Μουσικη

Οι 10 καθοριστικές στιγμές του.. Paul Roland

Συγγραφέας και μουσικός, o Paul Roland επιστρέφει και με τις δύο του ιδιότητες

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 417
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
31396-70673.jpg

Συγγραφέας και μουσικός. Εξίσου παραγωγικός. Έχει κάνει υποδειγματικά τη βιογραφία του T. Rex, Mark Bolan και μαζί ακόμη 30 βιβλία, έχει ψύχωση με τον Poe, αγαπά την ομίχλη ενός Βικτοριανού Λονδίνου, γράφει σκοτεινή φολκ ροκ και θυμάται την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα. O Paul Roland επιστρέφει και με τις δύο τους ιδιότητες και επιλέγει για την ΑTHENS VOICE τις 10 πιο σημαντικές στιγμές της πορείας του…

1. Όταν έπαιξα την κασέτα με το πρώτο μου single «Oscar Automobile» στον Geoff Travis, ιδιοκτήτη της Rough Trade, τον Ιούλιο του 1979. Μου είπε, θυμάμαι, τότε «δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να πουλήσεις 1.000 κομμάτια». Κάτι που σήμαινε ότι έπαιρνα τις ευλογίες του και είχα μια πιθανότητα επιτυχίας, αν και το πρώτο μου τραγούδι παραήταν «mainstream» για τη Rough Trade.  

2. Η ηχογράφηση του νέου μου άλμπουμ «Bates Motel» το καλοκαίρι με το γιο μου Joshua στο μπάσο και έναν επίσης πιτσιρικά, καταπληκτικό ντράμερ. Τα γράψαμε σε μια μέρα με 1-2 μόνο δοκιμές, με εκείνη την ενέργεια και το συναίσθημα που δεν σου δίνουν ποτέ τα drum machines και οι χωριστές εγγραφές.

3. Κάθε φορά που γράφω ένα νέο τραγούδι ή στίχους ή όταν έχουμε πρόβες με το νέο μου γκρουπ. Είναι ότι παίζοντας τα παλιότερα κομμάτια με νέους μουσικούς ακούγονται πάντα καινούργια.

4. Όταν άκουσα τον John Peel να παίζει το «Blades of Battenburg» από το πρώτο μου άλμπουμ «The Werewolf of London» στην εκπομπή του, τον Μάρτιο του 1980. Ανατριχίλα.

5. Κάθε φορά που ξεκινώ ένα νέο άλμπουμ, ο ενθουσιασμός και η προσμονή είναι τα καλύτερα ναρκωτικά που θα μπορούσες να φανταστείς. Κι όταν ακούς τα τραγούδια να παίρνουν ζωή, καθώς προστίθενται νέα όργανα, είναι το απόλυτο high.

6. Όταν έπαιξα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1988 στο Ρόδον και άκουγα το κοινό να τραγουδά «we want Paul!» Ποιος νοιάζεται για τα χρήματα όταν έχεις τέτοια υποδοχή;

7. Η στιγμή που ανακάλυψα ότι τα «Kabbalah Cards» (ένα πνευματικό oracle που έφτιαχνα) ήταν μοναδικό και δούλεψε.

8. Η γέννηση των δύο μου γιων. Ξεχωριστά γεγονότα, και τα δύο υπέροχα.

9. Όταν δέχομαι εισαγωγικά σημειώματα στα βιβλία που γράφω από ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω. Ο συγγραφέας Colin Wilson ( ‘I Remember Dying’), ο master της Καμπάλα She’ev Ben Shimon Halevi ( ‘The Complete Kabbalah Course’), ο FBI profiler Roy Hazelwood ( ‘In The Minds of Murderers’) kai o Andy Ellison που θεωρεί το ‘Cosmic Dancer’ που έγραψα για τη ζωή του Marc Bolan “την απόλυτη βιογραφία”.

10. Όταν το πρώτο μου θεατρικό έργο ανέβηκε μέσα στο 2012 και συνειδητοποίησαότι είχα ανακαλύψει έναν ολόκληρο νέο κόσμο για να εξερευνήσω και να απολαύσω. Gagarin, Λιοσίων 205, Αττική. Έναρξη 21.00. Είσοδος € 17. Στις 15/12.


Info: Mια μέρα πριν, αφιέρωμα στο συγγραφικό του έργο σε μια συζήτησή του μαζί με τους Στυλιανό Τζιρίτα, Αντώνη Φράγκο και Άντα Λαμπάρα. Floral, Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια. Έναρξη 20.00. Free. Στις 14/12.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ