Μουσικη

Fougaro Jazz Festival #5

Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ στο Ναύπλιο, Χάρη Καββαδία

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369792-764019.jpg

Πέντε χρόνια Fougaro Jazz Festival! Ποιο είναι το απόσταγμα όλων αυτών των χρόνων;

Πριν πέντε χρόνια όταν στήναμε το πρώτο φεστιβάλ τζαζ στο Φουγάρο, ήμασταν συγκρατημένα αισιόδοξοι όλοι μας. Όμως η πραγματικότητα μας διέψευσε από την αρχή. Και στα χρόνια που ακολούθησαν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι αφού η διοργάνωση έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και έξω από αυτό.

Όλος αυτός ο κόσμος που έρχεται είναι φαν της τζαζ;

Όχι βέβαια, αλλά ξέρουν ότι αυτό που θα ακούσουν έχει ποιότητα και ποικιλία. Δεν είναι μόνο πειραματική τζαζ, αλλά αγκαλιάζει όλα τα ιδιώματά της κάτι που είναι προσιτό και στο μέσο θεατή. Βοήθησε βέβαια πολύ που από την αρχή είναι με ελεύθερη είσοδο, αλλά ο κόσμος το αναγνώρισε ευθύς εξ΄ αρχής, και το θεώρησε κάτι δικό του από την πρώτη χρονιά. Μνεία βέβαια πρέπει να δοθεί και στους εξαιρετικούς μουσικούς που το στήριξαν, και σε όλους όσους δουλεύουν και του δίνουν υπόσταση κάθε χρόνο, προσπαθώντας για το καλύτερο.

Στα πέντε αυτά χρόνια πόσοι μουσικοί έχουν εμφανιστεί και πόσα ήταν τα γκρουπ συνολικά;

125 μουσικοί σε 9 σχήματα με το φετινό.

Fougaro Jazz Festival #5

Ξένοι μουσικοί έρχονται;

Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν δέκα ξένοι μουσικοί από Αγγλία, Ιταλία, Δανία, Κούβα, Ουγκάντα, Νιγηρία, Πολωνία και τις Σκανδιναβικές χώρες που είναι μέλη ελληνικών σχημάτων. Δεν έρχονται με δικά τους γκούπ. Αν σε κάποιους φαίνεται περίεργο που δέκα ξένοι παίζουν σε γκρουπ που ηγούνται έλληνες μουσικοί, έχω να πω ότι οι έλληνες μουσικοί είναι σε εξαιρετικό επίπεδο πλέον, καθώς οι σπουδές τους είναι πανεπιστημιακού επιπέδου με συναυλίες σε όλο τον κόσμο, και πολλοί έχουν σαν βάση τις χώρες που ανθεί αυτό είδος της μουσικής.

Υπάρχουν μουσικοί που έχουν αρνηθεί την πρόκλησή σας;

Όχι, κανένας. Αν υπάρχουν κάποιοι που είναι δυσαρεστημένοι είναι τα δεκάδες σχήματα από όλο τον κόσμο που μας προτείνουν κάθε χρόνο να έρθουν να παίξουν. Οι γνωστές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας δεν μας ευνοούν, προς το παρόν, για να συμμετέχουν μπάντες από το εξωτερικό που φυσικά θα το θέλαμε πολύ. Φέτος όμως ανοίγουμε ένα παράθυρο δια της πλαγίας οδού!

Τι έχουμε φέτος;

Το αίθριο του Φουγάρου καταλαμβάνουν για ένα τριήμερο 9 σχήματα με 32 μουσικούς συνολικά. Όσοι έρθουν θα μοιραστούν μαζί μας τους ήχους της μουσικής, που φέτος έκλεισε 100 χρόνια από την πρώτη της ηχογράφηση. Αυτό θα γίνει με επιλογές του DJ μας πριν από τις συναυλίες και μετά το πέρας αυτών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 1/9

21.30–22.30 Ζωή Ευσταθίου Quintet

23.00–24.00 Ειρήνη Κωνσταντινίδη Quartet

Σάββατο 2/9

21.00–22.00 Γιώργος Ψυχογιός solo 

22.30–23.30 Μάκης Αμπλιανίτης Sextet

00.01–01.00 Idra Kayne Quintet

Κυριακή 3/9

21.30-22.30 The Odore 

23.00-24.00 Adedeji/ Afreekanism Project

Ώρα Έναρξης 8μμ: Ο DJ Vangelis K. σε ακούσματα από τα 100 χρόνια ηχογραφημένης Jazz Μουσικής

Είσοδος ελεύθερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.