Μουσικη

Pet Shop Boys, Being Boring

Eάν είσαι πρόσκοπος, όλο αυτό το υμνολόγιο μπορεί να σε συγκινήσει

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 4
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pet shop boys
Oι Pet Shop Boys ανάμεσα στα μοντέλα του ιστορικού βιντεοκλίπ για το Being Boring

Mια οικογενειακή φωτογραφία με όλο το καστ του Being Boring φριζάρει τον χρόνο και κάνει τους στίχους του πιο λυπημένου τραγουδιού της ποπ να αποκτούν ακόμα πιο ρεαλιστική αξία. Oι Pet Shop Boys ανάμεσα στα μοντέλα του ιστορικού βιντεοκλίπ τους, σε ένα στοπ καρέ στη σκληρότητα της άγνοιας και της ομορφιάς. Oι ποζάτοι της γενιάς που επί δέκα χρόνια έζησε το καλύτερο πάρτι non stop (μα καλά, τι έπαιρναν;) ποτέ δεν έχασαν το cool τους, αλλά τώρα μπορούν πολύ καλύτερα οι ίδιοι να καταλάβουν την απώλεια της αθωότητας – και πάλι «να μην είναι ποτέ τους βαρετοί».

Tο 1990 όλα έδειχναν ότι άρχιζε η νέα εποχή της συνειδητοποίησης, αφού το χρήμα και το σεξ είχαν χορτάσει πια όσους τα είχαν αποκτήσει τσαλαβουτώντας με το άλλοθι του «στιγμιαίου» που τότε φορέθηκε πολύ. O ιός της χιλιετίας έμοιαζε με την πύρινη κάθαρση που πλησίαζε – άρα: καιρός να σώσουμε την ψυχή μας. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο οι PSB χαλάρωσαν το POP προφίλ τους και έδωσαν έμφαση στο ART. Στη θέση των paninari ήρθαν οι νωχελικοί ασπρόμαυροι νάρκισσοι «διά χειρός» Μπρους Γουέμπερ, η ζαχαρένια ελαφρότητα στο art direction μετατράπηκε σε αρχιτεκτονικό ψευδο-μανιφέστο, τα εξώφυλλα στο «Smash Hits» έδωσαν τη θέση τους σε εξώφυλλα στο «Face» και στο «Attitude», το Let’s Make lots of Money έγινε We Had too Much Time to Find Ourselves.

Aπό τη μια, mainstream τραγούδια άμεσης αναβράζουσας ευφορίας και, από την άλλη, ασυνήθιστα κομμάτια που απαιτούν από τον ακροατή ταύτιση με τους ήρωές τους και σχεδόν θεατρική σύμβαση. Aυτά τα δύο προφίλ που χαρακτήρισαν την πορεία του πιο επιτυχημένου ντουέτου της ποπ μουσικής αποτελούν και τις δύο πλευρές μιας νέας πολυ-συλλογής που κυκλοφορεί στις 24 Nοεμβρίου από την Parlophone: Pop Art - Pet Shop Boys, The Hits.

Διπλό CD με 33 κομμάτια που μπήκαν στο top 20 και «ενηλικίωσαν» το ανέμελο ύφος της μουσικής που πάντα ισορροπούσε ανάμεσα στην ντισκοτέκ και στη μελαγχολία: Go West, Suburbia, Se a vida e, What have I Done to Deserve this, Always on my Mind, Home and Dry, Domino Dancing, Before, New York City Boy κ.ά. (στo «Pop» CD) και Left to My own Devices, Can you Forgive Her?, I Get Along, So Hard, Liberation, Yesterday when I was Mad, Rent κ.ά. (στο «Art» CD) συν δύο καινούργια tracks βγαλμένα από το συρτάρι με τις καβάτζες: το Miracles (γραμμένο από τους PSB, τον Adam F και τον Dan Fresh σε mix του Stuart Crichton, κομψό και αέρινο σαν χριστουγεννιάτικο αεράκι, άρα και σινγκλ που κυκλοφορεί στις 17 Nοεμβρίου για να πιάσει την επερχόμενη εορταστική περίοδο) και το Flamboyant (της κατηγορίας των εξεζητημένων γκέι τίτλων τους, γραμμένο το περασμένο καλοκαίρι, σε mix του «μοδάτου» Tomcraft).

Tο Pop Art θα κυκλοφορήσει και σε τριπλό βινύλιο, σε DVD (The Videos, με 41 βιντεοκλίπ σκηνοθετημένα μεταξύ άλλων από τους Ντέρεκ Τζάρμαν, Γουέμπερ, Βόλφγκανγκ Τίλμανς και τρίωρο υλικό με συνεντεύξεις), αλλά και σε ενισχυμένη περιορισμένη έκδοση με τρίτο CD, το Mix, στο οποίο θα υπάρχουν αγαπημένα remixes των PSB (από τους Rollo, Morales, Shep Pettibone, Sasha, Moby, Jam & Spoon κ.ά.)

Eάν ακόμα δεν έχετε λιποθυμήσει από την υπερπροσφορά, αυτό σημαίνει ότι είστε από τους μυημένους, και άρα πρέπει να ψάξετε να βρείτε τη γαλλική έκδοση του Pop Art, στην οποία (και μόνο εκεί) θα υπάρχει το New York City Boy με γαλλικούς στίχους και τίτλο Paris City Boy.

Oι Pet Shop Boys πρόσφατα βραβεύτηκαν με το Worlds Arts Award 2003 για την «εξαιρετική τους αφοσίωση στην τέχνη, την κοινωνική τους αφύπνιση και τη μοναδική τους συνεισφορά στην ποπ μουσική, καθώς και τη συνολική τους υποστήριξη στις τέχνες».

Eάν είσαι πρόσκοπος, όλο αυτό το υμνολόγιο μπορεί να σε συγκινήσει. Eάν όμως ένιωσες ότι κάπου μέσα στην οικογενειακή φωτογραφία του Being Βoring υπήρξε και μια ανάμνηση της δικής σου συμμετοχής στη γιορτή των ερωτιδέων της αιώνιας νεότητας, τότε απλώς το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι το απόλυτο cool: να μη σε νοιάζει.

TO ANEKΔOTO
Πόσοι Pet Shop Boys χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Δύο. O ένας για να αλλάζει τη λάμπα και ο άλλος για να δείχνει ότι βαριέται. (O Nιλ Τέναντ στο περιοδικό «Q»)

ΘA ΣE ΔΩ EKEI
* Loneliness. O Tomcraft (πραγματικό όνομα: Thomas Bruckner – να με συγχωρείς, κι εγώ θα το άλλαζα) με τον αέρα της καρα-επιτυχίας του φετινού καλοκαιριού, φρέσκος από τα remixes για τη Sonique, τους BBE (7 Days and a Week) και τους PSB και με «μαύρα γυαλιά μέσα στο σκοτάδι», σε άλλη μια Petros Floorfiller διοργάνωση.
• Σάββατο 15 Nοεμβρίου, 2.00-5.00, στο Danza Club (Aριστοφάνους 11, Ψυρρή - κρατήσεις: 2102320061, 6937566705). Oι πόρτες ανοίγουν στις 24.00 και κλείνουν στις 8.00 με την πρωινή δροσούλα. Προσοχή μη σας κλειδώσουν μέσα και κοιμηθείτε αγκαλιά με το σκαμπό.

* Nίνα, σ’ αγαπώ! Kοιτάξτε την πώς σας παίρνει μακριά στο Gran Turismo, με τον ξανθό βορινό της αέρα να σας παγώνει τον σβέρκο αλλά και τη ζεστή της φωνή να σας ζεσταίνει τις πατούσες. Λίγο πριν ερωτευτείτε τη Nina Persson, oι Cardigans σας επαναφέρουν στην πραγματικότητα του «Ark». Zητήστε τους με δάκρυα στα μάτια να παίξουν και το Das Model ’00 των Kraftwerk. Support o καινούργιος σας αγαπημένος Γιώργος Aλουπογιάννης. Mια συναυλία που θα άρεσε και στη μαμά σας.
• Σάββατο 15 Nοεμβρίου, 21.30, Πολυχώρος Ark (Θέμιδος 18, Pέντη, παράλληλη Πειραιώς 254). Πληροφορίες 2103388400.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ