Μουσικη

Συνέντευξη: Κ. Βήτα

Ζωντανό κύμα αγάπης

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 429
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37582-84510.jpg

Κάθε συνέντευξη με τον K. Bήτα είναι χρυσωρυχείο. Σαν ένα καινούργιο ακυκλοφόρητο τραγούδι. Μετά την απελευθερωτική και δακρυσμένη σειρά εμφανίσεων στην Απανεμιά με φυσικά όργανα, επανέρχεται στον ηλεκτρονικό ήχο για μία συναυλία (Gagarin, 30/3) με επιλογές από στη στέρεο ιστορία μέχρι τη «Χρυσαλλίδα». Λίγο πριν, μιλά στην ATHENS VOICE με τη συναισθηματικότητα και την αλήθεια που έχει θρέψει όλες αυτές τις δεκαετίες τις διαφορετικές γενιές των αστροχτυπημένων πιστών, δένοντας μια ζεστή, αόρατη φιλία.

Πως ήταν η εμπειρία της Απανεμιάς;

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία να βρεθώ σε ένα μικρό ακουστικό χώρο, κάτι που δεν έχει σχέση με τη μουσική μου. Σχημάτισα ένα τρίο και παίξαμε με φυσικά όργανα. Ήταν πολύ απελευθερωτικό για μένα γιατί άφησα πίσω μου όλα τα ηλεκτρονικά κουτιά και τους συνθετητές και απόδωσα τη μουσική μου γυμνή χωρίς κανένα εφέ. Οι μικροί χώροι είναι συναρπαστική εμπειρία για τους μουσικούς. Απλά αφήνεις τη μουσική να συμβεί μπροστά σου.

Μετά από αυτή την οικογενειακή γιορτή πως νιώθεις για την σαφώς μεγαλύτερη επαφή με το κοινό που ακολουθεί στο Gagarin;

Έρχομαι κατά κάποιο τρόπο στα γνωστά και αγαπημένα μου μέρη για να συνομιλήσω μέσα από τη μουσική με τους φίλους μου. Θα παρουσιάσω ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα από όλες τις μουσικές περιόδους. Δεν κάνω πολλές συναυλίες γενικά, αλλά μια που και που νομίζω χρειάζεται. Θα αφήσω τη μουσική μου να μιλήσει.

 

Transformations, Χρυσαλλίδα. Πόσο έχεις αλλάξει τα τελευταία χρόνια;

Προσπαθώ να αλλάζω εσωτερικά κυρίως, εννοώ μέσα μου. Υπάρχει κάτι μέσα μου που δεν με αφήνει να ξεκουραστώ, προσπαθώ να κατανοώ και να διευρύνω τον τρόπο σκέψης μου. Στη μουσική μου αποτυπώνεται όλη αυτή η ανησυχία από την πρώτη μέρα που μπήκα στον χώρο. Οι στίχοι μου και η μουσική μου αντικατοπτρίζουν ένα φάσμα της ψυχής μου. Είμαι αυτό που είναι η μουσική μου.

Πόσο έξω αισθάνεσαι από τον σημερινό κόσμο;

Δεν έχω λείψει ούτε ένα λεπτό από αυτή την μηχανή που γυρνά και λέγεται κόσμος. Νιώθω πως υπάρχουν κενά και χάσματα στην επικοινωνία, στις σχέσεις, στις φιλίες, όμως για όλα χρειάζεται προσπάθεια. Νομίζω πως ο κόσμος γίνεται πιο όμορφος όταν προσπαθείς να ενώσεις τα πράγματα και όχι όταν διαχωρίζεσαι ή διαχωρίζεις.

Έχεις μπει στο παιχνίδι της κοινωνικής δικτύωσης;

Όσο μπορώ και με μια ελαφριά ουδετερότητα χωρίς να παθιάζομαι. Κάνω αυτό που μπορώ με ένα πολύ απλό τρόπο. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι γύρω μου που στηρίζουν και βοηθούν τη δουλειά μου να γίνεται.

Τι μπορείς να πεις για το ύφος και τις λέξεις του νέου άλμπουμ;

Έχει στοιχεία αυτής της εποχής, πλησιάζει τις σκιές και το φως των ημερών, θα έλεγα πως μουσικά διαφέρει από τη Χρυσαλλίδα και είναι σαν ένα γράμμα, ένα email, που στέλνεις με ενδιαφέρον και αγάπη σε ένα φίλο σου εξηγώντας του όλα αυτά που συμβαίνουν.

Πιστεύεις στους ανθρώπους;

Πιστεύω πολύ στους ανθρώπους, πιστεύω στην εσωτερική δύναμη του ανθρώπου, σ’ αυτή τη μηχανή που περιέχει μέσα του και λέγεται ψυχή, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην την λαδώνουμε και να απομακρύνεται σ’ ένα βαθύ ψύχος ή αντίστοιχα σε μια έρημο εσωτερική. Η ψυχή τρέφεται από αγάπη και πνευματική τροφή, πιστεύω πως όλες αυτές οι δυσκολίες που συμβαίνουν γύρω μας έχουν σαν αιτία το γεγονός της απομάκρυνσής μας από αυτήν. Ο άνθρωπος δεν έχει καμία άλλη δύναμη παρά μόνο αυτήν.

Ποια η σχέση σου με τη νοσταλγία;

Με ρωτάνε συχνά γι αυτό, δεν ξέρω τι αισθάνεται ο κόσμος μέσα από τη μουσική μου. Ίσως έχει περισσότερη ανάγκη να είναι νοσταλγικός για τα πράγματα ή τις σχέσεις που έχασε και καθρεφτίζει αυτά τα συναισθήματα στη μουσική μου. Δεν είμαι νοσταλγικός και ούτε υπήρξα ιδιαίτερα, ήμουν κάποια περίοδο γύρω στα 23. Μου αρέσει η ζωή και η καθημερινότητα με όλες τις δυσκολίες και τις μικρές χαρές.

 

Σκέφτεσαι ποτέ ότι θα ήθελες να αλλάξεις αποφάσεις και επιλογές του παρελθόντος ή είσαι γαλήνιος με αυτό;

Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω πράγματα, σίγουρα δεν θα τα έκανα το ίδιο, με το μυαλό που έχω τώρα. Αλλά η ζωή έτσι είναι γεμάτη από λάθη, ο άνθρωπος είναι γεμάτος από ατέλειες και ψεγάδια. Θα μου άρεσε πολύ να τα άλλαζα αλλά δεν μπορώ, οπότε κοιτάζω τα επόμενα που θα κάνω να περιέχουν καλύτερο χειρισμό.

Σε έχει βαρύνει ποτέ η Stereo Nova ιστορία σου ή την έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό και την καρδιά σου;

Δεν με βαραίνει τίποτε γιατί πιστεύω πως μουσικά ήμουν απόλυτα συνεπής σε ότι έκανα μετά την στέρεο πορεία μου. Αντιθέτως πιστεύω πως εξέλιξα τη μουσική μου με τον τρόπο που μπορούσα και κέρδισα περισσότερους ακροατές στην πορεία. Με τη μουσική και τη σύνθεση έχω σχέση αγάπης. Είναι ξεκάθαρη αυτή μου η σχέση πολύ πριν με γνωρίσει ο κόσμος.

Tι σε ενθουσιάζει σήμερα;

Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα ο ενθουσιασμός θα έλεγα, βρίσκω όμως πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γύρω μου και μου αρέσει πιο πολύ αυτή η αλληλεγγύη που δημιουργείται ανάμεσα στους ανθρώπους μέρα με τη μέρα, ένα απλό χαμόγελο, μια ένδειξη κατανόησης, μια ζεστή ματιά μου αρκούν για να είμαι αισιόδοξος.

 

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να περάσεις ένα ελεύθερο βράδυ;

Περπατάω στο κέντρο, κάνω ποδήλατο ή τρέχω όποτε έχω ελεύθερο χρόνο. Σπάνια βγαίνω πια, μαζευόμαστε με παρέες και βλέπουμε φιλμ ή κινηματογράφο ή νυχτερινές βόλτες στο δρόμο.

Ποιοι είναι σήμερα οι φίλοι σου;

Οι φυσικοί μου φίλοι είναι λίγοι. Κατά ένα περίεργο τρόπο όμως αισθάνομαι μια ζεστή αόρατη φιλία με τους φίλους της μουσικής μου. Μου αρέσει όμως ακόμα να γνωρίζω ανθρώπους, να ανταλλάσουμε απόψεις, να πηγαίνουμε για καφέ. Έχω επίσης φιλίες με πολλούς συναδέλφους μουσικούς.

Τι πήγε στραβά στην Ελλάδα;

Αν θέλει κάποιος να είναι βαθιά ειλικρινής και ρωτήσει μέσα του θα λάβει την απάντηση. Το στραβό διευκρινίζεται μόνο όταν υπάρχει ειλικρίνεια.

 

Έχεις σκεφτεί να φύγεις από την Ελλάδα;

Όχι. Αγαπώ την Ελλάδα και παρ’ όλο που έχω κι ένα αυστραλιανό διαβατήριο κάπου, δεν σκέφτηκα να φύγω. Νομίζω δεν μπορώ να ζω μακριά από αυτό τον τόπο.

Πόσο ενωμένη θεωρείς ότι θα μείνει η Ευρώπη;

Θα μείνει ενωμένη αν μέσα στην καρδιά των ηγετών υπάρχει χώρος για αυτή την έννοια. Προς το παρόν η Ευρώπη νομίζω κινείται πιο πολύ σπασμωδικά και αρκετά μονόπλευρα από την πλευρά του Βορρά. Για να υπάρχει ένωση απαιτείται αγάπη, θυσία, σεβασμός και υποχωρήσεις. Με εγωισμό δεν δημιουργείται ένωση, το αντίθετο.

Πως αποτιμάς την περίοδο ψευδοευμάρειας που περάσαμε τις περασμένες δεκαετίες και πόσο ένοχο έχεις στο μυαλό σου το lifestyle που δημιουργήθηκε μέσα σε αυτήν;

Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να απαντηθεί σωστά από την ερώτηση που μου έκανες πριν δηλαδή σκέφτεσαι ποτέ ότι θα ήθελες να αλλάξεις αποφάσεις και επιλογές του παρελθόντος ή είσαι γαλήνιος με αυτό; Ο κόσμος κατά κάποιο τρόπο ήρθε αντιμέτωπος ή φλέρταρε πολύ με την απατηλή γοητεία της επιφανειακής γαλήνης σε προηγούμενες περιόδους. Θα σας απαντήσω κι εγώ με μια άλλη ερώτηση που είχε θέσει κάποτε ο Joseph Beuys … Πώς να εξηγήσεις εικόνες σε έναν νεκρό λαγό;


Info Gagarin, Λιοσίων 205, Αττική μετρό. Eίσοδος € 8 (περιορισμένος αριθμός για ανέργους), € 10, € 12. Προπώληση: Ticket House, Πανεπιστημίου 42, 210 3608.366, www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr. Στις 30/3, οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ