Μουσικη

Γιατί ο Eminem κερδίζει τους φαν αλλά χάνει τους κριτικούς με το νέο του άλμπουμ

Ο Slim Shady επέστρεψε με το «Kamikaze» και όλοι ασχολούνται ξανά μαζί του

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Eminem ακούγεται καλύτερα όταν είναι αρπαγμένος. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ του «Kamikaze» και ήδη έχουν συμβεί πολλά. Ο Marshall Bruce Mathers III βρέθηκε στο Νο 1 των charts σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία, ενώ πρωτιά χτύπησε και στο Top 50 του ελληνικού Spotify με το τραγούδι «Lucky You».

«Δίκασε» τον λευκό ξανθό ράπερ Machine Gun Kelly με το «KILLSHOT», απαντώντας πριν λίγες ώρες στο diss του «Rap Devil». Παραδέχτηκε πως το παρατράβηξε για το ομοφοβικό χώσιμό του στον Tyler, the Creator. Αποκάλυψε μιλώντας στον θρύλο Sway πως άνθρωποι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον επισκέφτηκαν στο στούντιο μετά την κριτική που άσκησε στον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο αναφέρεται ως «διαβολικό ερπετό».

Είδε τον Justin Vernon των Bon Iver να αρνείται τη συμμετοχή του στο τραγούδι «Fall», που επιλέχθηκε ως το πρώτο βίντεο κλιπ του άλμπουμ και στο οποίο κατηγορεί τα μίντια για το θάψιμο του προηγούμενου δίσκου του, λέγοντας πως δεν βρισκόταν στο στούντιο κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

Οκτώ μήνες μετά το «Revival» που παρά τις καλές πωλήσεις του από κεκτημένη ταχύτητα μάλλον δεν ενθουσίασε τους φαν και το μουσικό τύπο, ο Eminem προτίμησε τα social media για να ανακοινώσει το «Kamikaze» στις 31 Αυγούστου με αναρτήσεις στο Twitter και το Instagram, απέφυγε την τετριμμένη επαγγελματική καμπάνια ενός άλμπουμ με τα μοτίβα προαναγγελίας και επένδυσε στην post με post διάδοση από το ίντερνετ και την παραφιλολογία των σχολίων για τις κόντρες του με άλλους mcs. Το μαχητικό F-86 Sabre φιγουράρει στο εξώφυλλο και είναι ο δικός του τρόπος να ευχαριστήσει τους Beastie Boys ως επιρροή, αφού παραπέμπει στο δημιουργικό του εκρηκτικού ντεμπούτου τους «Licensed to Ill».

Πόσο οργισμένος και με τι ακριβώς είναι στα 45 του ο εκατομμυριούχος ράπερ που μετρά περισσότερες από 220 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως; Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του «The Ringer» θα τον ακούσετε να δηλώνει «αισθάνομαι σαν να θέλω να γρονθοκοπήσω τον κόσμο στο γαμημένο πρόσωπο αυτή τη στιγμή» και να είναι αρπαγμένος με όσους τον αμφισβητούν. Να περνά γενιές δεκατέσσερις τη «lil» γενιά των Lil Yachty, Lil Xan και Lil Pump. Η αθυροστομία του Slim Shady δεν αλλάζει και με κάθε ευκαιρία διακηρύττει πως θα βάλει τον πούτσο του στο στόμα όποιου του σταθεί εμπόδιο. Υποστηρίζοντας πως «η εκδίκηση είναι το καλύτερο φάρμακο» στο ομότιτλο τραγούδι του «Kamikaze», με τα καλύτερα beats που μπορεί να βρει κανείς στη δισκογραφία του την τελευταία δεκαετία, ειδικά μετά τις πολλαπλές ποπ συνεργασίες του, ο Eminem ανοίγει λογαριασμούς με τα αστέρια του mumble rap, αλλά θυμίζει Migos και Drake στο «Not Alike».

Απασχολημένος περισσότερο με υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς παρά με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ αυτή την περίοδο, ο Eminem θα έχει διαβάσει τις ενστάσεις των μουσικοκριτικών που πέφτουν από τα σύννεφα για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και τα θέματα που επιλέγει να θίξει. Κράζει το Pitchfork για την άσχημη βαθμολογία του, τα Grammy που τον έχουν βραβεύσει 15 φορές για τη στάση τους απέναντι στους καλλιτέχνες, την Kim Scott-τον εφηβικό του έρωτα που κατέληξε σε γάμο έως το 2001 και μετά ξανά το 2006-για τους ισχυρισμούς της πως δεν ήταν καλός στο σεξ. Στάζει δηλητήριο στο «Venom» το οποίο προϋπαντεί την έλευση του μπλοκμπάστερ της Marvel με τον Τομ Χάρντι στο πρωταγωνιστικό ρόλο, συνδεόμενος με μια από τις εμπορικές επιτυχίες της φετινής κινηματογραφικής σεζόν.

Αρκούν αυτά για τον «βασιλιά της πρόκλησης» ώστε να διατηρήσει το στέμμα του το 2018; Μπορεί ένας μεσήλικας με πολλά κομφόρ να έχει την εξαγριωμένη διάθεση ενός νεαρού παρία των δρόμων και των γκέτο; «Θα προτιμούσα να είμαι ένας 80χρονος από το να είμαι ο 20χρονος εσύ» είναι το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος με το «KILLSHOT» στο MGK εκτοξεύοντας ίσως άθελά του τη δημοφιλία του επικριτή του και βάζοντας τον εαυτό του στην πρώτη τριάδα του παγκόσμιου trending στο YouTube.  Με το μέντορά του Dr. Dre να επιμελείται την παραγωγή του «Kamikaze» και χωρίς μεγάλες γκεστ συμμετοχές που θα μπορούσαν να τραβήξουν τους προβολείς από τον ίδιο, ο Eminem φιλοξενεί σε στροφές τους ράπερ Joyner Lucas, Royce Da 5’9 και την τραγουδίστρια Jessie Reyez και ασελγεί στο αλφάβητο όπως μόνο αυτός μπορεί με ένα old school άλμπουμ που ακούγεται με την ίδια άνεση την ώρα που κάνεις γυμναστική, χορεύεις στο κλαμπ ή το σπίτι σου και τρέχεις για να προλάβεις το μετρό ή να ξεφύγεις από όσα σε κάνουν να χάνεις την ψυχραιμία σου. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να συνδεθούν εκατομμύρια άνθρωποι με έναν καλλιτέχνη και η μουσική βιομηχανία το γνωρίζει. Άκου τι απέμινεμ μπορεί να πουν κάποιοι. O Eminem ακούγεται καλύτερα όταν είναι αρπαγμένος.