Μουσικη

Ερώτηση: Πώς χωρούν πέντε Καναδοί επάνω σε μία κιθάρα;

Απάντηση: Ακριβώς όπως οι Walk Off The Earth.

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To video των Walk Off The Earth με την «πάνω-σε-μία-κιθάρα-μόνο» διασκευή του «Somebody that I used to know» (του Αυστραλού Gotye) έκανε μία εκτυφλωτική υπερ-επιτυχία μέσα σε ένα μήνα – 50 εκατομμύρια και 845.590 προβολές στο YouTube μέχρι σήμερα (10/2). Το γκρουπ σημειώνει ανάλογα νούμερα και στο iTunes, στα charts του Billboard μέχρι που έφτασαν και στο άκρο άωτο της επιτυχίας για τους Αμερικάνους: τους κάλεσε στην εκπομπή της η Ellen Degeneres.

Οι Walk Off The Earth, εναλλακτικοί και ανεξάρτητοι, ακριβώς όπως πρέπει από ένα γκρουπ από το Οντάριο του Καναδά, είναι μαζί από το 2006 και ειδικεύονται στις «έξυπνες», εφευρετικές διασκευές γνωστών κομματιών (εντάξει, έχουν και δικό τους original υλικό). Ο Gianni Luminati, αρχηγός του γκρουπ, είναι ένας δεξιοτέχνης του ήχου beatboxing, της «φωνητικής μουσικής» που παράγεται από το στόμα, τα χείλια, τη γλώσσα, τη φωνή, την επιφάνεια του στήθους και άλλα μέρη του σώματος για να μιμηθεί ήχους που μοιάζουν με εκείνους της ντραμς, των εγχόρδων και άλλων μουσικών οργάνων.

Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους της τεράστιας επιτυχίας του κομματιού – μια και η εποχή εκτιμά ιδιαίτερα το «χειροποίητο» και ευρηματικό. Ο άλλο λόγος μπορεί να είναι και απλή, κοφτή μελωδική του γραμμή που θυμίζει παλιό παιδικό τραγουδάκι και κολλάει στο μυαλό σαν τσίχλα.

Ο Luminati φαντάστηκε το τραγούδι και τους πέντε της μπάντας, να το παίζουν όλοι μαζί επάνω σε μία κιθάρα. Τους έστειλε το κομμάτι, τους ζήτησε να το μάθουν και μετά τους φώναξε όλους και άρχισαν τις πρόβες – και το γύρισμα. Δύσκολο. «Ήταν πολύ τρομακτικό» είπε μετά. Αλλά μόλις άνοιξαν την κάμερα, τους πήρε μόνο 30 λήψεις για να το καταφέρουν (“Όλα μας τα videos είναι με μία λήψη γιατί δεν ξέρω πως να τα επεξεργάζομαι,” παραδέχεται). Τελείωσαν γύρω στις 4 τα ξημερώματα, “and they walked off to bed”. Ο Luminati ανέβασε το video στο YouTube κανάλι τους… και έπεσε εξαντλημένος για ύπνο. «Όταν ξύπνησα γύρω στις 11 π.μ. είχε διαδοθεί σε όλο το κόσμο,” θυμάται. “Μας ζητούσαν ήδη από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς”.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο Russel Crowe έγραψε ένα tweet – ότι τους γουστάρει. Και όλα απογειώθηκαν. Τώρα, οι δισκογραφικές και το internet είναι στα πόδια τους, ετοιμάζουν νέα κυκλοφορία στην Columbia Records και εμείς ελπίζουμε να παραμείνουν απλοί, καθαροί και indie Καναδοί.

Δίδαγμα: Αν δεν το πει το YouTube, δεν είναι στη μόδα. (Το πόσο διαρκεί αυτή η μόδα, είναι θέμα άλλου post).