Μουσικη

Χylouris White: Kατσίκες στον ορίζοντα

Όλες οι πληροφορίες για τη νέα συνεργασία των Ξυλούρη-White

Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το επόμενο βήμα των Xylouris White είναι έτοιμο. Το  νέο τους άλμπουμ "Black Peak" κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου από τη βρετανική εταιρεία Βella Union του Simon Raymonde (Cocteau Twins). 2 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους "Goats" και την παγκόσμια περιοδεία του Κρητικού λαουτίστα και του αυστραλού ντράμερ των Dirty Three, Jim White. Για το "Goats" o Ξυλούρης είχε δηλώσει ότι εμπνεύστηκαν από τις κατσίκες που μπορεί να μην ξέρουν το μέρος, αλλά μπορούν να περπατάνε με ευκολία, να ρισκάρουν νιώθοντας άνετα. 

Το Black Peak, πήρε το όνομά του από μία βουνοκορφή της Κρήτης και σύμφωνα με τον Ξυλούρη, ηχογραφήθηκε παντού. «Δουλεύοντας μαζί μπορούμε να βλέπουμε τον ορίζοντα που είναι πάντα ανοιχτός», αναφέρει ο Ξυλούρης, «γιατί έτσι δουλεύουμε. Δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλο, και αυτό έρχεται από τον χώρο που πάντα προσπαθούσαμε να δίνουμε στα σχήματα και στους ανθρώπους που δουλέψαμε μαζί στο παρελθόν. Καθένας μας έχει διαφορετικούς ρόλους την ίδια στιγμή, συνοδευτικό και ηγετικό ρόλο. Είναι πολύ ρευστό». 

Στην παραγωγή του άλμπουμ και πάλι ο Guy Picciotto των Fugazi, καθώς «ο ενθουσιασμός και η αισθητική του γεμίζει με ένταση και ιδέες τη διαδικασία. Στο κομμάτι “Erotokritos” συνεργάστηκε ο Bonnie ‘Prince’ Billy από το Κεντάκι και ο Ψαραντώνης στο "The Feast". 

«O Jim από την Αυστραλία, εγώ από την Κρήτη, ο Bonnie ‘Prince’ Billy από το Kentucky, ο Ψαραντώνης από την Κρήτη, ο Guy Picciotto από την Washington μας δίνει την έμπνευση του ορίζοντα» λέει ο Ξυλούρης. «Με τον Jim ταξιδεύουμε πολύ και μας αρέσει αυτό. Το κάνουμε αυτό τα τελευταία τρία χρόνια, και είναι αυτό που μας ενέπνευσε να σκεφτούμε τον ορίζοντα. Είμαστε ακόμα κατσίκες, τώρα στον ορίζοντα».

Ακούστε το ομώνυμο track του άλμπουμ "Black Peak"

Black Peak tracklisting:

1. Black Peak

2. Forging

3. Hey, Musicians

4. Erotokritos (Opening)

5. Short Rhapsody

6. Pretty Kondilies

7. The Feast