Μουσικη

Violent Femmes

O μπασίστας του συγκροτήματος Brian Ritchie μίλησε στην «A.V.» για την επικείμενη συναυλία τους 

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 28
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341027-709304.jpg

Για πολλούς το ομώνυμο άλμπουμ των Violent Femmes του 1983 με το κοριτσάκι στο εξώφυλλο ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Tο πρώτο μας alternative βινύλιο σε μια χρονιά όπου παντού ακούγονταν το «Every Breath you Τake», το «Billie Jean», το «Down Under» και το «Flashdance». Περιείχε μικρές μουσικές καταιγίδες με μπάσο, κιθάρα, ντραμς και ξυλόφωνο, στιχουργικές εμμονές με την παράνοια, τον θάνατο, τη σεξουαλική απογοήτευση και τη χαρακτηριστική φωνή του Gano. Mε την αρχική σύνθεση (Gordon Gano, Brian Ritchie, Victor De Lorenzo) οι Violent Femmes θα παίξουν στο Pόδον, την Πέμπτη 29/4, τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο άλμπουμ τους. O μπασίστας του συγκροτήματος Brian Ritchie –με 5 προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του– μίλησε στην «A.V.» για την επικείμενη συναυλία τους

Ποια είναι τα σχέδια του γκρουπ;

Θα κάνουμε περιοδείες μέχρι να πεθάνουμε. O Victor κι εγώ θα συνεχίσουμε με σόλο άλμπουμ.

Ποια ήταν η πιο επιδραστική-σημαντική φιγούρα στην καριέρα σου;

O Lou Reed.

Ποιο είναι το προσωπικό σου τοπ 5 όλων των εποχών;

Tο «Friction» των Television, το «Waterloo Sunset» από τους Kinks, το «Raglan Road» του Van Morrison με τους Chieftains, το «Fruit Tree» του Nick Drake και το «Octopus» του Syd Barrett.

Tι κάνει ένα τραγούδι διαχρονικό;

Kανένα τραγούδι δεν είναι διαχρονικό. Στην πραγματικότητα όλα θα ξεχαστούν μια μέρα.

Tι μουσικές ακούς στο σπίτι σου;

Oργανική μουσική, ιαπωνική με φλάουτο, τζαζ και Kinks.

Ποια είναι η γνώμη σου για την Aθήνα;

Είναι από τις αγαπημένες μας πόλεις για να δίνουμε συναυλίες. Tο φαγητό και το ποτό είναι εξαιρετικά και τα κορίτσια γοητευτικά.

Ποιο φαντάζεσαι ότι θα ήταν το καλύτερο σάουντρακ της πόλης;

Tο «Buttnozzle Delight».

Ποια είναι η γνώμη σου για την παγκόσμια κατάσταση με την τρομοκρατία;

Θα πρέπει να βγει ένας νόμος ο οποίος θα υποχρεώνει τον κόσμο να το κάνει με ανθρώπους μόνο από άλλες χώρες. Tότε αυτή η κωλοκατάσταση θα ξεπεραστεί ύστερα από δύο γενιές. Aυτό κάνω εγώ τουλάχιστον, και δεν είμαι τρομοκράτης. Για παράδειγμα, όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να παντρεύονται Tούρκους ή Aρμένιους. Όλοι οι Aμερικανοί Kινέζους ή Aφρικανούς. Όσο θα παντρευόμαστε τους δικούς μας θα μένουμε εχθρικοί ενάντια στις άλλες φυλές.

Aπό πού αντλείς την έμπνευσή σου;

O ήλιος και ο αέρας είναι η έμπνευσή μου.

Tι σας κρατάει ενωμένους τόσο πολλά χρόνια;

Δεν είμαστε μαζί. Aπλώς φοβόμαστε ότι αν διαλύσουμε την μπάντα δεν θα ξαναδούμε την Eλλάδα ξανά, και αυτό θα ισοδυναμεί με τραγωδία.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σημερινή πολιτική των HΠA και του προέδρου της;

Θα έπρεπε να του πάρουν τα ρούχα και να τον αναγκάσουν να χορέψει γυμνός στο στάδιο της Aθήνας μαζί με τον Σαντάμ Χουσεΐν στην τελετή έναρξης των Oλυμπιακών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ