Μουσικη

Ο Ψαραντώνης στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ταξίδι με ένα θρύλο της παραδοσιακής μουσικής

51485-198933.JPG
Χρήστος Διαμαντής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332681-689556.jpg

Κείμενο: Χάρις Γεωργίου


Στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου βρέθηκε ο Ψαραντώνης, συντροφιά με την Νίκη Ξυλούρη, το Λάμπη Ξυλούρη και τον Βασίλη Ξυλούρη, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, για να μας διδάξει με την απλότητα και τη σοφία του, πως η μουσική βρίσκεται μέσα μας. Μέσα στην παράδοση και στις αξίες μας.

Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στην Κρητική μουσική, μέσα από συνθέσεις, ξυπνούν σκηνές από τη μυθολογία, από τον αρχαίο πολιτισμό. Ξυπνούν πολύ περισσότερο συναισθήματα. Μέσα σε μία μυσταγωγική βραδιά που αγγίζει το εσωτερικό μας και μας ταξιδεύει. Τα πιο σύνθετα συναισθήματα, γεννώνται από τους πιο απλούς ανθρώπους. Και ο Ψαραντώνης με την παρέα του, ξέρουν πώς να ξεσηκώνουν την ψυχή μας, κάνοντας το σύνθετο να μοιάζει απλό.

Η Νίκη με την μελωδική της χροιά, το μπεντίρ και την στάμνα. Όργανα που φέρνουν στη θύμηση αρχαίους πολιτισμούς. Ο Λάμπης και ο Βασίλης με τις χορδές των λαούτων τους και ο μεγάλος δάσκαλος Ψαραντώνης με τις δοξαριές στη λύρα του. Αυτή τη λύρα που σαν την πιάσει στα χέρια του τρελαίνεται και βγάζει ήχους διονυσιακούς, αφήνοντας εκστασιασμένο το κοινό, σε μια κατανυκτική βραδιά, σε μια βραδιά που τα είχε όλα. Τέρψη, συγκίνηση, έκσταση, κάθαρση. Σε μια βραδιά που θα συζητάμε για καιρό ακόμα και που θα απολαύσουμε και σήμερα, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

Γιατί κάθε μουσικό ταξίδι, με αυτή τη συντροφιά, αξίζει να το ζει κανείς περισσότερες από μία φορές. Γιατί τούτη η συντροφιά γεννά την έκσταση μέσα μας. Μας ξεσηκώνει και μας ηρεμεί. Μας ταξιδεύει ως την Κρήτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ