Μουσικη

Η Lianne La Havas έρχεται σπίτι της

Η ελληνοτζαμαϊκανή τραγουδίστρια μιλά για τη νέα της δουλειά, τον Prince, τον πατέρα της και τις ελληνικές της ρίζες

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 664
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
lianne-la-havas.jpg

Η ελληνοτζαμαϊκανή τραγουδίστρια, ανερχόμενο αστέρι της neo-soul και προτεζέ του Prince, έρχεται στην Αθήνα για μία εμφάνιση στις ανοιχτές εκδηλώσεις του 4ου Summer Nostos Festival το οποίο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Έχοντας πάρει πολύτιμες συμβουλές μέσα από τη συνεργασία της με τον Prince, ο οποίος την εκτιμούσε τόσο που είχε δώσει και μία συναυλία στο σαλόνι της, η γεννημένη στο Λονδίνο τραγουδίστρια διαθέτει μια εκπληκτική φωνή και δύο εξαιρετικά άλμπουμ: το ντεμπούτο της «Is Your Love Big Enough?» και το πρόσφατο «Blood», από όπου έχει ξεχωρίσει το «Unstoppable». Ήταν η επιλογή των Coldplay για το support στην περιοδεία A Head Full of Dreams. Λίγο πριν μας μιλά για τη νέα της δουλειά, τον Prince, τον πατέρα της και τις ελληνικές της ρίζες.

Lianne La Havas
Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις μέσα στο σημερινό ψηφιακό σκηνικό;
Yπάρχει πολύ μουσική εκεί έξω είναι αλήθεια. Ο καλλιτέχνης πρεπει όμως να κάνει αυτό που έχει στο μυαλό του και να μην σταματά. Δεν έχει νόημα να σκέφτεσαι τον ανταγωνισμό.
 
Lianne La Havas – Unstoppable (Official Video)

 
Πόσο σημαντικό είναι να είσαι ο ευατός σου;
Εξαιρετικά σημαντικό. Εκεί είναι η ουσία. Η μουσική είναι ο δικός μου τροπος έκφρασης. Πραγματικά μου αρέσει να γράφω τραγούδια, να τραγουδάω, να παίζω μουσική. Και είναι ωραίο να έχεις απήχηση στο κοινό αλλά προσωπικά θα το έκανα ακόμη και αν δεν με ακουγε ο κόσμος. Είναι μέρος του είναι μου. Δεν μπορώ χωρίς τη μουσική.
 
Ελληνικές μνήμες;
Όταν ήμουν παιδί ήρθα για πρώτη φορά με τον πατέρα μου στην Ελλάδα και μείναμε σε μια ήσυχη Αθήνα όπως τη θυμάμαι στο σπίτι μιας θείας μου. Ξετρελάθηκα, ήταν τέλεια, με υπέροχο υγειινό φαγητό. Θυμάμαι το σουβλάκι, τoν τραχανά και ατέλειωτα ποτήρια με φρέσκο χυμό πορτοκάλι στην παραλία. Ηταν 10 μέρες αλλά μου φάνηκε πολύ περισσότερο.
 
Ποια είναι η σχέση σας με τον πατέρα σας και πως καθόρισε την καλλιτεχνική σας ταυτότητα;
Ο πατέρας μου είναι ο καλύτερος μου φίλος. Γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά οι γονείς του ήταν από Αθήνα και Κέρκυρα. Η πρώτη του γλώσσα ήταν τα ελληνικά. Αυτός μου μετέδωσε  το μικρόβιο της μουσικής. Μου αγόρασε ένα keyboard για να μάθω να παίζω όταν έγινα 7 χρονών. Από τότε δεν κοίταξα ποτέ πίσω. Παίζαμε μαζί μουσική, μου έμαθε κιθάρα. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για όσα έχει κάνει για μένα.

Lianne La Havas
 
Τι θυμάστε από τον Prince πιο έντονα;
Μου έδινε συχνά συμβουλές αλλά πάντα έλεγε ότι ήξερα τι πρέπει να κάνω με τις επιλογές μου και τη μουσική μου. Ήταν από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Γενναιόδωρος και ευγενικός. Ήμουν τυχερή που τον έζησα από κοντά γιατί είχε ελάχιστους ανθρώπους στη ζωή του.
 
Τι να περιμένουμε από το live στην Αθήνα;
Θα παίξουμε υλικό από τα δύο άλμπουμ και κάτι νέο από το επερχόμενο άλμπουμ που θα έχει επιρροές από bossa nova και tropicália.
 
Sometimes It Snows In April (Live in Copenhagen, w/ Lianne La Havas)


Στο ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στις 22 Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ