Μουσικη

Tο top 10 της στήλης Photopass

Τραγούδια που ξεχωρίσαμε μέσα στο '16

Χρήστος Διαμαντής
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιμέλεια/Επιλογή top 10: Χρήστος Διαμάντης, Χάρις Γεωργίου


Αν και φτωχότερη η μουσική λόγω της απώλειας πολλών καλλιτεχνών, το 2016 ήταν μια πλούσια δισκογραφικα χρόνια. Πολλές οι νέες κυκλοφορίες σε cd, αλλά και σε τραγούδια και πολλά εκείνα που ξεχωρίσαμε. Αν έπρεπε να επιλέξουμε μόνο δέκα, αυτά θα ήταν:

Radiohead - Burn The Witch

To "Burn the Witch" συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο των Radiohead, A Moon Shaped Pool, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου 2016.  Το τραγούδι εξελίσσεται από τους Radiohead, οι οποίοι ξεκίνησαν να το δουλεύουν από το τέταρτο album τους, το  Kid A (2000). Διαθέτει ένα τμήμα εγχόρδων "col legno battuto", παράγοντας δυναμικό ήχο, τον οποίο επιμελείται ο   κιθαρίστας των Radiohead, Jonny Greenwood.

Nick Cave & The Bad Seeds - 'I Need You'

Περιλαμβάνεται μαζί με πλήθος άλλων στο δέκατο έκτο άλμπουμ του Αυστραλού γκρουπ, το οποίο κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016. Αγαπημένος ήχος Nick Cave, αγαπημένος στίχος και μουσική. Έρωτας.

The Rolling Stones - Ride 'Em On Down

Όταν ακούσαμε ότι βρίσκεται στα σκαριά το νέο αλμπουμ των Rolling Stones, της αγαπημένης αυτής μπάντας που φέρνει στη θύμηση τις πρώτες αφιερώσεις που έκανε ο έφηβος εαυτός μας, τα πρώτα μας τσιγάρα και μια ανάμνηση από την ανέμελη καυλωμένη νιότη μας, ξεσηκωθήκαμε. Όταν ακούσαμε το πρώτο τους τραγούδι, δε μπορούσαμε παρά να ενθουσιαστούμε. Το τραγούδι αυτό περιλαμβάνεται στο δίσκο "Blue and Lonesome", ο οποίος κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Με αυτό το δίσκο έρχονται να μας θυμίσουν τις ρίζες τους και να μας ταξιδέψουν με τον blues ρυθμό τους.

Leonard Cohen - Traveling Light

Παρότι το 2016, ο Cohen βρέθηκε στη λίστα με τους καλλιτέχνες που μας άφησαν μόνους σε αυτό το χάος, λίγο πριν συμβεί αυτό, μας άφησε παρακαταθήκη, ένα ακόμα cd για να χουμε να μας συντροφεύει και να μας νοσταλγεί. Ένα cd για να ερωτευόμαστε και να ταξιδεύουμε. Το άλμπουμ φέρει τον τίτλο " You want it darker" και κυκλοφορεί από τη Sony Music. Ανάμεσα στα κομμάτια που περιλαμβάνει ξεχωρίσαμε το travelling light, επειδή όλοι μας το χρειαζόμαστε κι επειδή είμαστε dreamers που μας αρέσει η blues.

Pink Martini - Joli garçon

Οι Pink Martini είναι από τις μπάντες εκείνες που έχουμε ξεχωρίσει για τη διακριτική jazz γοητεία τους και τη νοσταλγική τους διάθεση. Το Joli garcon, περιλαμβάνεται στο νέο τους δίσκο που κυκλοφόρησε το 2016, με τίτλο Je Dis Oui! και περιλαμβάνει κομμάτια που εντάσσονται στο είδος της bossa nova, αλλά και swing μελωδίες.

Γιάννης Αγγελάκας & Οι 100οC - Παίρνε με μαζί σου

"... όταν το σκας από μένα". Ολοκαίνουριος Γιάννης Αγγελάκας σε ένα άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, στις 8 Δεκεμβρίου από την feelgood records. Το άλμπουμ περιλαμβάνει 9 κομμάτια ,τα οποία ήδη σιγοτραγουδάμε και είναι ο πρώτος δίσκος με τη νέα του μπάντα τους 100oC. Ξεχωρίσαμε το "Παίρνε με μαζί σου", γιατί έπρεπε να επιλέξουμε μόνο ένα και γιατί μας αρέσει που είναι ντουέτο με την Λαμπρινή Γρηγοριάδου. Μελωδικός ήχος, ταξιδιάρικη μελωδία. Αγαπημένος Γιάννης Αγγελάκας, όπως τον έχουμε συνηθίσει, αλλά και αλλιώτικος.

Γιώτα Νέγκα, Θ. Καραμουρατίδης, Ο. Ιωάννου - Και Καλά Κάνω

Η Γιώτα Νέγκα δε θα μπορούσε να απουσιάσει από τη λίστα με τα τραγούδια που ξεχωρίσαμε την περασμένη χρονιά, καθότι είναι από τις αγαπημένες μας λαϊκές ερμηνεύτριες. Αισθαντική χροιά, πλημμυρισμένη με συναίσθημα και με ένα δίσκο που υπογράφουν ο Θέμης Καραμουρατίδης στη σύνθεση και ο Οδυσσέας Ιωάννου στο στίχο. Αν δεν είναι αυτό, σίγουρο μυστικό επιτυχίας, τότε τι είναι; Το συγκεκριμένο κομμάτι, το επιλέξαμε για το γνήσια λαϊκό ήχο και την εύθυμη διάθεση.

Σπύρος Γραμμένος - 16

Ο Σπύρος Γραμμένος είναι από τους καλλιτέχνες εκείνους τους αντισυμβατικούς που αγαπάμε. Στίχος προκλητικός με τον οποίο έχουμε ταυτιστεί και έχουμε τραγουδήσει μαζί του. Το τραγούδι "16" κυκλοφορεί στο ομώνυμο άλμπουμ από την Feelgood records. Το ξεχωρίσαμε γιατί είμαστε για πάντα 16, γιατί κλείνουμε και φέτος τα 16.

Μαρία Παπαγεωργίου - Θα σου ψιθυρίζω τη μαρκίζα

Η Μαρία Παπαγεωργίου ανήκει στη νέα γενιά καλλιτεχνών, την πολλά υποσχόμενη. Μέσα στο 2016, κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος με τίτλο "Μνήμη", ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Τιμολέων Γκέτσος, αλλά και Σταύρος Ρουμελιώτης. Από το δίσκο ξεχωρίσαμε μεταξύ άλλων το "Θα σου ψιθυρίζω τη μαρκίζα", σε στίχους Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη. Φρέσκια παρουσία και φωνή. Ήχος παραδοσιακός, νοσταλγικός. 

"Όταν μεγαλώσουμε πολύ

και πια δεν θα 'χει τόση σημασία,

θα 'ρθω να σου πω πως σ' αγαπώ"

ΛΑΡΓΚΟ - Απ' την αρχή του κόσμου

Έξι φίλοι ενώνονται και δημιουργούν τους ΛΑΡΓΚΟ. Ξεκινούν να παίζουν Θεσσαλονίκη από το 2014, ώσπου φτάνουν στο 2016 και την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο ΛΑΡΓΚΟ. Το cd κυκλοφορεί με την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια του Θανάση Παπακωνσταντίνου από τις 12 Απριλίου στα δισκοπωλεία αλλά και σε ψηφιακή μορφή από την «ΑΧΟΣ». Είναι ένα EP πέντε συνθέσεων. Τα τραγούδια τους παντρεύουν βαλκανικά και ηπειρώτικα πνευστά, ρεμπέτικες καταβολές και αιχμηρές κιθάρες, σε ένα αποτέλεσμα ικανό να μας ξεσηκώσει. Το "απ'την αρχή του κόσμου" έχει πιο reggae διάθεση, παντρεμένη ωστόσο με παραδοσιακά όργανα.