Μουσικη

Ο ρυθμός επιστρέφει στην πόλη

13η χρονιά για τη Γιορτή της Μουσικής.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 396
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, επιστρέφει στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο στους δρόμους και τις πλατείες.

13η χρονιά για τη Γιορτή της Μουσικής. Οι διοργανωτές της Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) μέσα στη δύσκολη αυτή ευρωπαϊκή συγκυρία επιχειρούν να μετατρέψουν και πάλι τις πλατείες και τους δρόμους σε μουσικές σκηνές, φιλοξενώντας εκατοντάδες συγκροτήματα στην Αθήνα και σε 22 άλλες ελληνικές πόλεις. Αυτή τη φορά εκ των ενόντων. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ονόματα του μεγέθους των Scissors Sisters, που με διορατικότητα η ομάδα του Γιώργου Περό έκλεισε το 2004 λίγες ώρες πριν εκτοξευθεί η αμοιβή τους στα ύψη, αλλά η ουσία είναι η ψυχολογική ανύψωση της πόλης και των κατοίκων της μέσα από τη δύναμη της μουσικής.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Ιουνίου, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, επιστρέφει από τις 19 έως και τις 21 Ιουνίου στην Αθήνα (και έως 23 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα) στο καθιερωμένο ραντεβού της, με ελεύθερη είσοδο στους δρόμους και τις πλατείες. Για 13η συνεχόμενη χρονιά, η Γιορτή της Μουσικής έρχεται για να χρωματίσει την γκριζάδα μιας μουντής καθημερινότητας. Με μια δύσκολη, σχεδόν ηρωική προσπάθεια, ώστε να γεμίσουν οι πόλεις με μουσική, ρυθμό και δράσεις και να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα, ο φόβος και η εξατομίκευση με ομαδικό πνεύμα και ενότητα. Σε μια γιορτή όπου όλες οι διαφορές ξεπερνιούνται κάτω από ένα κοινό πάθος για ένα μουσικό είδος ή τον ήχο ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη, η μουσική αλλάζει το ρυθμό απλώνοντας παντού νότες, χρώμα και ελπίδα. Η σκηνή της Αthens Voice θα είναι και πάλι στην πλατεία Κλαυθμώνος (21/6) και το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αναλυτικά, όπως κάθε χρόνο, στο επόμενο τεύχος. Μείνετε συντονισμένοι στο athensvoice.gr για όλες τις σκηνές και τα ονόματα που θα συμμετέχουν.

Πλατεία Κλαυθμώνος

19/6 Hip Hop stage από τον ειδικό του είδους DJ Noiz να καλεί ονόματα της ελληνικής σκηνής: Noiz - FullFace - Tαφ Λάθος - Sifu Versus - Detro & Billy Slash - Corona Virus - Wrongface - JK1  Phase 3  - Ντελίριο - Δοκιμαστής - Νέγρος του Μοριά - Αντίθεση - Felocity.

20/6 Σε συνεργασία με τον Βest FM 92,6 με dance, house, electronica, funky breaks. Το νεανικό ελβετικό τρίο Edit Presents, που συζητήθηκε με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής της Λοζάννης, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με electro-punk ήχο.

21/6 Η σκηνή της  ATHENS VOICE.

Σύνταγμα

19/6 Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Αγρινίου με soundtracks, classical και jazz.

20/6 Flash-mob. Μετά την περσινή του επιτυχία, θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε συνεργασία με την ομάδα Athens Swing Cats.

21/6 Sound-System από τους Dubwise HiFi, που ξεκίνησαν το 2007 οι AMP Outernational μαζί με τους DJs Mashdown45 & Mista Operator. Ένα χειροποίητο ηχοσύστημα σχεδιασμένο να δίνει έμφαση στις χαμηλές συχνότητες, ώστε τα μπάσα της dub/roots reggae μουσικής να παίζουν παιχνίδια με το κεφάλι και το σώμα σας. Στα ντεκ οι Mashdown45 και Anna Mystic και dubwise Hi-Fi από τους AMP Outernational.

Μοναστηράκι

21/6 Bloosite Specific. Ένα Project της ομάδας Postbloo Music Communication με παράλληλες δράσεις στους ήχους της avant garde electronica, του mimimal techno και της dubstep beats.

Εθνικός Κήπος

21/6 Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με σολίστ τη μεσόφωνο Ινές Ζήκου σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και έργα Βizet, Verdi, Strauss, Gershwin.

Θησείο

21/6 Greek Beatbox Community, η μεγαλύτερη κοινότητα beatbox με πιτσιρικάδες σε ανθρώπινους πολυφωνισμούς.

Πλατεία Βαρνάβα

20/6 Σε κάθε γωνία της πλατείας διάφορα μουσικά σχήματα από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ.

21/6 Νοn-stop συναυλίες από τη Χορωδία 3ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, τους Dicktators, Τequila Kseftila, Προφίλ, Βαγγέλη Μαρκαντώνη και Klein Mein.

Άλλοι χώροι

20/6 Folk - Country Festival «Meet The Folkers». Μια βραδιά αφιερωμένη στην εγχώρια cοuntry σκηνή με τους Western Ramblers, τη φολκ μελωδικότητα του ντουέτου των Whitlows, τους ψυχεδελικούς Appalachian Cobra Worshipers, τους καινούργιους Kojak with a Kodak, το ντουέτο Noise Figures και τους γνωστούς Dustbowl με americana και alt. country. Six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι. 

21/6 Συναυλία τζαζ «Double». Δύο ταλαντούχοι Γάλλοι σαξοφωνίστες της jazz, oι Sylvain Rifflet και Clément Himbert σε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για δύο σαξόφωνα. Αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31.