Μουσικη

Η σκηνή της ATHENS VOICE στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Τι θα δούμε/ακούσουμε φέτος στη σκηνή της A.V. με αφορμή τη Γιορτή της Μουσικής

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 397
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
giorti-mousikis.jpg

Μία συναυλία της ATHENS VOICE στην πλ. Κλαυθμώνος κάθε χρόνο με αφορμή τη Γιορτή της Μουσικής.

Τα καλοκαίρια της ATHENS VOICE έχουν πάντα μέσα και την πλ. Κλαυθμώνος. Μία συναυλία κάθε χρόνο με αφορμή τη Γιορτή της Μουσικής, ένα ακόμη σημάδι ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Εκεί ζήσαμε πριν από χρόνια πάλι μια πρόκριση της Εθνικής επί της Ρωσίας· εκεί είδαμε και ακούσαμε συγκροτήματα και μουσικούς που τώρα έχουν το δικό τους χώρο στην ελληνική μουσική πραγματικότητα και αισθανόμαστε πως κάτι κάναμε κι εμείς γι' αυτό· εκεί βλέπαμε τα πρόσωπά σας και την εκτίμησή σας πριν προκύψουν τα like και τα tweet· εκεί θα συναντηθούμε και φέτος.

Κοιτώντας τη λίστα με τα ονόματα όλων αυτών που μας τίμησαν με τη μουσική και την τέχνη τους τα προηγούμενα χρόνια, η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί αυτό που είχαμε να προτείνουμε το δικαίωσε ο χρόνος και η εξέλιξη των πραγμάτων και ξέρουμε (πια) πως δεν σας κουβαλήσαμε άσκοπα, γιατί είναι πάντα ωραίο να βλέπεις τα ενδιαφέροντα πράγματα τη στιγμή που ξεκινάνε κι όχι όταν πια έχουν δικαιωθεί.

Το ίδιο κάνουμε και φέτος με μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, κυκλοφορώντας μάλιστα μέσα στο 2012 πραγματικά αξιόλογα άλμπουμ που στο τέλος του χρόνου θα είναι μέσα στις λίστες με τους δίσκους της χρονιάς. Και γι’ αυτό και σήμερα το βράδυ πιστεύουμε πως η πλατεία θα είναι γεμάτη απ’ το νόημα που έχει κάτι απ’ τη ζωή που έρχεται.

Πλατεία Κλαυθμώνος. Έναρξη 18.00. Είσοδος ελεύθερη, όπως η ζωή. Στις 21/6.


YIANNEIS

image

iD Το μουσικό σχήμα του Λάμπρου Φιλίππου, ο οποίος θήτευσε δίπλα στον Μιχαήλ Μαρμαρινό και το Theseum Ensemble, μαζί με επτά μουσικούς-performers. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε  στις αρχές της χρονιάς.

(manifesto)

Athens (GR)

17 June 2012 (the end of the times)

Ηλίθιος είναι εκείνος που κάνει το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο τρόπο και περιμένει να έχει διαφορετικά αποτελέσματα (Α'ι'νστάιν)

Πήραμε μια βαρκούλα, βαρκούλα με πανί,

βγάλαμε το πανάκι και πιάσαμε το κουπί,

ένα για τον καθένα, δύο κι όλοι μαζί,

τρία για την βαρκούλα και πάλι από την αρχή

Δ. Μούτσης

21 June 2012 (the spirit of the times/zeitgeist) 

Γιορτάζω γιορτάζω, μ' ακούτε που το φωνάζω, θα διασκεδάζω ως το πρωί, Γιορτάζω γιορτάζω, τις έννοιες στην άκρη βάζω, θα διασκεδάζω ως το πρωί (Θάνος Καλλίρης)

Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στη Γιορτή της Μουσικής, εδώ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Να έχουμε ένα όμορφο βράδυ.

No flags for me

No symbols for my boys

No ethics for my ethic,

Immoral once and for life

Voukefalas

Ας αναφωνήσουμε τώρα όλοι μαζί : "Ζήτω το Έθνος" και ας αναχωρήσουμε για έναν άλλο τόπο με λιγότερο ήλιο ίσως, και περισσότερο φως.

Deaf I was born

Mute I become.

Με τιμή

Λάμπρος Φιλίππου από τους Yianneis

(μετά των προσ-ευχών του πάντοτε και μέχρι τέλους αισιόδοξου απο-γοητευμένου από τους ανθρώπους Voukefala)

Καλή τυχή.-“

 


LIARBIRDS

image

iD Αθηναϊκό κουιντέτο με 60s pop ευαισθησίες,  rock’n’roll εκρήξεις και αναφορές σε Beatles και Beach Boys. Ντεμπουτάρισαν τον Οκτώβριο του 2011 με το «Allegedly» στη Restless Wind.

"Είναι η Αθήνα ένα μεγάλο χωριό σε μια απόμερη επαρχία της φαντασιακής ευρωπαϊκής κοινοπολιτείας ή μητρόπολη του ελληνικού κόσμου και του βαλκανικού χώρου;  Κάποιοι από εμάς δεν την έχουμε αποχωριστεί ποτέ για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν 1.500 μίλια μακριά. Κανείς μας δεν μπορεί να απαντήσει. Σίγουρα πάντως δεν είναι μια πόλη φιλική σε μία μπάντα που φτιάχνει ποπ τραγούδια, θρεμμένα με το βρετανικό ροκ και την αμερικάνικη μουσική παράδοση".


SPACE BLANKET

image

iD Νέο αθηναϊκό ντουέτο με comic disco punk ήχο, που γέμισε το Bios στην πρόσφατη παρουσίαση του πρώτου τους EP με τίτλο «Cosmic».

"Αθήνα 2012, κέντρο. Η διαστημική κουβέρτα προσγειώνεται σε μια πλατεία με κόσμο που διψάει για γρέζι και ασήκωτες μπότες. Τα πρώτα ηχητικά κύματα σκίζουν τα ηχεία και ο κόσμος ξεσηκώνεται. Είναι η Γιορτή της Μουσικής. Μια βραδιά που μουσικοί και κοινό γίνονται ένα. Η “Φωνή της Αθήνας” καλεί το κοινό της πόλης να χορέψει, να καβαλήσει τα κύματα και να σερφάρει ανεξέλεγκτα."


LEE BURTON

image

iD To νέο όνομα του house/techno DJ και παραγωγού Λευτέρη Καλαμπάκα, που γνωρίζεις από τις δουλειές του στην Κlik Records σαν Liberto. Το φετινό δεύτερο άλμπουμ του «Busy Days For Fools» παραμένει στον ηλεκτρονικό ήχο, αλλά με όργανα, φωνές και αναλογικά, folk στοιχεία.

"Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο χρόνο οι εικόνες που έχουμε από τις πλατείες της πόλης μας ήταν γεμάτες ένταση και βία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμμετέχουμε στη Γιορτή της Μουσική και ακόμη περισσότερο που θα παίξουμε στη σκηνή της ATHENS VOICE."


OPERA CHAOTIQUE

image

iD Ξεκίνησαν τον Μάιο του 2011 από τον τραγουδιστή της όπερας και πιανίστα Γιώργο Τζιουβάρα και τον jazz-blues drummer Χρήστο Κουτσογιάννη. Επιρροές από όπερα, τζαζ, καμπαρέ, μιούζικαλ σε μια ιδιότυπη κωμική όπερα.

"Οι περισσότεροι που μας βλέπουνε στα live μας ρωτάνε γιατί δεν είμαστε ήδη στο εξωτερικό και τι κάνουμε ακόμα εδώ. Μάλλον δεν μας θέλουν στη χώρα. Εμείς όμως επιμένουμε και, έχοντας τη Φωνή της Αθήνας μαζί μας να μας στηρίζει, θα γιορτάσουμε τη μουσική στην πλατεία, όπως κάναμε παλιά το 1835, όταν πρωτοάρχισε με μας ήδη από τότε η ευρωπαϊκή γιορτή. Όσο για το soundtrack της Αθήνας, είναι το πρώτο τραγούδι που θα παίξουμε την Πέμπτη."


ΜΥ WET CALVIN

image

iD  H μεταμφιεσμένη ποπ του Άρη και του Λεωνίδα συνεχίζει από το 2004 με ρολεροκοστερικές ταχύτητες τους indie-noise-electro πειραματισμούς, με την ίδια πάντα φρεσκάδα. Ολοκαίνουργια κυκλοφορία το μουσικό τους κουτί «Ηappened Before» στην Ιnner Ear.

"Η Αθήνα άλλαξε. Τα ραντεβού δεν δίνονται πια έξω από το Μetropolis, η Ομόνοια δεν είναι στρογγυλή και τα σινεμά που ερωτευόμασταν έχουν γίνει στάχτη. Το κέντρο μετατοπίστηκε στο Σύνταγμα και η Κλαυθμώνος μοιάζει με σύνορο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της πόλης. Τα τσιμέντα και η άσφαλτος δεν τραγουδιούνται πια ούτε με μπουζούκι, ούτε με drum machine. Μόνο φωνή. Όχλος και χορωδίες. Μοναχικοί μονόλογοι και ψίθυροι. Μόνο λόγος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ