Μουσικη

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2018: Οι συναυλίες που περιμένουμε

Τι θα ακούσουμε και πού, ποια νέα σχήματα έχουν ενδιαφέρον

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 664
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
giorti_mousikis_megaro2015_cakriviadis.jpg

Η 19η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με αφορμή τη μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς, θα γιορτάσει από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου απελευθερώνοντας τη δύναμη της μουσικής στους δρόμους των πόλεων, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο. 

55 πόλεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας συντονίζονται στη Γιορτή, με περισσότερες από 320 εκδηλώσεις και συναυλίες. Σχεδόν 500 σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα, που έχει εμπλουτιστεί με νέες πόλεις οι οποίες εντάχθηκαν στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής σε μία συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, με συντονιστή τον Γιώργο Περό και την υποστήριξη της Αthens Voice. 

H τελετή έναρξης την Πέμπτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζοντας μία πρωτότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη στο Μουσείο Μαστίχας στη Χίο. Οι σπουδαίοι μουσικοί των Reggetiko Project από τη Θεσσαλονίκη καλούνται μαζί με τον διεθνή Έλληνα παραγωγό Serafim Tsotsonis να συνομιλήσουν με  το κλασικό δημιουργώντας επί σκηνής τον ήχο του σήμερα. Οργανικά και ηλεκτρονικά στοιχεία, φυσικά όργανα και υπολογιστές σε μια διαχρονική και παγκόσμια γλώσσα που δεν είναι άλλη από τη μουσική.

serafim_tsotsonis.jpg

reggetiko-project-1.jpg
Reggetiko Project

Οι Reggetiko Project ξεχώρισαν μέσα από τη συμμετοχή τους στη μουσική συνάντηση «Οι νέοι για τη Δόμνα Σαμίου» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη σπουδαία ερμηνεύτρια και ερευνήτρια της παραδοσιακής μουσικής Δόμνα Σαμίου. Ένα ταλαντούχο νέο σχήμα που μεταφέρει την παραδοσιακή μουσική και τις αξίες της στο σήμερα σε ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό. Ο Σεραφείμ Τσοτσώνης, από την άλλη, είναι ένας από τους περιζήτητους παραγωγούς της ηλεκτρονικής σκηνής και δεν είναι τυχαίο ότι το πρόσφατο side project του στεγάστηκε σε αμερικανική δισκογραφική εταιρεία. Μαζί τους επί σκηνής θα είναι ο  μάστερ των κρουστών, δάσκαλος, μουσικός εκτελεστής, συνθέτης και δημιουργός Ιάκωβος Παυλόπουλος. 

Από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου η  Ελευσίνα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, μπαίνει στους ρυθμούς του μελωδικότερου θεσμού της Ευρώπης, γεμίζοντας τους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης με μουσική για όλους. 23 μουσικά σχήματα, 8 DJs και 1 χορωδία θα συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο ρεπερτόριο από κλασική μουσικής μέχρι jazz και electronica. Mεταξύ άλλων θα παίξουν στην Πλατεία Α. Γεωργίου οι Loop Vertigo,  De Profundis Quartet, Tranewreck  (22/6), στο Παλαιό Ελαιουργείο 23/6 οι Babuska και Next Time Passions με closing party στην οδό Κανελλοπούλου από τους Paris Michailos, Ad:Mark, DJ Lydia, Kalashnikov.

aggelakas.jpg

Στην Αθήνα, στις 20 Ιουνίου ένα electro pre-party στο Spinster (Iκτίνου 3, Ομόνοια) ξεκινά τη Γιορτή με τους Clubkid, Blue Lagoon και τους Street Outdoors Sound. 

Στο Ηρώδειο στις 21/6 το Φεστιβάλ Αθηνών και η Ορχήστρα της ΕΡΤ συμμετέχουν για 3η χρονιά με μία κλασική βραδιά.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παίρνει μέρος και φέτος στις εκδηλώσεις παρουσιάζοντας συναυλία στο αίθριο του μουσείου από το σύνολο Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος» με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα.

Η Μουσική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γιορτάζει για όγδοη συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με μια πρωτότυπη εκδήλωση για όλες τις ηλικίες. Θα πραγματοποιηθεί προβολή μουσικής ταινίας, θα λειτουργήσουν εργαστήρια μουσικοθεραπείας για μικρούς και μεγάλους, ενώ το απόγευμα θα κλείσει με μια αλλιώτικη ρεμπέτικη συναυλία, από δύο φρέσκα μουσικά σχήματα.

yanna4.jpg
Γιάννα Βασιλείου

Στον Κήπο του Μεγάρου, όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται μια μουσική βραδιά ξεκινώντας με την Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, σε διεύθυνση Δημήτρη Σέμση, την ΚΟΑ σε διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή, την Αθηναϊκή Μαντολινάτα - Νικόλαος Λάβδας «A barca da fantasia» και τη Γιάννα Βασιλείου σε πρόγραμμα σε jazz mood, με ελληνικά ελαφρά τραγούδια του ’60 αλλά και επιτυχίες του Σινάτρα και της Φιτζέραλντ. 

Οι Λάργκο του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου θα εμφανιστούν στον Θεσσαλό (Μελενίκου 2 & Πρ. Δανιήλ) παίζοντας «αργά και με μεγαλείο».

Οι Professional Crap Dancers και το Spinster προσκαλούν τον βρετανό Piers Harrison της κολεκτίβας των djs/παραγωγών/remixers Soft Rocks. (23/6)

Το Crust σε συνεργασία με το Syd Records μετατρέπουν την Πρωτογένους σε ένα υπαίθριο stage με live acts και dj sets. (21/6)

dekmantel-09.jpg
Dekmantel Soundsystem

Στο six d.o.g.s  οι oλλανδοί Dekmantel Soundsystem σε balearic, house, electro ήχους μαζί με τους Nτέιβιντ, Chevy και Pan. (23/6)

Στη Λάρισα στη Κεντρική Σκηνή παίζουν οι Mπάμπης Παπαδόπουλος (Τρύπες) και Last Drive (21/6), Γιάννης Αγγελάκας + 100°C με Θραξ Πανκc (22/6), Eλεωνόρα Ζουγανέλη. (23/6)

Η ΚΟΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζουν για μία ακόμη χρονιά μαζί με την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής με τη συμμετοχή του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη.

eleonora_photo.jpg
Eλεωνόρα Ζουγανέλη

Στην Πάτρα στο πεζόδρομο Τριών Ναυάρχων θα παίξουν οι Minor Project τoυ Στάθη Δράκου με τη νέα τους δουλειά. ( 24/6)

Στην Παραλία του Βόλου η Μαρίζα Ρίζου και οι Marva Von Theo. (23/6) 

dsc_99261.jpg
Marva Von Theo

Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης η Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη. (22/6)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ