Μουσικη

Forest Swords: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που εμπνέει με το πνεύμα της»

Ο «εικαστικός» της electonica επιστρέφει για ένα ατμοσφαιρικό live

Γιώργος Δημητρακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με το όνομα Forest Swords, ο συνθέτης και παραγωγός Matthew Barnes έχει δημιουργήσει από το 2009 ένα χαρακτηριστικό δικό του ύφος από θρυμματισμένα beats, samples και εμμονές με το σώμα και τη φύση. Με έδρα το Wirral, μια μικρή πόλη κοντά στο Λίβερπουλ, πειραματίζεται με διαφορετικά είδη όπως dub, drone, R&B, techno και hip-hop σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Σχεδιάζει ο ίδιος τα εξώφυλλα των άλμπουμ του και σε κάθε νέα του δουλειά εμπνέεται από εικαστικές βόλτες σε μουσεία και γκαλερί. Μέσα από τη μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο έμαθε να αγαπά τις συνεργασίες και είναι πλέον πολύ πιο ανοιχτός σε αυτές. Στο πλαίσιο του Plisskën Festival επιστρέφει στην Αθήνα με το πρόσφατο άλμπουμ «Compassion» στην Ninja Tune για μια ξεχωριστή βραδιά. Λίγο πριν μιλά για την σχέση του με τη μουσική και την τέχνη, τα social media και την αγαπημένη του Αθήνα…

Forest Swords

Πώς ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι;

Έχασα τη δουλειά μου κατά τη διάρκεια της ύφεσης πριν από μερικά χρόνια και ξεκίνησα να μαθαίνω προγράμματα στο λάπτοπ και να δοκιμάζω μουσικές. Τελικά κατέληξα με κάποια τραγούδια που ανέβασα στο δίκτυο και δεν πέρασαν απαρατήρητα. Ήταν μια πολύ οργανική διαδικασία.

Πώς είναι να μεγαλώνει μακριά από μεγαλούπολη, στο Wirral;

Mια χαρά – ζούσα σε ένα όμορφο τοπίο αλλά παράλληλα το Λίβερπουλ ήταν μόλις μισή ώρα απόσταση, οπότε μπορούσα να βλέπω συναυλίες και εκθέσεις. Κάτι που έδωσε χώρο έξω από τους φρενήρεις ρυθμούς μιας μεγαλούπολης. Σίγουρα με επηρέασε σε ό,τι κάνω τώρα.

Ποια είναι η κοινή ταυτότητα στη μουσική σου αλλά και στα πρότζεκτ που έχεις κάνει από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα;

Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός οπότε δεν είμαι σίγουρος. Νομίζω πάντως πως όλα ακολουθούν μια οργανική, ανθρώπινη και φυσική διαδικασία με κοινές αναφορές σε σώματα, τοπία και το περιβάλλον και κυρίως στη μεταξύ τους αντανάκλαση.

Πώς ολοκληρώθηκαν οι συνθέσεις του «Compassion» σε σχέση με τις αρχικές πρώτες μουσικές ιδέες;

Δουλεύω με αργούς ρυθμούς οπότε χρειάστηκε ένας χρόνος για τη δημιουργία του. Ξεκίνησα συγκεντρώνοντας τις πρώτες βασικές ιδέες διαμορφώνοντάς τις σε ολοκληρωμένα κομμάτια με κάποια συνοχή μεταξύ τους. Μια μακρά διαδικασία συνολικά αλλά είμαι πολύ ευτυχής με το αποτέλεσμα.

Προτιμάς να γράφεις μόνος σου;

Nαι, γιατί έτσι έχω συνηθίσει, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια συνειδητοποίησα την αξία των συνεργασιών. Δούλεψα σε ένα κινηματογραφικό soundtrack και ένα dance project από τα οποία έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και τη διαδικασία της σύνθεσης. Οπότε μελλοντικά σίγουρα θα ήθελα να δουλέψω με άλλους δημιουργούς. Είναι κάτι που πραγματικά ανυπομονώ να εξερευνήσω σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η σχέση σου με την Αθήνα και το κοινό εδώ;

Υπεραγαπώ την Αθήνα και πάντα δεν βλέπω την ώρα για να ξανάρθω. Το six d.o.g.s είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο και μου αρέσει να κάθομαι με τις ώρες στον κήπο. Με γοητεύει η ιστορία της πόλης και πόσα συναρπαστικά πράγματα συμβαίνουν σε καλλιτεχνικό επίπεδο αυτή τη στιγμή παρά τις εξωτερικές πιέσεις και τα προβλήματα. Mια πόλη που εμπνέει με το πνεύμα της.

Τι ετοιμάζεις για το επερχόμενο live;

Έχει ξεκινήσει η περιοδεία εδώ και ένα μήνα, οπότε έχω μια βασική ιδέα για το τι θα παίξω αλλά από βραδιά σε βραδιά τα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τη διάθεσή μου και την ατμόσφαιρα. Πάντα μου αρέσει να παίζω κομμάτια από όλα μου τα άλμπουμ και όχι μόνο από το τελευταίο.

Σαν γραφίστας πώς σου φαίνονται τα ανεπιτήδευτα εξώφυλλα των τελευταίων ετών, όπως το πρόσφατο της Solange για παράδειγμα;

Μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο και νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα με τον ήχο του άλμπουμ. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι το εξώφυλλο να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ατμόσφαιρα και την αίσθηση των τραγουδιών. Με απογοητεύει, όταν δεν το πετυχαίνει. Είναι ο βασικός λόγος που ξοδεύω άπειρες ώρες στο σχεδιασμό και τις συσκευασίες των άλμπουμ που κυκλοφορώ. Αν κάποιος πρόκειται να αγοράσει το άλμπουμ μου θέλω να μπορεί να βυθιστεί στον κόσμο του από τη πρώτη ματιά.

Πώς άλλες μορφές τέχνης επηρεάζουν το έργο σου;

Όταν γράφω μουσική περνάω πολύ χρόνο σε μουσεία και γκαλερί σε ένα άτυπο είδος έρευνας. Μου αρέσει η ιστορία και παίρνω συχνά φωτογραφίες από πίνακες και γλυπτά. Όλα αυτά τα στοιχεία φιλτράρονται στον ήχο ή στο εξώφυλλο. Πρόσφατα ξεκίνησα και πάλι να διαβάζω βιβλία ενώ λόγω της περιοδείας μου όλη αυτή τη χρονιά έχω αφήσει και πολλές ταινίες που πρέπει να δω!

Πώς βλέπεις την επίδραση του web στη μουσική;

Η μουσική είναι πλέον τρόπος επικοινωνίας και αυτό είναι σπουδαίο. Όλοι μοιράζονται τραγούδια στο Whatsapp ή στο Facebook, κάνουν playlists για τους φίλους τους. Γίνεται μέρος ενός διαλόγου και όχι μια ξεχωριστή οντότητα που οι άνθρωποι θαυμάζουν από απόσταση. Μου αρέσει αυτό. Το streaming και η πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια ανά πάσα στιγμή μόνο καλό μπορεί να κάνει σε αυτό.

Για τον David Byrne το δίκτυο είναι τόσο φιλτραρισμένο και προσωποποιημένο που κανείς ακούει μόνο τον αντίλαλο των δικών του πεποιθήσεων. Πώς βλέπεις το κυρίαρχο ρόλο των social media;

Θα συμφωνούσα με τη δήλωση αυτή. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική, αλλά και του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία είναι καλό παράδειγμα. Τα social media συνιστούν ένα πανίσχυρο εργαλείο, αλλά θεωρώ πως βλέπουμε ήδη τις αρνητικές τους συνέπειες καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την ισχύ τους για προπαγανδιστικούς λόγους. Από την άλλη, ξέρω πολύ κόσμο που έχει δημιουργήσει σχέσεις και φιλίες μέσα από τα social media, ενώ και σε επαγγελματικό επίπεδο συχνά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο.

Τι ακολουθεί;

Τελειώνω την περιοδεία μου στο τέλος του χρόνου και ανυπομονώ για νέες συνεργασίες και καινούργια πρότζεκτ μέσα στο 18. Είμαι πολύ ανοιχτός σε νέες προτάσεις και ιδέες…

info

six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι. Έναρξη: 21.00. Eίσοδος €13, 16. Προπώληση: Viva.gr, 11876, Viva kiosks (Συντάγματος & Τεχνόπολης), Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Ευριπίδης. Tην Παρασκευή 27/10.


Top 5 tracks
  1. Bjork - Pagan Poetry

     

  2. Kate Bush - Cloudbusting

     

  3. The Beach Boys - Wouldn’t It Be Nice

     

  4. Pharoah Sanders - The Creator Has A Masterplan

     

  5. Neneh Cherry - Buffalo Stance