Μουσικη

Around the World

Getatchew Mekuria & The Ex & Friends - Y’ Anbessaw Tezeta  (****) Το 2004 οι υπερδραστήριοι Ολλανδοί The Ex «ανακάλυψαν» τον ξεχασμένο Αιθίοπα σαξοφωνίστα Getatchew Mekuria.

Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 406
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Getatchew Mekuria & The Ex & Friends - Y’ Anbessaw Tezeta  (****)

Το 2004 οι υπερδραστήριοι Ολλανδοί The Ex «ανακάλυψαν» τον ξεχασμένο Αιθίοπα σαξοφωνίστα Getatchew Mekuria. Συνεργάστηκαν μαζί του, ηχογράφησαν δίσκους, περιόδευσαν στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία κι εδώ συγκεντρώνονται όλοι μαζί για έναν τελευταίο χαιρετισμό. Αισθητική απόλαυση που δεν έχει να κάνει με την τεχνική ή τη δεξιοτεχνία, αλλά με την αλήθεια και την ψυχή. Γλυκόπιοτη τζαζ με καταγωγή από την Αφρική από έναν 76χρονο μουσικό.  


n

 

Hidden Orchestra - Archipelago  (***)

Φαίνεται πως η κρίση στρέφει τους ξένους καλλιτέχνες προς την ελληνική γλώσσα. Μετά το «Anastasis» των Dead Can Dance, να τώρα και το «Archipelago». Μήπως αν πουλάγαμε λέξεις; Το δεύτερο άλμπουμ του συνόλου από το Εδιμβούργο πιστοποιεί αυτό που μας υποσχέθηκαν με τον πρώτο τους δίσκο. Η παρέα του Joe Acheson μπορεί και συνδυάζει ιδανικά τζαζ, φολκ και ηλεκτρονικά και δημιουργεί τοπία, αισθήσεις και κινηματογραφική ατμόσφαιρα με απλό αλλά γοητευτικό τρόπο.   


n

My Best Fiend - In Ghostlike Fading  (**)

Όταν βλέπεις πως η εξειδικευμένη στους ηλεκτρονικούς ήχους Warp υπογράφει με ένα κιθαριστικό γκρουπ από το Μπρούκλιν, λες: δεν μπορεί, κάτι πολύ καλό θα ανακάλυψε για μια τέτοια «παρεκτροπή»... Δυστυχώς, όχι. Η 5μελής παρέα δικαιώνει απολύτως το «συμπαθές τίποτα» με απλοϊκές μελωδίες, έλλειψη έμπνευσης, συνηθισμένο indie πλαίσιο και μια καθόλου γοητευτική απλότητα.  Άσε που αυτή η υπόθεση με τη «σκηνή του Μπρούκλιν» αρχίζει και κουράζει.


n

Susanna - Wild Dog  (**)

Η υπερπαραγωγική Susanna φτάνει αισίως στο 8ο άλμπουμ της σε 8 χρόνια, που για τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να είναι για ρεκόρ Γκίνες, όμως «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Το κορίτσι από τη Σκανδιναβία κινείται στο ήδη γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο στιλ της «γυναικείας νεοφόλκ», που περιλαμβάνει ποιητική διάθεση, μελαγχολία, εξερεύνηση σκοτεινών περιοχών, rock attitude, εκφραστικότητα, όμως όλα αυτά χωρίς να μπορεί να τα μετουσιώσει σε ένα προσωπικό ύφος που να την κάνει να ξεχωρίζει απ’ το σωρό.   

makismilatos@gmail.com