Μουσικη

Πετώντας με τους Inspiral Carpets

10 καθοριστικές στιγμές στην ιστορία του γκρουπ

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 382
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20566-45596.jpg

Δεν ξέρω πόσο cool as fuck είναι ακόμη, αλλά σίγουρα, 5 χρόνια μετά το sold out του 2007 στο Fuzz της Βουλιαγμένης, τώρα πάνε και για δεύτερο – το Σάββατο, στο νέο Fuzz, με brit pop ήχο από τα 90s και το αρχικό line up μετά την επιστροφή του απολωλότος προβάτου Stephen Holt στα φωνητικά… O ιδρυτής των Inspiral Caprets, Graham Lambert, θυμάται για την ATHENS VOICE 10 καθοριστικές στιγμές τους.  

1. Ο John Peel παίζει το «Keep The Circle Around»

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου του 1988, ο John Peel ξεκινά το πρόγραμμά του με το τραγούδι «Keep The Circle Around». Ήμουν διακοπές με τη γυναίκα μου Karen σε ένα χωριό της Σκoτίας και συντονιστήκαμε στο Radio 1 με ένα ραδιοφωνάκι. Όταν το σήμα της εκπομπής του έσβηνε και ξεκίνησε με τραγούδι μου, έμεινα. Τον άκουγα ευλαβικά για 10 χρόνια και να που τώρα ήμασταν στο σόου του. Μαγεία.

2. Το συμβόλαιο με τη Mute

Στα τέλη του 1989 μιλάγαμε με αρκετές μεγάλες δισκογραφικές, όταν συναντήσαμε τον Daniel Miller της Mute. Αρχικά δυσπιστήσαμε. Το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν: «Θα τα διαλύσετε όλα με το να υπογράψετε σε μεγάλη εταιρεία». Υπογράψαμε τον Ιανουάριο του 1990 και ποτέ δεν κοιτάξαμε πίσω. Σταθερότητα.

3. Η εμφάνιση στο Top of The Pops

Τον Φεβρουάριο του 1990 κυκλοφορήσαμε το «This Is How It Feels», που πήγε κατευθείαν στο 16 της Αγγλίας. Το παίξαμε νευρικά στο Top of The Pops. Σπάσιμο.

4. G-Mex, 21 Ιουλίου 1990

Οι συναυλίες στην πόλη σου είναι πάντα οι μεγαλύτερες μιας περιοδείας. Για την εμφάνισή μας στο Gmex ήμασταν στην πρίζα και παίξαμε με όλη μας την ενέργεια. Ήταν μια σπουδαία συναυλία και φαινόταν σαν να έχει μαζευτεί στο Μάντσεστερ όλος ο πλανήτης. Ευφορία.

5. «I Want You», 1994

Το 1994 ζητήσαμε από τη Mute να βγάλει το «I Want You» με τον Mark E Smith στα φωνητικά, ένα κομμάτι που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Η εμφάνιση στο Top of The Pops ήταν θρυλική. Δυνατό.

 

6. Απρίλιος 1995

Υπήρχαν τεταμένες σχέσεις μεταξύ μας, είχαμε ζήσει τα τελευταία 5 χρόνια όλοι μαζί, αγκαλιά. Τώρα είχαμε κάνει όλοι οικογένεια και η ανάγκη για ζωή έξω από την περίμετρο του γκρουπ γινόταν ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας. Το διαλύσαμε, φιλικά στην αρχή αλλά μετά με πόνο. Πίκρα.

7. Μάρτιος 2003

8 χρόνια μουσικού διαζυγίου είναι πολλά. Αρχίσαμε να βρισκόμαστε ξανά και το νερό μπήκε στο αυλάκι. Περιοδείες στην Αγγλία και sold out συναυλίες. Ικανοποίηση.

8. Συναυλία στην Αθήνα, Μάιος 2008

Μια αξέχαστη συναυλία σε μια όμορφη χώρα, που ήταν και η τελευταία με τη σύνθεση που είχαμε τότε. Απίστευτο σόου. Κι ήταν υπέροχο να παίζουμε το «She Comes In The Fall», 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Ποιότητα.

 

9. Ο Stephen Holt επανέρχεται

Μετά την αποχώρηση του Tom το 2011 ξεκινήσαμε να παίζουμε με τον Stephen, που γρήγορα μπήκε στο πνεύμα. Συνεχώς αναρωτιέμαι γιατί δεν τον μετέπεισα να μη φύγει το ’89. Μαζί του έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον όλων μας για το γκρουπ. Αναζωογονητικό.

10. Ελλάδα, Μάρτιος 2012

Επιστρέφουμε στην Ελλάδα με τον Stephen μαζί μας. Θα είναι μια υπέροχη βραδιά για τους Αθηναίους. Συναρπαστικό.  

Info Fuzz Club. Πειραιώς 209 & Π. Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450.817. 20.30, € 23-28. Προπώληση: www.ticketarena.gr, Tickethouse και Public. www.detoxevents.gr. Στις 10/3.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ