Μουσικη

Omara Portuondo

 Κουβανέζικη μυθολογία στην Αθήνα

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 415
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30558-68796.jpg

To φαινόμενο των Buena Vista, δημιούργημα των Ry Cooder και Juan de Marcos Gonzales, που ανέδειξε ο Bιμ Βέντερς, επανέρχεται στην Αθήνα αυτή τη φορά με την προσθήκη της σπουδαίας Οmara Portuondo στα φωνητικά και τα αυθεντικά μέλη Jesus «Aguaje» Ramos, Barbarito Torres και Guajiro Mirabal να συνοδεύονται από νέους Κουβανούς μουσικούς σε ένα 13μελές σχήμα. Λίγο πριν την άφιξή της στην Αθήνα, η μεγάλη κυρία μιλάει στην A.V.

Tι έχει αλλάξει και τι μένει ίδιο για τους Orquesta Buena Vista Social Club από το 1998;

Ασφαλώς και υπάρχουν αλλαγές από το 1998. Η ομάδα μας έχει μερικούς νέους μουσικούς, όπως ο Luna στο πιάνο, οι τραγουδιστές Calunga και Idania, ο Pedro στο μπάσο και ο Guajirito, που παίζει τρομπέτα δίπλα στον παππού του. Μου αρέσει πολύ η ενέργεια και οι ιδέες που φέρνουν οι πιο νέοι στην ομάδα μας, δίνοντας μία φρεσκάδα στη μουσική μας.

Τι έχει αλλάξει και τι μένει ίδιο στο μουσικό σας κόσμο σήμερα σε σύγκριση με το πρώτο σας άλμπουμ το 1959;

Έχουν αλλάξει αρκετά, μιας και μιλάμε για περισσότερα από 50 χρόνια! Αυτό όμως που παραμένει αναλοίωτο μέχρι σήμερα είναι η ποιότητα της κουβανέζικης μουσικής. Εξακολουθούμε κι έχουμε πολλούς και καλούς μουσικούς, συνθέτες και ενοσχηστρωτές στο νησί.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή;

Η οικογένεια μου και οι αγαπημένοι μου.

Τι πιστεύετε ότι οδήγησε στην σημερινή παγκόσμια κρίση;

Ουφ... Μάλλον οφείλεται σε διάφορους λόγους. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας έχουν φέρει σε αυτή τη σκληρή κατάσταση. Αυτό που ελπίζω είναι ότι θα βγούμε σύντομα από την κρίση. Κάτι πηγαίνει πολύ στραβά, όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με άδειο στομάχι.

Τι θυμάστε από τη συνεργασία με τον Wim Wenders και τον Ry Cooder στην ταινία «Buena Vista Social Club»;

Θυμάμαι ότι κατά την ηχογράφηση του album βρισκόμουν σε ένα άλλο στούντιο στο EGREM, όταν ήρθε ο Juan de Marco και μου εξήγησε ότι αναζητούσαν μια γυναικεία φωνή. Πήγαμε μαζί στο μεγάλο στούντιο. Εκεί βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, οι Compay, Eliades, Rubén, & Ibrahim. Εκείνη τη στιγμή, καταλάβαμε πλέον όλοι ότι επρόκειτο να ηχογραφήσουμε ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ.

Τι να περιμένουμε να δούμε στις δύο συναυλίες σας στην Ελλάδα;

Θέλουμε να μεταφέρουμε λίγη από τη ζεστασιά της Καραϊβικής στην Ελλάδα, μέσα από την παραδοσιακή μας κουβανέζικη μουσική. Θα παίξουμε μερικές από τις επιτυχίες των albums μας και θα νιώσουμε υπέροχα εάν δούμε το κοινό να ανταποκρίνεται, για άλλη μια φορά, και να χορεύει μαζί μας.

Με ποια 2-3 τραγούδια είστε περισσότερο δεμένη συναισθηματικά;

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια είναι το «Veinte Años» της Maria Teresa Vera! Είναι ένα τραγούδι αγάπης, γεμάτο συναίσθημα, και δεν με κουράζει ποτέ να το τραγουδώ. Έχω μια μεγάλη λίστα από τραγούδια που μου αρέσουν, αλλά ξεχωρίζω αυτό...


Info: Κλειστό Φαλήρου / Tae Kwon Do, Μωραϊτίνη 2, Δέλτα Φαλήρου.  Έναρξη 20.00. Είσοδος € 20 αρένα - € 26 κερκίδα. Ταμείο € 25 αρένα και € 30 κερκίδα. Προπώληση: Musicland, Public, ticketarena.gr, viva.gr. Στις 1/12. Και στις 30/11 στο Ιβανώφειο στη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ