Μουσικη

Day of the Doors

Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

4 Iανουαρίου 2017. Οι Doors γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ The Doors με μια ειδική εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό στο Λος Άντζελες, κοντά στο Venice Beach από όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί θα παρευρεθούν ο  κιθαρίστας Robby Krieger και ο ντράμερ John Desmore μαζί με μέλη των οικογενειών του Ray Manzarek και του τραγουδιστή Jim Morrison, ανακηρύσσοντας την 4η Ιανουαρίου ως Day of the Doors.

Η αρχή είχε γίνει στην παραλία του Venice στο Λος Άντζελες στις 8 Ιουλίου 1965. Ο Ray Manzarek μέλος τότε των Rick and The Ravens συναντά τον συμφοιτητή του Jim Morrison. Στη μουσική παρέα εντάσσεται λίγες εβδομάδες μετά ο ντράμερ John Densmore των Psychedelic Rangers και ο κιθαρίστας Robby Krieger. Ξεκινά το κεφάλαιο των Doors. Παίζουν στο Whisky A Go Go μέχρι την απόλυση τους στις 18 Αυγούστου 1966 λόγω των στίχων του The End.

Oι Doors στην παραλία Venice, 1969

Ο πρώτος δίσκος τους είχε ηχογραφηθεί το διάστημα 24 - 31 Αυγούστου του 1967 στο στούντιο Sunset Sound σε παραγωγή του Paul A. Rothchild και περιείχε πολλά από τα ιστορικά τους σήμερα κομμάτια όπως το Break On Through (To the Other Side) που άνοιγε την πρώτη πλευρά, τη διασκευή τους στο Alabama Song (Whisky Bar) των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ, το Light My Fire και το βλάσφημο για την εποχή The End σαν coda του άλμπουμ που δεν θύμιζε σε τίποτε την ηλιόλουστη ποπ ροκ παράδοση της Καλιφόρνιας.

50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ των Doors

 Το video για το τραγούδι L.A. Woman  με μια διαδρομή στα σημεία αναφοράς των Doors στο Λος Άντζελες

50 χρόνια από το πρώτο άλμπουμ των Doors με εκδήλωση στο Λος Άντζελες