Μουσικη

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 19-21 Ιουνίου

Summer in the City 2013

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 440
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
43209-97521.jpg

21 Ιουνίου. Η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Μέρα της μουσικής. Μέρα να βγεις έξω.

Ετοιμάσου για (music) day off
21 Ιουνίου. Η μεγαλύτερη του έτους. Μέρα της μουσικής. Μέρα να βγεις έξω. Όχι για να αγανακτήσεις, ούτε για να πανηγυρίσεις. Για να συνδεθείς ξανά με την πόλη σου. Για να συναντηθείς με άγνωστους φίλους. Για να ακούσεις free γνωστά και άγνωστα ονόματα από την ελληνική και την ευρωπαϊκή σκηνή, στη μεγαλύτερη δωρεάν Γιορτή της Πόλης, με πολύχρωμους και απρόσμενους ήχους κόντρα στο μούδιασμα των καιρών.

Η πόλη μας ανήκει
Με την παρότρυνση «Let’s change the city» ο Γιώργος Perot και το team της Μ.Ε.Σ.Ο. συνεχίζουν τη σχεδόν εξωπραγματική προσπάθεια οργάνωσης όλης αυτής της γιορτής με εκατοντάδες σκηνές σε δεκάδες σημεία της Αθήνας. Πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι, μουσεία, κήποι, σταθμοί μετρό και άλλοι δημόσιοι χώροι σε πολλές γειτονιές της Αθήνας θα γεμίσουν από μουσική. Από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Όλοι οι μουσικοί στους δρόμους
Στις 21 Ιουνίου 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού Πολιτισμού Jack Lang γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγουν «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Το 1983, 30.000 γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας. Δύο χρόνια αργότερα η γιορτή εξάγεται στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη διοργανώνεται και στην Αθήνα, ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά, η ΜΕΣΟ στοχεύει να γεμίσει κάθε γωνία της χώρας με ήχους και χρώματα σε μια μοναδική πολιτιστική ένωση. Να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους που έχουν κοινό πάθος με τη μουσική. Αλλά και την πόλη τους. Στο φετινό πρόγραμμα, εκατοντάδες καλλιτέχνες, σχήματα, ορχήστρες, χορωδίες και φιλαρμονικές ένωσαν τις δυνάμεις τους και οι εκδηλώσεις θα απλωθούν σε 26 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Πέμπτη 20/6 ραντεβού στη σκηνή της Athens Voice.

n

Mechanimal
Το ραντεβού μας το ξέρεις. Στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πέμπτη 20 Ιουνίου. Η πρώτη μας συνάντηση ξεκίνησε το «ηρωικό» 2004 και στη σκηνή της Athens Voice στην Κλαυθμώνος είχαν εμφανιστεί οι Φοίβος Δεληβοριάς, Xaxakes, Nikko Patrelakis και K. Βήτα. Ακολούθησαν για εννέα συνεχόμενα καλοκαίρια όλοι οι αγαπημένοι μας μουσικοί που ηλέκτρισαν την πλατεία Κλαυθμώνος μέσα από πολλά διαφορετικά μουσικά είδη. Το ραντεβού δεν σταματά και η Κλαυθμώνος θα μετατραπεί σε μια μουσική γιορτή με ένα φρέσκο και δυνατό line-up.
Η φωνή της πόλης θα ακουστεί δυνατά με το «εδώ και τώρα» πολυσυζητημένο σχήμα του Γιάννη Παπαϊωαννου, τους Mechanimal. Με ένα ντεμπούτο που χαρακτηρίστηκε ως ο ελληνικός δίσκος της χρονιάς, ενώ συμπεριλήφθηκε στις λίστες με τα καλύτερα στην παγκόσμια δισκογραφία. Θα δούμε επιτέλους σε μεγάλη σκηνή τα happy landscapes του γνωστού comic artist PanPan. Θα ακούσουμε τη μελωδική pop των Μέντα, την ηλιόλουστη indie pop των Pop Eye, την ολοκαίνουργια dream pop των Playground Theory που ετοιμάζουν το ντεμπούτο τους στην Puzzlemusik. Επειδή όμως θέλουμε και δύο γυναικείες φωνές να μας φτιάξουν τη μέρα, Σοφία Κουρτίδου και Κατερίνα Μακαβού θα είναι κι αυτές στη σκηνή της Athens Voice. Περισσότερα στο επόμενο τεύχος. Τσεκ.


Highlights
-Θησείο, 19/6
Στις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς, η άφιξη του Jorgos Skolias με τη σύμπραξη του συνθέτη και τρομπονίστα Bronek Duzy. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση μουσικού, που ξεκίνησε την καριέρα του στα 70s στην Πολωνία με ροκ και τζαζ ήχο. Φρόντισε να είσαι εκεί.
-Σύνταγμα, 21/6
Διαμαντάκι από Ελβετία οι Macadam Dive με blend από trip-hop, rock, jazz με ψυχεδελικά και ηλεκτρονικά στοιχεία.
-Floral, 19/6
Nτουέτο από Ουγγαρία oι Meszecsinka με neo-folk ήχο και φανταστικά ambient ηλεκτρονικά τοπία, όπου τα πάντα επιτρέπονται. Βαλκανική παράδοση, ανατολή, πειραματισμός και funk. Η τραγουδίστρια έχει φωνητικό ρεπερτόριο σε επτά γλώσσες.
-Hip Hop ονόματα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 19/9 σε επιλογή του DJ Noiz.
-Φουλ εκδηλώσεις στον Iano με σεμινάρια, κλασική μουσική, έκθεση και συναυλίες non stop.
-Το επιτυχημένο project της Λυρικής Σκηνής, το Λυρικό Λεωφορείο, επιστρέφει στις 21 Ιουνίου από τις 18.00 και μετά σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ