Μουσικη

Bill Frisell

All about jazz

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 411
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μusic for films. Kαιρό είχαμε να δούμε live μουσική επένδυση ταινίας. Πρώτης τάξης ευκαιρία με το σπουδαίο Αμερικανό συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ Βill Frisell και το συγκρότημά του, που θα φροντίσει να δώσει ήχο στην ταινία «The Great Flood» του σκηνοθέτη Bill Morrison. Η ταινία βασίζεται σε αρχειακό υλικό της εποχής και περιγράφει τη μετάλλαξη του ανθρώπου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Κάτι σας θυμίζει αυτό...

Μιλάμε για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία, την υπερχείλιση στο Δέλτα του Μισισιπή το 1927, όταν 75.000 τ.χλμ. γης σκεπάστηκαν από νερό. Η θεομηνία προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο, με αντίκτυπο ακόμη και στη μουσική. Χιλιάδες εργάτες κατέφυγαν στις Βόρειες Πολιτείες σε ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης. Μαζί τους πήραν τις μουσικές τους καταβολές, προσδίδοντας νότιο χρώμα στις νέες τους πόλεις. Τα υπόλοιπα είναι rhythm, είναι blues και μέρος της μουσικής ιστορίας. Μουσικοί όπως ο Charley Patton και η Memphis Minnie, που βίωσαν την καταστροφή, μετέφεραν τις αναφορές τους μέσα από τα πρώιμα αυτά ακουστικά blues και οι πόλεις Μέμφις, Ντιτρόιτ και Σικάγο έγιναν τα φυτώρια για την εξέλιξη της R&B, του rock και της jazz.

Ο σκηνοθέτης Bill Morrison επέλεξε τον Frisell, κυρίως επειδή «αναμειγνύοντας ροκ με κάντρι και τζαζ με μπλουζ ανακάλυψε τι τα συνδέει: αυτοσχεδιασμός και αίσθηση παιξίματος». H αλήθεια είναι ότι το είχε ξανακάνει με τις ταινίες του Buster Keaton τo 1995. Ο Frisell γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη, έζησε στο Ντένβερ και κατοικεί στο Σιάτλ. Μεγάλωσε με ανοιχτά αυτιά. Από soul μέχρι Beach Boys και Zappa, αλλά ήταν το παίξιμο των Jimi Hendrix και Wes Montgomery που του γύρισαν το μυαλό. Ανήκει στο δυναμικό της ECM, έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως Jan Garbarek, Ron Carter, John Zorn, Charlie Haden, έχει ενορχηστρώσει Sakamoto αλλά και Cohen. H λίστα είναι ατελείωτη. Essential.

* Mαζί του οι μουσικοί Ron Miles (τρομπέτα), Tony Scherr (μπάσο), Kenny Wollesen (ντραμς)

Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005.800. Έναρξη 20.30. Είσοδος € 18, 25, 32. Μειωμ. € 10, 12, 15. Προπώληση: tickethour, Eλευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου. Στις 3/11.