Μουσικη

Η Κάλλας, νεκρή από το 1977, ξανατραγούδησε ζωντανά (video)

Αλλά ήταν ολόγραμμα – Ακολουθεί παγκόσμια «περιοδεία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
callas.jpg
Evan Agostini for BASE Hologram

Πιλοτική μουσική παράσταση με το ολόγραμμα της Μαρίας Κάλλας δόθηκε το βράδυ της Κυριακής, 14 Ιανουαρίου, στο «Rose Theater» της Νέας Υόρκης,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Jazz at Lincoln Center», σε διαδοχική «εμφάνιση» μάλιστα με το Ρόι Όρμπισον. 

Λεπτομερέστερα:

  • Το κοινό είδε κάπου 30 λεπτά από ένα πρόγραμμα που, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί πλήρη παράσταση και θα αρχίσει διεθνή περιοδεία το Μάη
  • Η Κάλας έχει πεθάνει το 1977, ενώ ο Όρμπισον το 1988
  • Η συναυλία των ολογραμμάτων συνοδευόταν από μια ζωντανή ορχήστρα
  • Διοργανωτής είναι η εταιρία «Base Hologram», ενώ το πρόγραμμα έχει πίσω του πολλή τεχνολογική προσπάθεια
  • Στην επικείμενη περιοδεία, οι τραγουδιστές θα συνοδεύονται από τοπικές ζωντανές ορχήστρες
  • Ο κριτικός των «New York Times» κ. Άντονι Τομασίνι έγραψε σχετικά: «Όταν η Μαρία Κάλλας εμφανίστηκε επί σκηνής, το βράδυ της Κυριακής, έμοιαζε λίγο χλωμή, λίγο φασματώδης. Απόλυτα λογικό, καθώς έχει πεθάνει από το 1977…. Ακτινοβολούσε μέσα σε ένα λευκό σατέν φόρεμα και μια κόκκινη εσάρπα, και είχε αναπαραχθεί τέλεια – μέχρι και τις παραμικρές κινήσεις των χεριών της και τις πιο λεπτές εκφράσεις του προσώπου της. Η φωνή της, σε άριες από την ‘Κάρμεν’ του Μπιζέ και τον ‘Μάκβεθ’ του Βέρντι προερχόταν από δικές της ηχογραφήσεις
  • Ήταν εκπληκτικό, αλλά και παράλογο· παράξενα ελκυστικό, αλλά επίσης κιτς και γελοίο. Και με έναν τρόπο, έβγαζε περισσότερο νόημα από όλα τα μουσικά ολογράμματα που έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί οι οπαδοί της όπερας, περισσότερο από εκείνους που ακούνε ροκ ή χιπ χοπ, ζουν στο παρελθόν. Είμαστε γνωστοί για την εμμονή μας με πεθαμένες ντίβες και παμπάλαιες ηχογραφήσεις. Μερικές φορές μοιάζει με νεκροφιλία»
  • Η ολογραμματική αναβίωση από εταιρίες που προωθούν αυτού του είδους το θέαμα έχει περιλάβει μουσικούς όπως ο Τουπάκ Σακούρ, ο Μάικλ Τζάκσον, ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο κλπ,  ενώ οι –μέχρι στγμής ζωντανοί, αλλά βέβαια γερασμένοι– Άμπα έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν περιοδεία σαν ολογράμματα  το 2019.

Ιδού και το σχετικό video:

Critic’s Notebook What a Hologram of Maria Callas Can Teach Us About Opera

ΠΡΟΣΦΑΤΑ