image-4.jpeg
Μουσικη

The Chemical Brothers: Το δίδυμο που άλλαξε τη χορευτική μουσική έρχεται στην Αθήνα

H ιστορία τους είναι η καλύτερη απάντηση γιατί η πόλη περιμένει αυτή τη νύχτα
daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το καλοκαίρι του 1995 τα δύο «αδέρφια» που σπούδαζαν Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, o Tom Rowlands και ο Ed Simons, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους άλμπουμ «Exit Planet Dust» ως The Chemical Brothers, φέρνοντας μεγάλους ρυθμούς και πρωταγωνιστώντας στη χορευτική σκηνή. To «Leave Home» που άνοιγε το δίσκο ξεκινούσε με το sample του «Ohm Sweet Ohm» των Kraftwerk και η επαναλαμβανόμενη φράση «The Brothers always work it out!» του Blake Baxter αρκούσε για να κολλήσεις. Το Big Beat, όπως περιέγραψε το 1989 ο Iain Williams των Big Bang, τα βαριά breakbeats και τις λούπες των συνθεσάιζερ, έφερνε ακόμα πιο κοντά τις house, techno και hip-hop προτιμήσεις, εξευγένιζε τoν ωμό rave ήχο και προσέφερε δυνατές μπασογραμμές. Ήταν η εποχή που η βρετανική μουσική βιομηχανία εκτός από τους Oasis σύστηνε παγκοσμίως τους The Prodigy, Fatboy Slim, The Crystal Method, Propellerheads, Cut La Roc, Basement Jaxx και Groove Armada, τη στιγμή που το MTV αναζητούσε το επόμενο μουσικό ρεύμα μετά την πτωτική πορεία του grunge και του alternative στις ΗΠΑ.

Δεκαετίες μετά, οι Chemical Brothers βρίσκονται ξανά στο δρόμο, ενώ ετοιμάζουν το ένατο άλμπουμ τους, και η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή αφού το χαρισματικό δίδυμο υπόσχεται ένα εκθαμβωτικό οπτικοακουστικό σόου, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, που θα μετατρέψει το Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας σε ένα τεράστιο κλαμπ, στην Autumn Edition του Release Athens 2018, που θα συμβεί με την υποστήριξη της Athens Voice και του Athens Voice Radio 102.5. Στην ερώτηση γιατί αυτή θα είναι μια νύχτα που η Αθήνα έχει πολλά χρόνια να ζήσει, η ιστορία των Chemical Brothers είναι η μόνη απάντηση.

«Είναι μαγεία να βλέπεις, τη στιγμή που ένα beat ή ένας συγκεκριμένος ήχος καταλαμβάνει ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους. Πώς η μουσική μπορεί να τους μεταφέρει κάπου αλλού» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Ed Simons που ταίριαξε το 1989 με τον Tom Rowlands, ο οποίος στα 19 του ήταν μέλος του Balearic γκρουπ Ariel. Οι δυο νεαροί Βρετανοί εκτός από συμφοιτητές αγαπούν τους New Order και θα αρχίσουν το 1992 τις κοινές εμφανίσεις στο κλαμπ του Λονδίνου «Naked Under Leather» παίζοντας hip-hop, techno και house. Ονομάζονται The Dust Brothers θέλοντας να δώσουν τα props στους αμερικάνους παραγωγούς που δούλεψαν με τους Beastie Boys, Beck και The Rolling Stones, παράγουν με ένα hi-fi της Hitachi, ένα sampler, ένα κομπιούτερ και πλήκτρα, το «Song To The Siren» και σκάνε ως resident DJs της κολεκτίβας-δισκογραφικής εταιρίας «Heavenly Sunday Social Club» που φιλοξενούσε η παμπ Albany. Είναι οι νύχτες του 1994 που η φήμη τους μεγαλώνει και οι Noel Gallagher, Paul Weller, James Dean Bradfield και Tim Burgess περνούν ως θαμώνες ακούγοντας τις μουσικές που παίζουν. Η επόμενη χρονιά θα τους βρει να περιοδεύουν στις ΗΠΑ μαζί με τους Orbital και Underworld και να απειλούνται νομικά για τη χρήση του ονόματος. Αρχικά σκέφτηκαν το Chemical Beats, η γιαγιά του Ed Simons πρότεινε το The Grit Brothers. Το καινούργιο γεννιέται και λέγεται The Chemical Brothers.

Επιλέγοντας για εξώφυλλo μια ταξιδιάρικη λήψη μόδας από τα 70s για το «Exit Planet Dust», το μεγαλοφυές δίδυμο έφερνε μια νέα αισθητική που, εκτός από την άποψη στο graphic design, θα απεικονιστεί στα μυθικά βίντεο κλιπ του και θα μεταφερθεί επί σκηνής με ψυχεδελικά visuals, strobelights και lasers. Είσοδος στο Top 10 των charts του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταγραφή στη Virgin Records, εξώφυλλα στα περιοδικά, αριστοτεχνικά χορευτικές νύχτες σε κλαμπ του πλανήτη Γη και φεστιβάλ όπως το Glastonburry.

The Chemical Brothers - Block Rockin' Beats (Official Music Video)

To 1997 το δεύτερο άλμπουμ τους «Dig Your Own Hole» τους βρίσκει στην κορυφή, με τα singles «Block Rockin’ Beats» και «Setting Sun» να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση των βρετανικών charts. Electronica με κιθάρες ψυχεδελικής ροκ, πλατινένιες και χρυσές επιδόσεις σε μια εποχή που τα βινύλια και τα cds πουλούσαν πολύ και τα αιτήματα για remixes και συνεργασίες από μεγάλα ονόματα να πληθαίνουν. Metallica, Simon Le Bon και David Lee Roth, είναι μερικοί από εκείνους που τους ζήτησαν να πειράξουν τα κομμάτια τους. Η πρώτη Grammy υποψηφιότητα στην κατηγορία «Best Alternative Music Album» είναι γεγονός.  

The Chemical Brothers - Setting Sun [Official Music Video]

Θα κάνουν κάθε dancefloor να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να φωνάζει «Hey Boy Hey Girl» το 1999 με την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους «Surrender», το εξώφυλλο του οποίου επιμελήθηκε η Kate Gibb. O Noel Gallagher των Oasis, η Hope Sandoval των Mazzy Star, ο Bernard Sumner των New Order και ο Jonathan Donahue των Mercury Rev δεν δίνουν μόνο τις φωνές τους ως καλεσμένοι αλλά και την επιδοκιμασία τους στα πιο house ηχητικά μονοπάτια που αρχίζουν να εξερευνούν περισσότερο οι Chemical Brothers.

The Chemical Brothers - Hey Boy, Hey Girl [Official Video]

Με τις μυθικές εμφανίσεις τους στα φεστιβάλ Woodstock 99 και Creamfields να τους ακολουθούν μαζί με εκείνες στο tour των U2, το 2002 κυκλοφορούν το άλμπουμ «Come with Us» και το single «It Began In Africa» κατακτά την Ίμπιζα. Trip hop προσθήκες, πιο prog προσέγγιση της house, πρωταγωνιστές στις ηλεκτρονικές συλλογές της χρονιάς.

Θα πειράξουν το «Slow» της Kylie Minogue και το «Song for Shelter» του Fatboy Slim, θα κερδίσουν μια νέα γενιά ακροατών το 2005 όταν το βίντεο κλιπ του «Galvanize» με τον ράπερ Q-Tip στα φωνητικά, από το πέμπτο τους άλμπουμ «Push the Button», θα καθηλώσει κόσμο με τους αφροαμερικάνους πιτσιρικάδες που γυρνούν τις νύχτες στη Μάλαγα με μέικ απ αρλεκίνου μπλέκοντας σε περιπέτειες και krump χορευτικές μάχες. 

The Chemical Brothers - Galvanize (Official Music Video)

Η ιδέα του σκηνοθέτη Adam Smith θα είναι τόσο πετυχημένη που θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα αποφασίσουν να σκάνε με αντίστοιχο look στις ζωντανές εμφανίσεις των Chemical Brothers. Το τραγούδι τους μετρά σήμερα περισσότερες από 21 εκατομμύρια αναπαραγωγές στο Spotify. To βραβείο Grammy στην κατηγορία «Best Electronic/Dance Album» γίνεται δικό τους και η μουσική τους ακούγεται εκτός από τη διαφήμιση της Budweiser και στα video games, όπως το «Need for Speed: Most Wanted», «Burnout Revenge» και «DJ Hero 2».

Έχοντας προσκληθεί το 2006 από την Tate Modern να συμμετάσχουν στην ενέργεια Tate Tracks, όπου επιλεγμένοι μουσικοί έγραψαν τραγούδια αντλώντας έμπνευση από έργα τέχνης, θα δώσουν μια ακόμα δόση από τη χημεία τους. Το 2007 με το έκτο άλμπουμ τους «We Are the Night» βρίσκονται ξανά στην πρώτη θέση των βρετανικών charts. «Do it Again», όπως λέει και το single που κάνει θραύση με το χαρακτηριστικό βόμβο του.

The Chemical Brothers - Do It Again (Official Music Video)

Αποφασίζοντας να μην επαναπαυτούν στην επιτυχία τους και να εξερευνήσουν ακόμα περισσότερα ηχητικά τοπία, με τη συμβολή του θερεμινίστα Bruce Wooley, θα κυκλοφορήσουν το «Further» το 2010 εμπιστευόμενοι στους Adam Smith και Marcus Lyall την οπτικοποίηση των 8 τραγουδιών τους στα οποία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Romola Galai και θα τερματίσουν τη συνεργασία τους έπειτα από 14 χρόνια με τη Virgin, υπογράφοντας στην Parlophone. 

Μια εναλλακτική εκδοχή του «Don't Think» θα ακουστεί στο φιλμ «Black Swan» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Η κινηματογραφική διάσταση της μουσικής τους θα συνεχιστεί με το σάουντρακ της ταινίας «Hanna» το οποίο θα υπογράψουν, τη συνεισφορά τους στο δυστοπικό «The Hunger Games: Mockingjay – Part 1» με το τραγούδι «This Is Not A Game» και την παραχώρηση του «Velodrome» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

The Chemical Brothers - Velodrome

Το όγδοο άλμπουμ τους «Born in the Echoes», το καλοκαίρι του 2015, θα τους καταστήσει το «dance act» με τα περισσότερα Νο 1 άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα τους βρει να εμφανίζονται χωρίς τον Ed Simons, που αποφάσισε να κάνει ένα διάλλειμα από τη σκηνή. Ευτυχώς, μικρό.

The Chemical Brothers - Go (Official Music Video)
chemical-brothers.jpg

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΕ STUDIO ΚΑΙ LIVE, ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ.

chemical-brothers.jpg

ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΣΕ STUDIO ΚΑΙ LIVE, ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ.

Οι Chemical Brothers λειτουργούσαν ως μηχανικοί όταν ηχογραφούσαν τη μουσική τους και ως party animals όταν την αναπαρήγαγαν live. Γνώρισαν στα μεγάλα ακροατήρια τα θορυβώδη, στιβαρά beats και «έδιωξαν» τη γιάπικη πριβέ αντίληψη στα μεγάλα κλαμπ. Η μουσική τους υπήρξε ένα μεγάλο κάλεσμα για όλα τα παιδιά των πάρκων και των λιβαδιών, ενισχύοντας τη φεστιβαλική κουλτούρα.

Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσαν πως μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το νέο τους άλμπουμ που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά. Αποσπάσματα θα ακούσουμε στη συναυλία της Αθήνας, ανάμεσα σε όλους εκείνους τους ύμνους που όρισαν την χορευτική μουσική από τα mid 90s μέχρι σήμερα. Leave home. The Brothers always work it out!

The Chemical Brothers + opening act, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού, Λεωφ. Ποσειδώνος, Τζιραίων 8-10. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο City Guide της A.V. 

Δειτε περισσοτερα