Μουσικη

Queen: Μπορεί η Nicki Minaj να γίνει η βασίλισσα του rap με το νέο της άλμπουμ;

Η εκρηκτική συμμετοχή του Eminem, το παρασκήνιο και οι πρώτες εντυπώσεις από το άλμπουμ που βρέθηκε στην κορυφή του iTunes σε 62 χώρες

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-983173026.jpg
© Frederick M. Brown / Getty Images for BET / Ideal Image

Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο, η κυκλοφορία του αναβλήθηκε για τον Ιούνιο και μετά μετατέθηκε για τις 17 Αυγούστου, μεσολάβησαν πολλά κουτσομπολιά για τη σχέση της με την Cardi B, και τελικά κυκλοφόρησε «ξαφνικά» μια εβδομάδα νωρίτερα, με την ίδια να το παρουσιάζει στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Beats 1 της Apple, που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του «σταθμού». Εκείνοι που δεν βρίσκουν τίποτε ενδιαφέρον στην 35χρονη ράπερ, μοντέλο και ηθοποιό που οι ρίζες της φτάνουν στο Τρινιντάντ και η ανατροφή της έλαβε χώρα στους δρόμους του Κουίνς, δύσκολα θα συγκινηθούν από το τέταρτο άλμπουμ της «Queen». Οι ακροατές όμως «σκοτώνονται» ήδη. Άξιζε την αναμονή; Είναι η κυκλοφορία του καλοκαιριού; Φιγουράροντας στην κορυφή του iTunes, μέσα σε λίγες ώρες, σε 62 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι αριθμοί συνηγορούν υπέρ του. Τα τραγούδια όμως, τι έχουν να πουν; Ποιοι από τους υψηλούς καλεσμένους της ξεχωρίζουν; 

Nicki Minaj - Bed ft. Ariana Grande

H κόρη δύο γκόσπελ τραγουδιστών που ως σερβιτόρα απολύθηκε τουλάχιστον 15 φορές από τα αφεντικά της για προσβλητική συμπεριφορά στους πελάτες και κυκλοφόρησε το 2007 το πρώτο της mixtape «Playtime Is Over», επέστρεψε με 19 νέα τραγούδια και τόσες A-List συμμετοχές ώστε να μην περάσει απαρατήρητη. Από το 2010 που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της «Pink Friday» φτάνοντας κατευθείαν στο Νο 1 του Billboard 200 μέχρι σήμερα, κατάφερε να γίνει η ράπερ με τους περισσότερους followers στο Instagram, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια, να είναι η μόνη γυναίκα της σκηνής που μπήκε στις χρυσές λίστες του Forbes, με μια περιουσία που ξεπερνά τα 75 εκατομμύρια δολάρια και να εκστομίζει με το «bubblegum rap» στιλ της, όπως την κατηγορούν όσοι δεν την αντέχουν, τις βιτριολικές μεταφορές, τα δυναμικά punch lines που γράφει και την επιθετική λεξιπλασία της. Αυτά, δηλαδή, που ανακάλυψε ο Lil Wayne και φρόντισε να της προσφέρει συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία του Young Money Entertainment. 

0b1929a90634089ae10f4e05deb151ef.jpg

Ποζάροντας σε έναν κορμό δέντρου topless ως άλλη πληθωρική Κλεοπάτρα στο εξώφυλλο που φωτογράφισε το τρομερό δίδυμο των Mert & Marcus, η Nicki Minaj έχει τη συμπαράσταση των Eminem, Ariana Grande, The Weeknd, Future, Swae Lee, Foxy Brown, Labrinth και Lil Wayne στα 66 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα που διαρκεί το «Queen».

Το εναρκτήριο «Ganja Burns», του οποίου το ρεφρέν μια μέρα μετά δήλωσε πως θέλει να αλλάξει, εικάζεται πως τα ρίχνει στην Cardi B. Στο «Majesty», ίσως το καλύτερο τραγούδι του «Queen», o Eminem ξεπερνά τις επιδόσεις του στο «Rap God» εκστομίζοντας με ασύλληπτη ταχύτητα τις ρίμες του και δείχνει πως όταν έρχεται να συμμετάσχει στο κομμάτι σου γίνεται αυτομάτως κομμάτι του ενώ ο Labrinth πιάνει τη μελωδία από το πιάνο και την στέλνει σε μελίρρυτα ύψη. H diss διάθεση του «Barbie Dreams» με τα «άπλυτα» των Drake, DJ Khaled αλλά και του πρώην της, Meek Mill, είναι ήδη το κομμάτι με το οποίο ασχολούνται τα σκανδαλοθηρικά μίντια, αν και η Nicki Minaj απορρίπτει τις ερμηνείες που αποδίδονται στους στίχους της. «Είναι γαμημένα ξεκαρδιστικές οι αντιδράσεις» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «ο καθένας τονίζει πόσο ασεβές είναι και για αυτό το αγαπώ». Ο μέντοράς της Lil Wayne στο «Rich Sex» την ακομπανιάρει, η μία από τις δύο μεγάλες της επιρροές, ο Foxy Brown, η άλλη είναι ο Jay Z, δίνει τις μπάρες του στο «Coco Chanel», οι Ariana Grande και The Weeknd βοηθούν στις chill στιγμές των «Bed» και «Thought I Knew You» και ο R&B ήχος παίρνει για λίγο τα ηνία. 

Love

Με πιασάρικα trap beats που επιμελήθηκαν ο αρχιτέκτονας της σκηνής της Ατλάντα Mike Will Made-It και ο βοηθός του Drake Boi-1da, ragga ρυθμούς και afro δονήσεις που η αρμάδα των παραγωγών J. Reid, Big Juice, Supa Dups, Beats Bailey, Messy και Ben Billions φρόντισαν να φέρουν στα μέτρα της, το «Queen» ακούγεται η πιο φιλόδοξη προσπάθειά της μέχρι σήμερα, προσφέρεται για πολλά remixes και έχει τα συστατικά που η σύγχρονη μουσική βιομηχανία διαλέγει για τη συνταγή της επιτυχίας στις μοντέρνες ηρωίδες της: την υπερβολική κομπορρημοσύνη της κοινωνικής κινητικότητας στις ΗΠΑ, την ευρηματικότητα που μπορεί να συναντήσει κανείς στις κλειστές κάστες των δρόμων ή της showbiz, τη διάθεση εκτόνωσης για τα μικρά ή μεγάλα προσωπικά ζόρια. Μπορεί να μην αλλάζει κάτι στο hip-hop, εκτός από το να μεγαλώνει τη φήμη της Nicki Minaj, αλλά ακούγεται ευχάριστα και επιβεβαιώνει πως δεν είναι τυχαία μια πριγκίπισσα στο υβριδικό ποπ βασίλειο αυτής της εποχής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ