Μουσικη

Τι σχέση έχει η Παυλίνα Βουλγαράκη με τον Ψαραντώνη;

Πώς προέκυψε η συνεργασία-έκπληξη στο νέο της τραγούδι

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 587
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327832-677700.jpg

Πρωτακούστηκε με το τραγούδι «Εδώ» το καλοκαίρι του 2013, συστήθηκε με το πρώτο της άλμπουμ «Λαβύρινθοι» το 2014 και δύο χρόνια μετά είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα. Έχοντας συνεργαστεί δισκογραφικά και συναυλιακά για όλο αυτό το διάστημα με σημαντικά ονόματα της εγχώριας σκηνής όπως ο Μπάμπης Στόκας ή ο Μανώλης Μητσιάς κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα το νέο της τραγούδι «Φέρ’ τα μου όλα πίσω» σε δική της μουσική και στίχους με τη σύμπραξη του Ψαραντώνη. Κάθε Παρασκευή συναντιέται μουσικά με τη Μιρέλα Πάχου στο Σταυρό του Νότου. Με αφετηρία τη λουλουδάτη ροκ μουσική των 60s και 70s και τις μνήμες της από την παράδοση της Κρήτης γράφει τα τραγούδια της ξεκινώντας πάντα από τους στίχους της με οργανικό τρόπο χωρίς βιασύνη. Τη συναντήσαμε και μάθαμε και άλλα... 

Ψαραντώνης

Timeline

«Καθοριστικό ρόλο στη στιχουργική μου ιδιότητα έπαιξε η γνωριμία μου με τον Σταμάτη Μορφονιό. Σε νεαρή ηλικία άρχισα να επηρεάζομαι εμμονικά από τον τρόπο γραφής του και τις επιρροές του κι έτσι ήρθα σε επαφή με πιο σκοτεινές μορφές της ελληνικής ποίησης, όπως ο Αργύρης Χιόνης και η Κατερίνα Γώγου. Ερμηνευτικά, πολύ σημαντικά για εμένα ήταν τα χρόνια που υπήρξα στον Σταυρό του Νότου ως μέλος της Ηouse Βand και αργότερα η συνεργασία μου με τον Μπάμπη Στόκα, μέσω του οποίου συνεργάστηκα με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Μανώλη Μητσιά». 

 

Iστορίες πίσω από τα τραγούδια

«Αληθινές. Βρίσκομαι ακόμα στο στάδιο που αυτά που γράφω είναι πολύ πολύ προσωπικά και κινούνται γύρω από το εγώ μου. Νιώθω πολύ μικρή –και δεν εννοώ ηλικιακά– για να εκπροσωπήσω κάτι μεγαλύτερο. Κάποιο σύνολο. Έναν μεγαλύτερο σκοπό».

Παυλίνα Βουλγαράκη

Σύνθεση τραγουδιών

«Δεν νομίζω ότι ισχύει για όλους το ίδιο. Προσωπικά σκέφτομαι μόνο τους στίχους. Οι μελωδίες έρχονται κατά λάθος. Όταν είναι η ώρα, απλώς κάθομαι σε κάποια ησυχία και γράφω ό,τι πιο ειλικρινές έχω μέσα μου. Υπάρχουν φορές που ανοίγομαι τόσο πολύ που μετά αισθάνομαι φοβερά εκτεθειμένη. Αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση που πήρα. Ότι τελικά θα μοιράζομαι κι αυτές τις στιγμές μου. Ένα παράδειγμα από τον πρώτο δίσκο μου είναι το «Εκείνη». Είμαι πολύ πιο περήφανη και εγωίστρια από αυτό το κομμάτι. Για να βγήκε από μέσα μου θα είχε τον σκοπό του, κάτι το όποιο μαθαίνω με τα χρόνια να σέβομαι».

 

Το επόμενο βήμα μετά το ντεμπούτο άλμπουμ  Λαβύρινθοι

«Δεν βιάστηκα να κάνω δισκογραφικά το επόμενο βήμα διότι δεν είχα κάτι να παρουσιάσω και να μοιραστώ. Προσπαθώ να μην παρεμβαίνω στην φυσικότητα των πραγμάτων. Πέρασαν όμορφα τραγούδια –άλλων– από τα χέρια μου, κάποια από τα οποία κράτησα για τον δεύτερο δίσκο που ετοιμάζω τώρα και για τα οποία αισθάνομαι ευγνώμων. Παρ' όλα αυτά για να ξεκινήσω τις διαδικασίες ηχογράφησης, περίμενα να ξυπνήσει από μέσα αυτό το πράγμα που γράφει ασταμάτητα, ακόμα κι αν αυτά που γράφει μετά δεν μου αρέσουν και τα πετάω ή τα ξεχνάω».

 

 Συνεργασία με Ψαραντώνη

«Έκανα προτάσεις συμμετοχής στον Ψαραντώνη παραπάνω από μία φορά. Και να σου πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα πώς τελικά έγινε και δέχτηκε να συμμετάσχει στο νέο μου τραγούδι, το “Φερ’ τα μου όλα πίσω”. Ο Ψαραντώνης ανήκει στους ήρωές μου, ίσως να είναι και ο πιο αγαπημένος μου. Τον παρακολουθώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτησα τόσες φορές στο σύμπαν και τόσο δυνατά που μπορεί και να μου τον έφερε για να σταματήσω επιτέλους. Ή για να καταλάβω πως δεν είναι μόνο η λύρα, η ιστορία, η φωνή αλλά ολόκληρη η ύπαρξη. Η ταπεινότητα, η φυσική του τάση για την αγάπη, την ενότητα, την καθαρότητα, την αλληλεγγύη. Η περηφάνια του και οι αξίες του. Σαν να μου έλεγε μια φωνή όλη την ώρα “άσε το τραγουδάκι σου και κοίτα να πάρεις κάτι ουσιαστικό από αυτή την γνωριμία”. Κάπου διάβασα ότι η λύρα του είναι η κραυγή των θεών στη Γη και μου φάνηκε εύστοχο. Η παρουσία του σε κοινό χώρο με αφοπλίζει πλήρως». 

Η Κρήτη μέσα της

«Εκτός του ότι κατάγομαι από την Κρήτη είναι σαν να μεγάλωσα εκεί. Τα πρώτα μου ξαδέρφια που μένουν εκεί είναι σαν αδέρφια μου. Από τον Ιούνιο έως και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου μόνιμη βάση μου είναι η Κρήτη, κι αν όλα πάνε καλά, εύχομαι κάποια στιγμή στη ζωή μου να μετακομίσω μόνιμα. Μικρή πήγαινα πολλά χρόνια κατασκήνωση στην Κρήτη κι έβαζα τον θείο μου που είναι γυναικολόγος, να λέει ψέματα ότι με ξεγέννησε εκείνος στο Ηράκλειο. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι το δέσιμό μου είναι τόσο ισχυρό που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από αυτά που αισθάνομαι».   

 

Ελληνικοί / Αγγλικοί στίχοι

«Εκείνη την περίοδο άκουγα καθημερινά ξένη μουσική, έπαιζα και στα live μου πολλά ξένα κομμάτια και χωρίς να το πολυσκεφτώ σε μια εβδομάδα έγραψα τρία αγγλόφωνα τραγούδια. Στο νέο άλμπουμ όλα τα κομμάτια είναι ελληνικά».

Αξέχαστο live

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο! Πάρα πολύ έντονα συναισθήματα ένιωσα στην περιοδεία που κάναμε τον χειμώνα με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, πιο πρόσφατο στη μνήμη μου είναι το Beer Festival της Κύπρου. Από τα προσωπικά μου τελευταία live θυμάμαι με συγκίνηση την Ζάκυνθο, στο Πορτοκάλι». 

Παυλίνα Βουλγαράκη 

Αθήνα

«Κυκλοφορώ πολύ στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά μέρη, τόσες διαφορετικές κουλτούρες. Μου αρέσει να πηγαίνω στους Ρεμπέτες στα Εξάρχεια και στα παλιατζίδικα. Να ακούω jazz στο Μοναστηράκι και στον Λυκαβηττό. Μου αρέσει να κάνω περιπάτους στο Θησείο και στο Γκάζι. Δεν μου αρέσει η αγένεια και η αδιαφορία». 

 

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν

«Μου άρεσε και με ξάφνιασε ευχάριστα. Το τραγούδι και η ποίηση από την αρχαιότητα είναι στενά συνδεδεμένα κι ο Ντίλαν τραγούδησε ποίηση όπως λίγοι. Μου άρεσε το σχόλιο του Λέοναρντ Κοέν. “Για μένα η βράβευσή του είναι σαν να καρφιτσώνεις ένα παράσημο στην κορυφή του Έβερεστ επειδή είναι το ψηλότερο όρος στον κόσμο”. Το γεγονός ότι τραγούδησε τα ποιήματα του δεν στάθηκε εμπόδιο στο να αναγνωριστούν ως αληθινή ποίηση που μίλησε στην καρδιά πολλών ανθρώπων και σημάδεψε γενιές μέσα από εικόνες και ιστορίες. Η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας μου φάνηκε προοδευτική και ενδιαφέρουσα. Σαφώς η συνολική συνεισφορά του στην ποίηση μέσα από τα τραγούδια του είναι καθολικά αποδεκτή και αυτονόητη». 

 Πολιτική

«Είμαι πολιτικοποιημένη αλλά όχι κομματικοποιημένη. Πιστεύω βαθιά στον άνθρωπο και στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων για το άτομο και την κοινωνία. Σέβομαι την μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, θεωρώ εντελώς αυτονόητη την ελευθερία σκέψης, έκφρασης και πεποιθήσεων. Και αισθάνομαι ότι είναι χρέος μου η καλλιέργεια και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας μου. Κυρίως εύχομαι μεγαλώνοντας να αποχωρίζομαι τα εγωιστικά κι ατομικιστικά μου ένστικτα». 

Παυλίνα Βουλγαράκη

 

Σχέση με social media

«Ασταθής. Μια ανοίγω το προφίλ μου στο Facebook, μία το κλείνω. Κάποιες μέρες ενθουσιάζομαι με οτιδήποτε βλέπω και το ανεβάζω στο Instagram ενώ ξαφνικά μπορεί να απέχω εντελώς για εβδομάδες».  

  

Ένα βιβλίο. Ένα τραγούδι.

«Με καθήλωσε το “Περί τυφλότητας” του Σαραμάγκου. Και ακούω συνεχώς το “I can’t go on without you” του Kaleo.»

Info

To νέο τραγούδι της Παυλίνας Βουλγαράκη «Φέρ’ τα Μου Όλα Πίσω» κυκλοφορεί από Τετάρτη 19/10 (Cobalt Μusic). Κάθε Παρασκευή όλον τον Οκτώβριο εμφανίζεται στο Club της μουσικής σκηνής Σταυρός του Νότου με την Μιρέλα Πάχου.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ