λίγο παραπέρα: Στον πνεύμα της απόφασής μας να χτίσουμε ουσιαστικούς δεσμούς μεταξύ Αθήνας και Βηρυτού, διάφορες πτυχές του μουσικού προγράμματός θα μας φέρουν σε επαφή με την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το Borderline Festival, σε επιμέλεια του Μιχάλη Μοσχούτη, μοιράζεται ένα μέρος του προγραμματισμού του με την αδελφή ψυχή του στη Βηρυτό, το Irtijal, αλλά και το το Tectonics, πλατφόρμα που δημιούργησε ο Ilan Volkov και συνεχίζει επάξια να χαράσσει νέους δρόμους.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Street Party της Στέγης στο Guide της Athens Voice