Μουσικη

«Έσβησε» η φωνή του Γιάννη Καλατζή (video)

Ένας καλλιτέχνης χαμηλών τόνων, μια αυθεντική φωνή που ερμήνευσε Λοΐζο, Κουγιουμτζή, Πλέσσα και άλλους μεγάλους συνθέτες 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών ο Γιάννης Καλατζής, ένας από τους πιο δημοφιλής τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού στις δεκαετίες 60' και 70'.

Την είδηση του θανάτου ανέβασε στο facebook ο γνωστός στιχουργός Ηλίας Φιλίππου, ο οποίος και ανέφερε:  «Σήμερα έφυγε απ' τη ζωή ένας τραγουδιστής που άφησε το δικό του στίγμα την εποχή που ξεκίνησα αυτή τη δουλειά.... ο Γιάννης Καλατζής...Γεννήθηκε στα χρόνια της Κατοχής και ...στη δεκαετία του '70 έκανε αμέτρητες επιτυχίες...ΞΕΝΑΚΙ...ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΔΙΑ,Ο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ο ΛΟΧΙΑΣ. ΚΥΡΑ ΓΙΩΡΓΑΙΝΑ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟ ΜΕ ΛΕΣ,ΔΕΛΦΙΝΙ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ, ΑΣΠΡΑ ΘΑ ΦΟΡΕΣΩ, ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΟΥ, κ.λ.π κ.λ.π. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, χωρίς έπαρση, με ιδιαίτερο χρώμα φωνής που άφησε πίσω του δεκάδες επιτυχίες.....και εδώ και πολλά χρόνια είχε κυριολεκτικά χαθεί απ το μουσικό προσκήνιο. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Γιάννης Καλατζής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι ως μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. 

Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου - Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, και Τόλης Βοσκόπουλος. Καλατζής συμμετείχε στο άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του άλμπουμ προτού αποσυρθεί από το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά εμφανίσθηκε και τραγούδησε σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. 

Τα πιο γνωστά του τραγούδια ήταν:

Γοργόνα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)

Παποράκι του Μπουρνόβα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)

Δελφίνι, δελφινάκι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)

Τζαμάϊκα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)

Το λεβεντόπαιδο (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)

Το Παλιό Ρολόι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)

Ξενάκι είμαι και θα'ρθώ (Μουσική - Σταύρος Κουγιουμτζής)

Ο Σταμούλης ο Λοχίας (Μουσική - Γιώργος Κατσαρός)

Παραμυθάκι μου (Μουσική - Μάνος Λοΐζος) (το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία Ο Εξορκιστής)