Μουσικη

Χρόνια πολλά, Λένα Πλάτωνος

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 587
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327833-677702.jpg

Περισσότερο και από μία κατάμεστη κλασική θεατρική αίθουσα, νομίζω πως η Λένα Πλάτωνος θα προτιμά πάντα ένα στριμωγμένο live σε ένα μικρότερο χώρο. Με νεότερο κοινό που θα χαζεύει τις Μάσκες Ήλιου, θα εισπνέει τους στίχους, θα ανακαλύπτει τον ήχο της. Αρκετές δεκαετίες πίσω είδε στον ηλεκτρονικό ήχο τη μουσική του μέλλοντος. Κοιτάζοντας μακριά και παίρνοντας ρίσκα. Avant. Πρωτοπορία και μοναξιά. Σήμερα οι νεότερες ηλικίες ανακαλύπτουν το αντισυμβατικό της σύμπαν. Δεν είναι τυχαίο ότι άλμπουμ της επανακυκλοφόρησαν από αμερικανικές και γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες σαν πολύτιμοι θησαυροί. Στις 21 Οκτωβρίου επέλεξε να περάσει τα γενέθλιά της στη σκηνή του six d.o.g.s με το κοινό που την ακολουθεί, την ανακαλύπτει, την ερωτεύεται. Λίγο πριν, μοιράζεται κάποιες σκέψεις της μαζί μας.

Η διαρκής ανανέωση του κοινού σας με νεότερες ηλικίες που σας ανακαλύπτουν μέσα από τις συναυλίες σας και δισκογραφικά τι σημαίνει για εσάς;

Να μιλήσω μεταφορικά; Η αναγνώρισή μου από τις νεότερες γενιές είναι το έδαφος πάνω στο οποίο βαδίζω, ξεκουράζομαι, εμπνέομαι. Αυτό το έδαφος λοιπόν ανθίζει, η άνθηση και η καρποφορία επεκτείνονται κι εγώ γεύομαι τους καρπούς και παίρνω δύναμη να συνεχίζω.

Πώς βλέπετε την ψηφιακά τόσο εξελιγμένη αλλά κοινωνικά τόσο άδικη καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά;

Θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές και όχι να τους υπηρετούμε. Με λίγα λόγια να μη μας χρησιμοποιούν οι υπολογιστές. Ο καπιταλισμός έχει ρίξει την τεχνολογία μέσα στα σπίτια μας, όπως το κάθε προϊόν για κατανάλωση, με το ανάλογο «θεϊκό περιτύλιγμα», αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παραδινόμαστε αμαχητί στα «προϊόντα» της τεχνολογίας, μπαίνει λοιπόν ξανά το θέμα πώς και πότε θα καταργήσουμε τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής.

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν. Παραξενευτήκατε;

Τη βράβευση του Μπομπ Ντίλαν με το βραβείο Νόμπελ τη βρίσκω δίκαιη. Ο τροβαδούρος στις μέρες μας έχει αποκτήσει την ίδια καλλιτεχνική αξία με τους υπόλοιπους λογοτέχνες.

Μπορούμε να ελπίζουμε ή μόνο να φοβόμαστε για το μέλλον;

Το μέλλον με φοβίζει μόνο ως προς τη μεγάλη αλλαγή του κλίματος. Θα μπορέσει άραγε να αντιμετωπιστεί; Στο τέλος, βέβαια, ίσως αυτή η κοινή απειλή να μας ενώσει, συμβαίνουν κι αυτά, ώστε να γίνει και η αλλαγή μέσα μας. Τότε μπορεί να έρθει και η αγάπη, δύναμη ανυπολόγιστη! Τότε θα λυθούν πολλά...

Eίστε αυστηρή με τον εαυτό σας; Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στο χρόνο τι θα συμβουλεύατε τη Λένα στα πρώτα της μουσικά βήματα;

Στα πρώτα μου μουσικά βήματα ήμουν τόσο μικρή, δυόμισι ετών... Ναι, είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου, στη μουσική μου διαδρομή όμως, παρότι πέρασα κι από δύσκολα μονοπάτια, δεν θα άλλαζα τίποτα.

Για ποιο άλμπουμ σας είστε πιο περήφανη;

Το πιο αγαπημένο μου άλμπουμ είναι οι «Μάσκες Ήλιου».

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας στο six d.o.g.s;

Είναι η ημέρα των γενεθλίων μου, οπότε σκέφτηκα να παρουσιάσω ένα χορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια μου από διάφορες χρονικές περιόδους, μαζί και μερικά νέα. Μαζί μου θα είναι η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Παλαμίδας και ο Στέργιος Τσιρλιάγκος. 

Info

Six d.ο.g.s Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 2103210510. Έναρξη 21.00. Στις 21 Οκτωβρίου. Είσοδος €12, 15 (ταμείο). Προπώληση: viva.gr και Public, Seven Spots, Reload & Media Markt. 


Η Λένα Πλάτωνος πειραματίστηκε με τη μουσική, την εκφορ του λόγου και τις ερμηνείες. Χρίστηκε διάδοχος του Μάνου Χατζιδάκι από τον ίδιο. Μελοποίησε Καβάφη, Καρυωτάκη και Έμιλι Ντίκινσον. Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του εμβληματικού «Σαμποτάζ» του 1981, που σηματοδότησε την αρχή του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα, παραμένει το ίδιο επίκαιρη και συνεχίζει «να ανακαλύπτεται» από γενιά σε γενιά. Το «Γκάλοπ» επανακυκλοφόρησε το 2015 σε βινύλιο από την αμερικανική Dark Entries (συνοδευόμενο από τους στίχους μεταφρασμένους στα αγγλικά από την ίδια), αποθεώθηκε από το διεθνή τύπο, έγινε ανάρπαστο. Το 2013 η γερμανική Kunstkopf κυκλοφόρησε από το Γκάλοπ σε single το τραγούδι «Αιμάτινες σκιές από απόσταση» με τίτλο στα αγγλικά «Shadows of Blood», που έτυχε μεγάλης αποδοχής. Το remix των Ισραηλινών Red Axes στο κομμάτι του δίσκου «Μάγισσες» επιλέχθηκε στην επίδειξη μόδας του Christian Dior στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού την περασμένη άνοιξη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ