- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι ετοιμάζει η Θεσσαλονίκη για τη Record Store Day;
Ολοήμερο πάρτι στη Σκρα, συλλεκτικό βινύλιο των Seahorse και μια σπέσιαλ εμφάνιση του Andy Smith
Σε έναν κεντρικό δρόμο κοντά σου, στήνονται πικάπ για το πιο γουστόζικο πάρτι της φετινής Record Store Day. Μουσικόφιλε, σπεύσε! To RSD 18 είναι ένα ιδανικό απόσταγμα του ήχου που ακούγεται σήμερα και φιλοξενεί δισκοπαίκτες που εκπροσωπούν όλες τις μουσικές τάσεις της Θεσσαλονίκης δίνοντας ταυτόχρονα μια εικόνα από το όμορφο στερεοφωνικό χάος που αιωρείται ανέμελα στους δρόμους της πόλης. Η 21η Απριλίου φέρνει ένα event καλοδουλεμένο και αληθινό στις προθέσεις του, επομένως σημαντικό.
Record Store Day σημαίνει το ετήσιο δρώμενο που θεσμοθετήθηκε το 2007 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ένα ορισμένο Σάββατο του Απριλίου, με στόχο τον «εορτασμό της κουλτούρας του ανεξάρτητου δισκοπωλείου», μια κοινοτική εκδήλωση που συσπειρώνει ακροατές, συλλέκτες, καλλιτέχνες και δισκοπώλες όλου του κόσμου, με εκατοντάδες κυκλοφορίες να τυπώνονται αποκλειστικά για την ημέρα και ειδικά διαμορφωμένα events να διεξάγονται σε κάθε κουκίδα του πλανήτη. Ο ανεκτίμητος Jon Spencer ερμηνεύει την ιδιαίτερη σημασία του στο 4΄και 15΄΄ του βίντεο: «It’s important to support a local business… It’s important to support your independent record store. Your mom and pop record store». Αμήν.
Στη φετινή Record Store Day της Θεσσαλονίκης, δύο τοπικές δυνάμεις του καλού συναντώνται. Το εμβληματικό δισκοπωλείο Λωτός, σε συνεργασία με την κολεκτίβα Soulfood, η οποία δραστηριοποιείται στη διοργάνωση θεματικών ανοιχτών φεστιβάλ, πάρτι και συναυλιών, δίνουν το beat της ημέρας με ένα event που πραγματοποιούν από κοινού στη γειτονιά τους, το κεντρικό δρομάκι της Σκρα. Το soundsystem θα εδρεύσει στα γραφεία της Soulfood και οι μουσικές ξεκινούν από τις 11:00 το πρωί, με d.j. sets από τους Papa Lunatico, Andreas Tsonidis, Chris Ex, C Senior, καθώς και τον συντάκτη αυτού του κειμένου, οι οποίοι θα διασχίσουν ένα ηχοδρόμιο που ξεκινά από το indie και το post punk για να καταλήξει στο afro και την jazz, ενώ στις 16:00, αναλαμβάνει για ένα σπέσιαλ guest σετ ο Andy Smith, με τη θητεία στους Portishead και το αστείρευτο οπλοστάσιό του από εφτάιντσα northern soul, R&B, reggae, ska και old school hip hop. Ένα απολαυστικό παλμαρέ, που αποδεικνύει πως η μουσική είναι το πιο αξιόπιστο όχημα προς το autobahn των θετικών vibes.
To RSD 18 δεν θα ήταν μια δυναμική εμπειρία δίχως τη δική του προσφορά στον κατάλογο των συλλεκτικών εκδόσεων. Ο Λωτός φροντίζει να σβήσει τη δίψα για φετιχιστικά collectables με το «The Rough Sessions» των Seahorse, ένα δεκάιντσο βινύλιο που λανσάρεται το Σάββατο σε 69 αριθμημένα διάφανα duplicate αντίτυπα, σε μια εξαιρετικά περιορισμένη κυκλοφορία, ειδικά για την Record Store Day. Το δισκάκι είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ μια ματιά στη σύνθεση του γκρουπ προμηνύει άγριο fun.
Seahorse είναι οι Αλέξης Αποστολάκης, Ασκληπιός Ζαμπέτας και Nomik, διαπρεπέστατες φυσιογνωμίες του ελληνικού underground όλοι τους, με προϋπηρεσία σε σχήματα σαν τους Noise Promotion Company, Blues Wire, Λαϊκεδέλικα, International Comedy, Mushrooms,Τρύπες, Νάνοι, Ghost Note Project, Sleeping Pillow, Universal Trilogy. Όλη η ιστορία της εγχώριας σκηνής συμπυκνώνεται στο βιογραφικό του τρίο, ενώ το «The Rough Sessions» αποτελεί πρώτο δείγμα του δισκογραφικού τους ντεμπούτου, το οποίο ηχογραφήθηκε ήδη και κυκλοφορεί σύντομα. Record Store Day 2018 στη Σκρα, ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου προκύψει το Σάββατο 21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
*Η σελίδα του event στο Facebook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλες οι λεπτομέρειες για το διήμερο που ενώνει τις μουσικές φυλές της πόλης
Ο κιθαρίστας Simon McBride μιλάει στην ATHENS VOICE για τη θέση του στους Deep Purple, την κληρονομιά του γκρουπ και τη συναυλία της 13ης Οκτωβρίου στην Αθήνα
Ο σταρ δυσκολεύτηκε στη σκηνή και παρουσίασε συμπτώματα αφυδάτωσης
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Δόρα Στράτου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το συναίσθημα και την τέχνη του
Ο 48χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι οι ικανότητές του δεν περιορίζονται στην υποκριτική
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.