Μουσικη

Στη ρυθμολογία του Μάνου Χατζιδάκι από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

Οι σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος και Θοδωρής Τζοβανάκης επιλέγουν 5 αγαπημένα άλμπουμ του σπουδαίου συνθέτη

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thomopoulos1.jpg

Ο τριετής Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζεται με την παρουσίαση πιανιστικών έργων του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό τα ανέκδοτα έργα Ρώμη 1970 και Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο. Τα έργα θα ερμηνεύσουν δύο διακεκριμένοι πιανίστες της νέας γενιάς, ο Στέφανος Θωμόπουλος και ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μαζί τους ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. 

Στις 2 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα έργα: Ιονική σουίτα, Ρώμη 1970, Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, Ερημιά, Το καταραμένο φίδι.  Στις 3 Δεκεμβρίου τα έργα: Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο, Ρυθμολογία, Έξι λαϊκές ζωγραφιές, Το καταραμένο φίδι.

Στο βίντεο από τις πρόβες, ο Θοδωρής Τζοβανάκης ερμηνεύει την «Iονική σουίτα».

Στέφανος Θωμόπουλος 

Μετά από σπουδές στο ΚΩΘ και την Ανώτατη Μουσική Σχολή Κολωνίας, ο Στέφανος Θωμόπουλος σπούδασε στην τάξη του Ζ. Ρουβιέ και της Μ. Φ. Μπυκέ στο Ανώτερο Εθνικό Ωδείο στο Παρίσι. Βραβευμένος σε διαγωνισμούς και επιλεγμένος από τα ιδρύματα Μπλύτνερ, Γιαμάχα, Κεμπφ, δίνει συναυλίες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία και Ιαπωνία. Παίζει ως σολίστ με Ορχήστρες Βελιγραδίου, Οδησσού, Κύπρου, Νίκαιας, Ολλανδική Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα της Όπερας του Καΐρου, και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. 
 
Θωμόπουλος
Αlice Blangero


Ο Μεγάλος Ερωτικός
Για μένα, αποτελεί από τα σημαντικότερα έργα του Μάνου Χατζιδάκι με την αξεπέραστη ερμηνεία της Φλέρυς Νταντωνάκη, μίας φωνής από έναν άλλο κόσμο. 
 
Αμοργός
Ένα ακόμη αγαπημένο μου έργο του Μάνου Χατζιδάκι είναι η «Αμοργός» με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Εδώ ο Χατζιδάκις είναι μεταφυσικός. 
 
 Έργα Για Πιάνο Με Τη Ντόρα Μπακοπούλου 
Ο Μάνος Χατζιδάκις ήθελε τα πιανιστικά του έργα να έχουν αυτή την καθαρότητα, την απέριττη και η ερμηνεία της Ντόρας Μπακόπουλου έχει ακριβώς αυτό. 
 

Θοδωρής Τζοβανάκης 

Σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα δίπλα στη Δόμνα Ευνουχίδου. Με υποτροφία του ΙΚΥ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Γιαμάχα και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, στη Βασιλική Ακαδημία της Σκοτίας και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης αποκτώντας δίπλωμα σολίστ και τους μεταπτυχιακούς τίτλους Συναυλιακού εξαμήνου (Konzertexamen) και μάστερ εκτέλεσης. Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες από Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ουκρανία. 
 
 
Πέντε αυτοσχεδιασμοί για πιάνο 
Από τα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι ξεχωρίζω κατ’ αρχάς τους πέντε αυτοσχεδιασμούς που το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ ακούσει για πρώτη φορά την Κυριακή. Όπως φανερώνει και ο τίτλος, πρόκειται για πέντε αυτοσχεδιασμούς τους οποίους έπαιξε και ηχογράφησε ο ίδιος ο Χατζιδάκις το 1970 και τους οποίους μόλις πρόσφατα κατέγραψε ο Νέστωρ Ταίηλορ μέσα από μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερο γιατί συμπληρώνει το προφίλ του Χατζιδάκι ως συνθέτη που πειραματιζόταν κι εκφραζόταν και μέσα από τα σύγχρονα συνθετικά ρεύματα της εποχής του.
 
Ρυθμολογία 
Το άλλο έργο που για μένα ξεχωρίζει είναι η Ρυθμολογία, καθώς αισθάνομαι ότι είναι ένα έργο αλλόκοτο, με μια υπερφυσική υπόσταση: Ενώ με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι μια άσκηση πάνω στους ρυθμούς, η Ρυθμολογία παρουσιάζει έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα ο οποίος ξεδιπλώνεται στην πορεία και ολοκληρώνεται μέσα από την παράθεση έξι χασάπικων που έρχονται με την απλότητά τους να υπογραμμίσουν τον έντονα ελληνικό χαρακτήρα του έργου. Κάπως έτσι ίσως να συνομιλεί και ο ίδιος ο Χατζιδάκις με το Σεφέρη.
mh2_arheio_hatzidaki.jpg


info:
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Στις 2, 3 Δεκεμβρίου. Έναρξη: 20.30. Eίσοδος:  18, 25 ευρώ, 12 ευρώ (Φοιτητικό, παιδικό). Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ,  2130885700 (09.00-21.00), Public & tickets.public.gr, ticketservices.grnationalopera.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ