- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τελικά τι είναι ο Ντίλαν κι ο Κοέν, μουσικοί ή ποιητές;
Μια συναυλία με στίχους σαν τραγούδια και μουσική γλυκιά σαν ποίημα. Έτσι γιορτάζει το ΚΠΙΣΝ την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Μουσική που είναι σαν ποίηση και στίχοι πολυτραγουδισμένοι, που στη σιωπή γίνονται ποιήματα. Ποίηση και μουσική, μουσικοί και ποιητές. Με αυτή την παλιά αγάπη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θέτει ένα δίλημμα που δεν χρειάζεται ν’ απαντηθεί: μουσικοί ή ποιητές. Τόσο μοιάζουν αυτοί οι δυο που παρασύρονται και μπαίνει ο ένας στα λημέρια του άλλου κι εμείς πώς να διαλέξουμε απ’ τους δυο ποιον αγαπάμε περισσότερο, αφού μαζί μεγαλουργούν και χώρια τους κανείς μας δεν αντέχει;
Στις 21 Μαρτίου, τα ραντεβού δίνονται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ με μια διαφορετική συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών διερευνά κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής. Διασκευάζει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) δημιουργών του 20ου αιώνα, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.
Εξαιρετικές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών, που συνδυάζουν τον κλασικό λυρισμό με σύγχρονους ήχους και ρυθμούς σε μία συναυλία όπου θα συναντηθούν η Γεωργία Καρύδη, οι Rattler Proxy και οι Lou ‘n’ David και θα διασκευάσουν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Borland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie με μια φρέσκια ματιά.
Αφιέρωμα: Μουσικοί Ποιητές
Γεωργία Καρύδη
Με τη συνολική ενορχήστρωση και ερμηνεία να αγγίζει με ανατρεπτική διάθεση το όριο της ποίησης, της στιχουργικής και της μουσικής. Στις 21/3, η Γεωργία Καρύδη θα διασκευάσει μια σειρά από ετερόκλητες επιλογές μουσικών και ποιητικών έργων, από δημιουργούς όπως οι David Bowie, Jim Morrison, Leonard Cohen, John Cooper Clarke, Pablo Neruda, Λένα Πλάτωνος, Nina Simone.

© Araceli Lemos
Rattler Proxy
Αντλώντας έμπνευση και ήχο από τους Joy Division, τους The Sound και τους Suicide, οι Rattler Proxy θα παρουσιάσουν μια συναυλία που θα ξεκινήσει από το Λονδίνο του Adrian Borland, θα μεταφερθεί στο μουντό Manchester του Ian Curtis, για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ‘80, αποτυπώνοντας τις ιστορίες αστικής αποξένωσης που οδήγησαν και μορφοποίησαν το έργο του Alan Vega.

Lou ΄n΄ David
Μέλη των Libido Blume, Sigmatropic, Yeah!, Κεφάλαιο 24 και Doctor Atomik ενώνουν τις δυνάμεις τους στο project Lou ΄n΄ David για να μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό την ποιητική πλευρά της τραγουδοποιίας του Lou Reed και του David Bowie. Οι μουσικοί θα συνδυάσουν το λυρισμό με τη μουσική του δρόμου, την ατμοσφαιρικότητα με τον καταιγιστικό ρυθμό, αναδεικνύοντας με υπερηφάνεια τις επιρροές που τους σημάδεψαν.

Πληροφορίες για τα δρομολόγια και την πρόσβασή σας στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org και στις σελίδες στα socialmedia @snfcc.
Και αυτόν τον μήνα, όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια συζήτηση για το άλμπουμ που ετοίμαζε δέκα χρόνια, τις γυναίκες που την επηρέασαν και τη Eurovision
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου, δείτε τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει
Κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ «Shame» και μιλάει στην ATHENS VOICE πριν το ιδιαίτερο live party στον πολυχώρο ΦΙΑΤ
Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ για τη βασίλισσα της ποπ μετά από επτά χρόνια
Σε αναρτήσεις του ανακοίνωσε ότι «μετά από πολλή σκέψη» αποφάσισε να αναβάλει την εμφάνισή του
Σταθερά πρώτη η Φινλανδία
Οι άνθρωποι πίσω από τη σκηνή της Πλατείας Νερού μοιράζονται τις αναμνήσεις τους
Ο Γιάννης Αρτόπουλος έχασε τη ζωή του το 2025, στον δρόμο, μετακινούμενος από τη μία συναυλία στην άλλη
Λίγο πριν εμφανιστούν στην Αθήνα, oι «παλιοί» έδειξαν πώς γίνεται ένα σωστό live
Η σούπερ σταρ της ποπ προηγείται στην κούρσα για τα βραβεία AMAs του 2026
Ο μουσικός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική και ακαδημαϊκή του διαδρομή
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Ο υποψήφιος για Όσκαρ συνθέτης Ντάνιελ Πέμπερτον και οι πρωταγωνιστές του φιλμ εξηγούν τη σημασία της μουσικής
Μετά τις ιστορικές βραδιές στο Καλλιμάρμαρο, η Άννα Βίσση επιστρέφει στο ΟΑΚΑ
Παραμένει αμετάβλητη η κορυφή;
Η Τακαΐτσι συνάντησε το συγκρότημα στο Τόκιο και δήλωσε στον Ίαν Πέις «είσαι θεός»
Δυναμική παρουσία στο ολλανδικό pre party και σταθερή θέση της Ελλάδας στα στοιχήματα
Η αρχή του τέλους για τους Beatles
Η ζωή της τραγουδίστριας από το κίτρινο φορτηγάκι στη βρετανική επαρχία μέχρι τα μεγαλύτερα stages και τις συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.