Μουσικη

Parov Stelar @ Release Athens Festival

Ο αυστριακός μουσικός εξηγεί το electroswing όνειρο

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 572
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322088-665565.jpg

O Parov Stelar έχει ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό από το ξεκίνημά του. Τακτικός επισκέπτης στο αθηναϊκό συναυλιακό τοπίο είναι και πάλι εδώ με το σχήμα του, συμμετέχοντας στο νέο φεστιβάλ Release Athens του club Fuzz που γιορτάζει τα δεκάχρονά γενέθλιά του. Λίγο πριν το ταξίδι του στην Αθήνα με το σχήμα του, ο Marcus Fuereder μιλά για την ιστορία του και τα μελλοντικά του σχέδια ενώ εξηγεί γιατί μερικές φορές είναι σημαντικό να κολλάει η βελόνα…

 image

 Πώς ξεκίνησε η electroswing ιστορία;

Στην πραγµατικότητα έγινε τυχαία. Έβαλα ένα δίσκο της Billie Holiday στο πικάπ και κόλλησε. Μου φάνηκε τέλεια λούπα, σαν φωνητικό σαµπλ σε repeat. Koυλ σκέφτηκα, άνοιξα το κοµπιούτερ και ρίχτηκα στη δουλειά. Μου ακούστηκε τέλειο, για µένα ήταν µαγική στιγµή. Άκουσα και το κοµµάτι του Mr. Scruff «Get A Move On» και ήµουν πλέον σίγουρος. Ο νέος αυτός ήχος µου κάνει τόσο για τη νοσταλγική του αύρα όσο και για τα ηλεκτρονικά beats που τον φέρνουν στο εδώ και τώρα. ∆εν το πολυανάλυσα, απλώς συνέβη.

Πώς αποφάσισες να βγάλεις το πρόσφατο Live@ Pukkelpop;

Πάντα είχα στο μυαλό μου ένα live δίσκο για το κοινό που με ακολουθεί και το ζητούσε επίμονα.

Πώς νιώθει ο καλλιτεχνικός εαυτός σου ως ζωγράφος για το μουσικό σου κομμάτι;

Ξεκίνησα σαν ζωγράφος και σχεδιαστής και ποτέ δεν έχασα το πάθος µου για αυτά. Όταν ηχογραφούσα το «The Demon Diaries» πηγαινοερχόµουν µεταξύ στούντιου ηχογράφησης και ατελιέ, αντλώντας έµπνευση και από τους δύο αυτούς κόσµους.

Τι άλλο σε εμπνέει σήμερα;

Συναισθήματα, εμπειρίες, καθημερινές καταστάσεις, ταξίδια, σχέσεις. Όλα αυτά είναι στοιχεία που επιδρούν στη μουσική μου. Μέσα από τα τραγούδια μου διηγούμαι προσωπικές μου ιστορίες και κομμάτια της αληθινής μου ζωής. Περνώ πολύ χρόνο στο δρόμο, ταξιδεύοντας. Στον ελάχιστο χρόνο που μένει κινούμαι μεταξύ Αυστρίας και Ισπανίας.

 Ποια πλευρά του διπλού σου άλμπουμ «Demon Diaries» προτιμάς;

Μου αρέσει να ακολουθώ την ιδέα των διπλών CD γιατί μου δίνει την άνεση να εκφραστώ δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη και πιο μελαγχολικούς ήχους. Μου αρέσει ο τυπικός Parov Stelar ήχος του πρώτου CD, αλλά έχω ανάγκη και να γράψω κάτι διαφορετικό.

 Πώς επιλέγεις τις συνεργασίες σου στα φωνητικά;

Αναζητώ διαρκώς νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες στο YouTube και αν µου αρέσουν τους προσεγγίζω. Μόνο ένα πράγµα είναι σίγουρο. Σε κάθε άλµπουµ γράφω ένα τραγούδι µε τη σύζυγό µου Lilja Bloom.

 Πόσο έχεις αλλάξει από το ντεμπούτο σου «Rough Cuts»;

Μιλάμε για 12 χρόνια πριν, δηλαδή. Πολύς χρόνος. Φυσικά έχω αλλάξει ακόμη κι ως καλλιτέχνης. Πάντα προσπαθώ να συντονίζομαι με την κάθε εποχή. Παρακολουθώ τι γίνεται και τα νέα κομμάτια που παίζουν στα clubs, κάτι που επιδρά και στη μουσική μου.

Έχεις εμφανιστεί από το Glastonbury μέχρι σε πιο μικρoύς χώρους. Ποιο ήταν το πιο αξέχαστο live;

Παίξαµε κάποτε σε ένα ιδιωτικό σόου στη Ρωσία για δύο ανθρώπους. Φαντάσου τη σκηνή µε ένα ζευγάρι που χορεύει µπροστά σε εξαµελές γκρουπ. Το φετινό highlight ωστόσο ήταν η εµφάνισή µας στο θρυλικό Coachella Festival. Η πρώτη µας φορά και µια αξέχαστη εµπειρία.

Γιατί θεωρείς ότι συνδέεσαι τόσο πολύ με το ελληνικό κοινό;

Είναι σαν κατά κάποιο τρόπο να αντιλαµβάνονται τα µηνύµατα που µοιραζόµαστε µέσα από τα κοµµάτια µας. Αισθάνοµαι ευγνωµοσύνη για τη στήριξη που µας δίνουν και πάντα χαίροµαι να παίζω στην Ελλάδα.

Τι ετοιμάζεις για το live στο Release Athens.

Έχουµε τρία ολοκαίνουργια κοµµάτια στο set list. Πάντα µου αρέσει να βλέπω τις αντιδράσεις του ελληνικού κοινού σε νέα κοµµάτια. Ένα πάντως είναι σίγουρο, θα είναι ένα ατελείωτο πάρτι.

Υπάρχει συνταγή για την επιτυχία;

Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργείς κάτι μοναδικό, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς πριν. Mπορεί να ακούγεται αδύνατο αλλά αν δουλεύεις σε ένα ήχο που έχεις κάνει δικό σου δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις λάθος. Δεν είναι εύκολη η δημιουργία στο μουσική βιομηχανία. Σαν νέος καλλιτέχνης πρέπει να είσαι πολύ φιλόδοξος, δεν αρκεί να είσαι ταλαντούχος.

Τι ακολουθεί; 

Αυτή την περίοδο δουλεύω σε ένα ολοκαίνουργιο EP που θα βγει φθινόπωρο. Πέρα από αυτό μαζί με το φίλο και συνεργάτη Alexx Aiyax δουλεύουμε σε ένα νέο side-project τους “Stelartronic”. Το single “When I Find My Love” ήταν αρκετά επιτυχημένο ειδικά σε Γαλλία και Γερμανία. Το ολοκληρωμένο άλμπουμ θα ακολουθήσει στα τέλη του καλοκαιριού μέσα στη χρονιά.


info

Πλατεία Νερού. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, Είσοδος ε 39. Προπώληση 11 876, Public, Seven Spots, Reload, Media Markt και viva.gr Στις 3 Ιουνίου μαζί με τους Postmodern Jukebox του Scott Bradlee, τους Chinese Man και από την εγχώρια σκηνή τoν RSN και τους Gad. 

Στην κεντρική photo ο Parov Stelar με τη γυναίκα του Lilja Bloom

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ