Μουσικη

Zombie, no more

H Dolores O’Riordan των Cranberries έφυγε από τη ζωή

Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τόσο χαρακτηριστική φωνή των Cranberries, αυτός ο ιρλανδέζικος λυγμός με το μεγάλο εύρος και την ηχώ, το yodeling και την έντονη προφορά, η φωνή της Dolores O'Riordan σίγησε στα ξαφνικά το απόγευμα της Δευτέρας, σε ξενοδοχείο του Λονδίνου όπου βρισκόταν με τους Cranberries για μία σύντομη ηχογράφηση.

«Πέθανε ξαφνικά. Άγνωστη η αιτία θανάτου» λένε οι πρώτες ανακοινώσεις, Ηλικία: 46.

Θα μπορούσε να είναι το ξεκίνημα μίας θαυμάσιας, νέας, πιο ώριμης περιόδου για το κορίτσι από το Ballybricken, του Limerick της Ιρλανδίας, που δεν γελούσε συχνά, αλλά έκρυβε δύναμη και νεύρο μέσα του, λυρισμό και όνειρο. Στοιχεία που θα μπορούσαν να εξελιχθούν όμορφα και μεστά.

Η Dolores Mary Eileen O'Riordan, το μικρότερο από τα 7 παιδιά μίας τυπικής ιρλανδέζικης οικογένειας, μπήκε στην μπάντα των Cranberries (αρχικό τους όνομα The Cranberry Saw Us που αργότερα το απλοποίησαν) σαν βασική τραγουδίστρια, περνώντας από ακρόαση το 1990. Μέσα σε πέντε άλμπουμς κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συγκροτήματα των ‘90ς δίνοντας έναν ήχο τόσο ιδιαίτερο, ιρλανδέζικο, αλλά και τόσο ευρωπαϊκό, με τον αέρα του ανεξάρτητου ροκ. Τα πέντε άλμπουμ: Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993), No Need to Argue (1994), To the Faithful Departed (1996), Bury the Hatchet (1999) και Wake Up and Smell the Coffee (2001) καθώς και η συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους Stars: The Best of 1992–2002 (2002), έγραψαν μία όμορφη ιστορία που κορυφώθηκε το 2003.

Στην σόλο πορεία της, η Dolores έγινε κάτι από μούσα της δεκαετίας του ’60. Ήταν μία περιφερόμενη νύμφη, σαν ξωτικό της πατρίδας της, που άλλαζε εμφανίσεις και χρώματα, θύμισε άλλοτε φολκ τραγουδίστρια και άλλοτε νευρικό, θυμωμένο, σοβαρό κορίτσι της ροκ.

Στις 25 Αυγούστου του 2009, στην περιοδεία της για την προώθηση του άλμπουμ της No Baggage, σε ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, η Dolores ανακοίνωσε την επανένωση των Cranberries για παγκόσμια περιοδεία. Η περιοδεία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η μπάντα, ενισχυμένη, εκτός από τις μεγάλες της επιτυχίες και νέο υλικό, έπαιξε και τραγούδια από τα σόλο άλμπουμ της O'Riordan, αναγνωρίζοντάς την πανηγυρικά σαν το «πρώτο πρόσωπο» του συγκροτήματος. Στις 9 Ιουνίου του 2010, οι Cranberries έπαιξαν και στην τελετή έναρξης των Special Olympics στο Thomond Park της ιδιαίτερης πατρίδας τους, του Limerick.

Η πιο «σκοτεινή» πλευρά της Dolores είχε αρχίσει να της δημιουργεί ένα ιδιαίτερο προφίλ. Το κομμάτι της "Black Widow" από το πρώτο της σόλο άλμπουμ Are You Listening? επρόκειτο να ακούγεται στο Spiderman 2 σύμφωνα με φήμες του διαδικτύου. Μεγάλη και αγαπημένη στην Ιταλία κυρίως, το 2004, η O'Riordan τραγούδησε με τον Zucchero στο άλμπουμ Zu & Co., στο κομμάτι "Pure Love" και αποθεωνότανε στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον συνθέτη Angelo Badalamenti που αποθεώνει τη γυναικεία φωνή με έναν εξαιρετικό τρόπο πάντα, για το σάουντρακ της ταινίας Evilenko.

Το 2005 συμμετείχε στο άλμπουμ των Jam & Spoon, Tripomatic Fairytales 3003, έκανε επίσης μία έκτακτη εμφάνιση στην κωμωδία Click του Adam Sandler, υποδυόμενη μία τραγουδίστρια σε γάμο που ερμηνεύει μία διαφορετική εκδοχή του μεγάλου χιτ των Cranberries, "Linger", με έγχορδα.

Τον Νοέμβριο του 2007, η τραγουδίστρια ακύρωσε στη μέση την Ευρωπαϊκή της περιοδεία εξαιτίας ασθένειάς της. Από τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς η O'Riordan άρχισε να δίνει συναυλίες σε μικρές μουσικές σκηνές στην Αμερική που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, ειδικά σε πόλεις παραδοσιακά αμερικάνικης μουσικής όπως το Nashville και το Charlottesville.

Τον επόμενο χρόνο, 2008, η Dolores κέρδισε το βραβείο EBBA (European Border Breakers Awards), άλλη μία αναγνώριση του πόσο η μουσική της ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας της και έφτασε σε μεγάλο κοινό, σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Dolores O'Riordan είχε παντρευτεί τον πρώην μάνατζερ των συναυλιών των Duran Duran, Don Burton, και απέκτησαν έναν γιό και δύο κόρες. Έζησαν μία αποτραβηγμένη από τα φώτα και της φασαρία της μουσικής βιομηχανίας, σε φάρμες στην επαρχία του Limerick, του Δουβλίνου και σε ξύλινες καμπίνες στην επαρχία του Ontario του Καναδά, για να καταλήξουν στο σπίτι τους στην ιδιαίτερη πατρίδα της τραγουδίστριας, το Buckhorn. Το 2014 το ζευγάρι χώρισε μετά από 20 χρόνια κοινής ζωής.

Το 2006, η O'Riordan βρισκόταν μέσα στη λίστα με τις δέκα πλουσιότερες γυναίκες της Ιρλανδίας.

Η Dolores προερχόταν από καθολική, θρησκευόμενη οικογένεια, κάτι που είχε επηρεάσει και την ίδια και φαινόταν ιδιαίτερα στην «αφοσιωμένη», έντονα συναισθηματική ερμηνεία της και τον ψυχισμό των τραγουδιών της.

Όταν είχε συναντήσει στο Βατικανό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ είχε δηλώσει: «Ήταν αξιαγάπητος, γεμάτος αγιοσύνη. Τον αγάπησα τρελά. Πιστεύω ότι πραγματικά νοιάζεται για τους φτωχούς και του αρέσει να συναντάει κόσμο. Τον είχε δει όταν είχε έρθει στο Limerick, όταν ήμουν μικρή. Γι’ αυτό ήταν συναρπαστικό να πάρω τη μητέρα μου και να πάμε να τον συναντήσουμε».

Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος την είχε προσκαλέσει για να τραγουδήσει στο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο στο Βατικανό, κάτι που το επανέλαβε αρκετές φορές ξανά.

Οι πιο σκοτεινές της στιγμές ήταν σαν εκείνη, στις 10 Νοεμβρίου του 2014, όταν η Dolores συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης σε μία αεροσυνοδό και έναν αστυνομικό μέσα στην πτήση της Aer Lingus από τη Νέα Υόρκη στο Shannon, μετά από μία κρίση οργής. Γεγονός που την οδήγησε σε κράτηση υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο.


(πληροφορίες από wikipedia)