Μουσικη

Ο Bruce Dickinson ουρλιάζει στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο

Ο frontman των Iron Maiden θυμάται όσα έζησε το 1994 σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον πόλεμο (video) 

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338468-703978.jpg
primetime.co.ba

Κράτησε τρεις φορές πιο πολύ από τη μάχη του Στάλινγκραντ και ένα χρόνο περισσότερο από την πολιορκία του Λένινγκραντ. Το ντοκιμαντέρ «Scream For Me Sarajevo», μετά την πρώτη του προβολή στο Sarajevo Film Festival τον Αύγουστο του 2016, κυκλοφορεί προσεχώς σε όλο τον κόσμο, και μας δίνει με το πρώτο του τρέιλερ μια πρώτη ιδέα από την εμπειρία που έζησε ο Bruce Dickinson επισκεπτόμενος για πρώτη φορά, την πρωτεύουσα που βίωσε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία στη μοντέρνα ιστορία. Αρχικά πολιορκούμενη από τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και εν συνεχεία από εκείνες του βοσνιο-σερβικού στρατού για 1.425 ημέρες, από τις 5 Απριλίου του 1992 έως τις 29 Φεβρουαρίου του 1996.

Ο Bruce Dickinson ουρλιάζει στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο

Σε μια περίκλειστη πόλη που δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο, με έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό, χωρίς τα βασικά είδη ανάγκης, με τις βόμβες και τις σφαίρες να απειλούν ένοπλους και άμαχους, το λιμό να κυριαρχεί και το νερό και το ρεύμα να είναι περίπου άγνωστες λέξεις, ο τραγουδιστής των Iron Maiden, που την περίοδο εκείνη ακολουθούσε σόλο καριέρα, αψήφησε τους κινδύνους και μετέβη για να τραγουδήσει στο BKC. Για να τα καταφέρει, οδηγήθηκε στην πρώτη γραμμή εχθροπραξιών, χαρίζοντας μια βραδιά, στις 14 Δεκεμβρίου του 1994, που έμεινε αξέχαστη και απέκτησε συμβολική σημασία.

Ο Bruce Dickinson ουρλιάζει στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο

Σε σκηνοθεσία του Tarik Hodzic και παραγωγή της Prime Time Productions, η εμπειρία του Bruce Dickinson και της τότε μπάντας του, καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ «Scream For Me Sarajevo» μαζί με πλάνα από τις αιματηρές συγκρούσεις και μαρτυρίες για την παράτολμη συναυλία.

«Θα δείτε όλη τη βαναυσότητα και τον τρόμο της πολιορκίας του Σαράγεβο καθώς και ότι οι άνθρωποι ζούσαν κανονικά τις ζωές τους μέσα σε αυτές τις συνθήκες» δηλώνει ο σεναριογράφος του φιλμ Jasenko Pasic.

«Μου ήρθε η ιδέα όταν διάβαζα ένα βράδυ την ιστορία του Chris Dale σχετικά με τη συναυλία του Bruce Dickinson που έλαβε χώρα το 1994 στο Sarajevo. Έπειτα, ξεκίνησε μια έρευνα για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο BKC εκείνη τη νύχτα και η ιστορία είχε σαν αποτέλεσμα αυτό το φιλμ. Οι Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodzic και Adnan Cuhara είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ μαζί μου» εξηγεί.

«Είναι μια ταινία για τη ζωή», καταλήγει. Μια συναυλία που κανείς δεν πίστεψε πως πρόκειται να συμβεί. Δείτε το πρώτο τρέιλερ παρακάτω. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ