Μουσικη

Γιώργος Περρής και Michel Legrand συναντιούνται στο Ηρώδειο

Ο ελληνογάλλος τραγουδιστής μιλάει στην Athens Voice για τον κινηματογραφικό συνθέτη των 3 Όσκαρ

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 672
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λόγω των δυσμενών και επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η προγραμματισμένη συναυλία του Michel Legrand με τον Γιώργο Περρή και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο ακυρώνεται.

Ο σπουδαίος Γάλλος μουσικοσυνθέτης και ο Έλληνας τραγουδιστής ανανεώνουν το ραντεβού τους με το κοινό σε άλλο χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. 

Για την επιστροφή των εισιτηρίων μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ticket.services.gr
ή στο τηλέφωνο 2107234567.


Μοιράστηκαν την ίδια σκηνή το 2016 με δύο sold-out συναυλίες σε Μόσχα και  Αγία Πετρούπολη. Δύο χρόνια μετά συναντιούνται ξανά για μια συναυλία στο Ηρώδειο. Ο διάσημος γάλλος συνθέτης έχει βραβευτεί με τρία Όσκαρ για τις ταινίες «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), «Summer of ’42» (1972) και «Yentl» (1984), ενώ έχει υπογράψει τη μουσική και τα τραγούδια σε δεκάδες ακόμη σπουδαίες ταινίες, όπως «Ζούσε τη ζωή της», η «Πισίνα», οι «Ομπρέλες του Χερβούργου». Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες φωνές, όπως οι Frank Sinatra, Aretha Franklin, Barbra Streisand, Shirley Bassey, Νάνα Μούσχουρη. Ο Γιώργος Περρής, με ελληνογαλλικές ρίζες, διεθνείς συνεργασίες και παγκόσμιες περιοδείες, αναλαμβάνει τον ρόλο του ερμηνευτή στο θαυμαστό κινηματογραφικό ταξίδι του Michel​ Legrand.

Michel Legrand & Γιώργος Περρής

Πώς προσεγγίσατε τις ερμηνείες διαχρονικών και βραβευμένων κομματιών από το ρεπερτόριο του Legrand;
Με τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα από παιδί, καθώς τα ακούγαμε στο σπίτι από κάποιους από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές, όπως η Barbra Streisand, η Νάνα Μούσχουρη και o Frank Sinatra. Αυτό ήταν και το στοίχημα για μένα, έπρεπε κατά έναν τρόπο να ξεχάσω τις «μνήμες» μου, για να βρω τη δική μου ταυτότητα σε αυτά τα τραγούδια. Μετά από πολλή μελέτη αλλά ταυτόχρονα και αφήνοντας το δικό μου ένστικτο, ήταν σαν να γνωρίστηκα ξανά με τους παλιούς μου φίλους.

Πώς ήταν η εμπειρία των συναυλιών στη Ρωσία;
Ήταν η πρώτη μου συνεργασία με τον Michel Legrand κι εκεί συνειδητοποίησα για άλλη μία φορά πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο ίδιος δεν συμβιβάζεται με τίποτε λιγότερο από την τελειότητα. Βρέθηκα μαζί του στον λαβύρινθο του ατελείωτου κυνηγιού για το καλύτερο, νότα-νότα και λέξη-λέξη. Είναι αυστηρός αλλά ταυτόχρονα με πολλή αγάπη και σεβασμό για τον τραγουδιστή. Οι συναυλίες ήταν από καιρό sold out και το κοινό αγκάλιασε με πολλή θέρμη τόσο τα ορχηστρικά θέματα όσο και τα τραγούδια.

Τι θεωρείτε πως κάνει την κινηματογραφική μουσική του γλώσσα τόσο ιδιαίτερη και ανθεκτική στον χρόνο;
Πολύ απλά η μελωδία. Ο Legrand είναι από τους σημαντικότερους μελωδιστές που έχουν περάσει στον 20ό αιώνα. Και για μένα η μελωδία είναι το βέλος που χτυπάει τον ακροατή στην καρδιά, αυτή είναι η βάση και η ουσία. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ σπουδαίος ενορχηστρωτής. Ήξερε να μπλέκει, ανάλογα με τις ανάγκες της μελωδίας και της εκάστοτε ταινίας, τον απαραίτητο αριθμό και είδος οργάνων.

Τι κρατάτε και τι μάθατε μέσα από τη συνεργασία αυτή;
Έμαθα πάρα πολλά από εκείνον, τόσο μουσικά όσο και ανθρώπινα. Κρατάω την υπέροχη γενναιοδωρία του. Και μόνο που με έβαλε ισάξιο δίπλα του, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που θα μου έχει προσφέρει αυτή η ζωή.

Michel Legrand

Πώς βλέπετε την ελληνική μουσική σκηνή;
Νιώθω πως το τραγούδι στις μέρες μας έχει κάνει μια βουτιά. Ακούω πολλές φανφάρες, βλέπω πολλούς ανούσιους εγωισμούς. Αισθάνομαι πως χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ οι νέοι δημιουργοί να βγουν στο προσκήνιο, όχι όμως με στόχο να καλύψουν τον εγωισμό τους, απλά για να προσφέρουν στο κοινό τον κόσμο που έχουν μέσα τους. Βλέπω όμως και νέα παιδιά, όπως η Παυλίνα Βουλγαράκη και η Δήμητρα Σελεμίδου, και νιώθω ελπίδα. Ακούω το «Πού με φτάσανε οι έρωτες» της φίλης μου Ελεωνόρας Ζουγανέλη και μένω ήσυχος.

Ποιοι είναι οι μουσικοί σας συνοδοιπόροι;
Κατ’ αρχάς το κοινό, όσοι έρχονται στις συναυλίες, ακούνε τα τραγούδια μας και με σταματάνε στον δρόμο για να μου μιλήσουν. Αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες –είτε παλιότεροι είτε νεότεροι– που αισθάνομαι ότι έχουμε την ίδια αληθινή αγάπη και σεβασμό για τη μουσική.

Τι να περιμένουμε στη συναυλία του Ηρωδείου;
Στο πρώτο μέρος ο Legrand θα διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, αλλά θα παίξει και πιάνο υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη σε 4 σουίτες από τις ταινίες που του χάρισαν τα 3 βραβεία Όσκαρ. Στο δεύτερο μέρος θα τραγουδήσω με τον ίδιο να διευθύνει την ορχήστρα, κάποια από τα πιο γνωστά του τραγούδια αλλά και κάποια λιγότερα γνωστά, που ο ίδιος θεωρεί διαμάντια στα γαλλικά και τα αγγλικά. Έκπληξη της βραδιάς είναι ένα τραγούδι που έγραψε ειδικά για αυτή τη βραδιά η Λίνα Νικολακοπούλου. Είμαι πολύ συγκινημένος που με αφορμή αυτή τη συναυλία, ενώθηκαν οι δύο κορυφαίοι αυτοί δημιουργοί.

Τι ακολουθεί;
Μετά το Ηρώδειο θα φύγω για Καναδά, όπου θα εμφανιστώ με την αγαπημένη μου φίλη Lara Fabian στις συναυλίες της. Στα τέλη φθινοπώρου θα κυκλοφορήσει ο δίσκος που ετοιμάζουμε με την Ευανθία Ρεμπούτσικα σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, ενώ αμέσως μετά θα κυκλοφορήσει το πρώτο μου single από τον δεύτερό μου αγγλικό δίσκο.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία στο Guide της Athens Voice