- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Bruce Dickinson ουρλιάζει στο βομβαρδισμένο Σαράγεβο
Ο frontman των Iron Maiden θυμάται όσα έζησε το 1994 σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον πόλεμο (video)
Κράτησε τρεις φορές πιο πολύ από τη μάχη του Στάλινγκραντ και ένα χρόνο περισσότερο από την πολιορκία του Λένινγκραντ. Το ντοκιμαντέρ «Scream For Me Sarajevo», μετά την πρώτη του προβολή στο Sarajevo Film Festival τον Αύγουστο του 2016, κυκλοφορεί προσεχώς σε όλο τον κόσμο, και μας δίνει με το πρώτο του τρέιλερ μια πρώτη ιδέα από την εμπειρία που έζησε ο Bruce Dickinson επισκεπτόμενος για πρώτη φορά, την πρωτεύουσα που βίωσε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πολιορκία στη μοντέρνα ιστορία. Αρχικά πολιορκούμενη από τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και εν συνεχεία από εκείνες του βοσνιο-σερβικού στρατού για 1.425 ημέρες, από τις 5 Απριλίου του 1992 έως τις 29 Φεβρουαρίου του 1996.

Σε μια περίκλειστη πόλη που δεν είχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο, με έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό, χωρίς τα βασικά είδη ανάγκης, με τις βόμβες και τις σφαίρες να απειλούν ένοπλους και άμαχους, το λιμό να κυριαρχεί και το νερό και το ρεύμα να είναι περίπου άγνωστες λέξεις, ο τραγουδιστής των Iron Maiden, που την περίοδο εκείνη ακολουθούσε σόλο καριέρα, αψήφησε τους κινδύνους και μετέβη για να τραγουδήσει στο BKC. Για να τα καταφέρει, οδηγήθηκε στην πρώτη γραμμή εχθροπραξιών, χαρίζοντας μια βραδιά, στις 14 Δεκεμβρίου του 1994, που έμεινε αξέχαστη και απέκτησε συμβολική σημασία.

Σε σκηνοθεσία του Tarik Hodzic και παραγωγή της Prime Time Productions, η εμπειρία του Bruce Dickinson και της τότε μπάντας του, καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ «Scream For Me Sarajevo» μαζί με πλάνα από τις αιματηρές συγκρούσεις και μαρτυρίες για την παράτολμη συναυλία.
«Θα δείτε όλη τη βαναυσότητα και τον τρόμο της πολιορκίας του Σαράγεβο καθώς και ότι οι άνθρωποι ζούσαν κανονικά τις ζωές τους μέσα σε αυτές τις συνθήκες» δηλώνει ο σεναριογράφος του φιλμ Jasenko Pasic.
«Μου ήρθε η ιδέα όταν διάβαζα ένα βράδυ την ιστορία του Chris Dale σχετικά με τη συναυλία του Bruce Dickinson που έλαβε χώρα το 1994 στο Sarajevo. Έπειτα, ξεκίνησε μια έρευνα για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο BKC εκείνη τη νύχτα και η ιστορία είχε σαν αποτέλεσμα αυτό το φιλμ. Οι Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodzic και Adnan Cuhara είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ μαζί μου» εξηγεί.
«Είναι μια ταινία για τη ζωή», καταλήγει. Μια συναυλία που κανείς δεν πίστεψε πως πρόκειται να συμβεί. Δείτε το πρώτο τρέιλερ παρακάτω.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη και ντουνιά, ξύπνα: Οι M.A.t.E. κυκλοφόρησαν το απόλυτο άλμπουμ
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια
Μουσικός αποκάλυψε ότι ηχογράφησε πρόσφατα με τον Μικ Τζάγκερ, τροφοδοτώντας τις φήμες για νέο υλικό
Στις 24 Οκτωβρίου στο Fuzz, το καλλιτεχνικό τους στοίχημα ζυγίζει πάνω από 200 κιλά — και κρατά τη μορφή του μυστική
Ένα νέο χορευτικό ραντεβού ηλεκτρονικής μουσικής για τα Σαββατόβραδά μας
Το «Bass Persuades» έκανε ντεμπούτο στο Νο1 του Billboard, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα κατρακύλησε στο Νο157
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον περασμένο μήνα και θα είναι διαθέσιμη στο Disney+ από σήμερα
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Γνωστός για τραγούδια όπως τα «You Are My Lady» και «Rock Me Tonight (For Old Times Sake)»
Η εμφάνιση - έκπληξη του Καραγκούνη που αποθεώθηκε
Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με ένα από τα κορυφαία συμφωνικά σύνολα του κόσμου, στην 25η και τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους
Μια επιλογή τραγουδιών ιδανικά για την εποχή
Ο Χρήστος Καραμήτσιος (aka Srek) έχει να διηγηθεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από το dancefloor
Mathame, 19:26μ Jast b2b SLVR, Henri Bergmann & Chris IDH στο ΟΑΚΑ
Ένα ζωντανό ταξίδι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.