Μουσικη

Τrack by track το νέο άλμπουμ τoυ Ηume Assine

Ιστορίες πίσω από τα 9 κομμάτια του «Till Now»

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362369-749994.jpg

O Xιουμ Ασίν μας διηγείται ιστορίες πίσω από όλα τα κομμάτια του νέου άλμπουμ «Till Now» . Από το remake του Stars του Μοnsieur Minimal και το πρώτο τραγούδι που έγραψε ποτέ μέχρι το τζαμάρισμα στο κλασικό House of the Rising Sun.

Stars

Δε μου αρέσει να κάνω remix με την κλασσική έννοια του όρου. Με ιντριγκάρει όμως το remake. Να αποδομώ πλήρως ένα κομμάτι και μετά να φτιάχνω ένα νέο με την ίδια μαγιά. Στο Stars, άλλαξα σχεδόν τα πάντα, μέχρι και τις συγχορδίες. Ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Ο Monsieur Minimal δε συμμερίστηκε τον υπερενθουσιασμό μου αρχικά, αλλά τελικά μάλλον το συνήθισε και του άρεσε, γιατί το τίμησε συμπεριλαμβάνοντάς το στο remix pack του Stars.

If You Want this Love

Το If you want this love ήταν από τα πρώτα κομμάτια που έγραψα, αλλά έμεινε έξω από τo debut EP μου (το Foreign Lands). Τελικά ήταν το εναρκτήριο track στο επόμενο (This Love EP) με 3 κομμάτια αφιερωμένα στην αγάπη. Οπτικοποιήθηκε και ήταν και το 1ο μου κομμάτι έβερ που "μπήκε" στη μπάντα των FM. Δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να το πετύχω.

House of the Rising Star

Αυτό ήταν το κομμάτι που ναι, κατάφερα να το πετύχω στο ραδιόφωνο και μάλιστα πολλές φορές. Ενθουσιάστηκα τόσο που τραβούσα βίντεο το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου που έπαιζε το κομμάτι. Η διασκευή αυτή προέκυψε τυχαία από ένα βίντεο  στο οποίο μία κοπελιά, το τραγουδάει acapella κάπου στην Αμερική στο δωμάτιό της, απέναντι από μία κάμερα. Για κάποιο λόγο μου έκανε απίστευτο κλικ η φωνή της και έτσι την έντυσα με samples και φυσικά όργανα. Της έστειλα το κομμάτι στο fb, η ένδειξη έδειξε "seen" αλλά δεν πήρα ποτέ κάποια απάντηση. Απ' ό,τι έχω καταλάβει από τη δραστηριότητά της πάντως πρέπει να έχει πολλά χρόνια να ασχοληθεί με τη μουσική. Κρίμα. Ευτυχώς δείχνει να έχει μια ωραία οικογένεια! (FB, όλα τα αποκαλύπτεις!)

Saya

To main theme που ακούγεται στα βιολιά αρχικά το είχα γράψει για ένα πολύ dance κομμάτι, με synths, arpegiators, πριονόbeatα  και άγιος ο θεός. Το αποτέλεσμα δε μου άρεσε καθόλου και το άφησα στην άκρη. Αλλά κάποιο βράδυ που χάζευα στο πιάνο μου, ασυναίσθητα έπαιξα εκείνη τη μελωδία (του dance κομματιού που είχα αφήσει στην άκρη) η οποία ακούστηκε εντελώς διαφορετικά στην αρχική και ήρεμη version της. 

Come Back

Το ίδιο βράδυ σε εκείνο το πιάνο γράφτηκε και η μελωδία του Come Back. Λογικά εκείνη η μέρα πρέπει να είχε πολύ ένταση, γιατί μόνο τότε κάθομαι βράδυ, με σβηστά φώτα και γρατζουνάω τα πλήκτρα του πιάνου.

J.O.N. 

Εδώ τραγουδάει η Εβίτα από τους ΟΚ. Είχε γραφτεί ένα πρώτο πρόχειρο take σαν δοκιμή και μετά από περίπου ένα χρόνο, όταν το ετοίμαζα για το EP, της ζήτησα να το ηχογραφήσουμε κανονικά. Το ηχογραφήσαμε, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ επαγγελματικό και γυαλισμένο. Μάλλον είχα συνηθίσει την αρχική αυθόρμητη version με τα "λαθάκια" (που εγώ δεν τα καταλαβαίνω) και τελικά χρησιμοποίησα αυτή. Στην Εβίτα δεν είπα τίποτα και το έμαθε/κατάλαβε μόλις άκουσε την επίσημη πλέον κυκλοφορία. Ήταν αργά για να φέρει αντιρρήσεις. Τσαντίστηκε βέβαια και μου ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να το ποστάρει ποτέ στο προφίλ της!  Το ξανατραγούδησε επαγγελματικά και γυαλισμένα στο παρθενικό live στο Tiki πριν περίπου ένα μήνα.

Filtered Love

Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε ποτέ για το project του Hume Assine. Βέβαια τότε δεν υπήρχε καν project. Ο Αλέξης ο Αντωνόπουλος (νυν ντράμερ στο σχήμα, φίλος για πάντα) είχε αγοράσει ηλεκτρονικά τύμπανα και τα έφερε σπίτι μου να τα δοκιμάσουμε. Εγώ έκατσα στο πιάνο και αυτός ήταν ο πρώτος μας αυτοσχεδιασμός. Μετά από χρόνια έστησα το κομμάτι από την αρχή και κυκλοφόρησε ως Hume Assine. 

Foreign Lands

Το πρώτο μου video από την παρθενική μου κυκλοφορία, με ένα ξύλινο αυτοκίνητο που πετάει. Χαρακτηριστικό του κομματιού αυτού, είναι τα samples από πολυφωνικά της Ηπείρου. Επειδή στην οικογένειά μου ακούν και (κυρίως χορεύουν) πολύ δημοτική μουσική, για κάποιο λόγο από πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη με τα Ηπειρώτικα. Αφορμή για το κομμάτι ήταν ένα ντοκιμαντέρ μεταμεσονύχτιο στην τηλεόραση αφιερωμένο στα πολυφωνικά της Ηπείρου. Μόλις τελείωσε, άνοιξα τα μηχανήματα στο στούντιο...

House of the Rising Jam

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα jamάρισμα επάνω στο House of the Rising Sun. Και εκεί που χαιρόμουν με τα arpegiators... τσουπ... κάπου κόλλησε μία μελωδία γνωστή από τους Daft Punk.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ