Μουσικη

Η Ζωή Μου Με Τους Fall

Ο Indictos, ένας από τους 50.000 fans που δεν μπορεί να κάνουν λάθος

Παναγιώτης Μένεγος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O θεσσαλονικιός blogger Indictos είναι ο μεγαλύτερος fan των Fall στην Ελλάδα (εντάξει μαζί με τον Χρήστο Δασκαλόπουλο). Τόσο μεγάλος που τον κάλεσαν να επιμεληθεί μουσικά τα κενά στο live της Παρασκευής. Θα βάζει μουσικές λίγο πριν ανοίξουν οι Mongrelettes, μόλις τελειώσουν και περιμένουμε τον γεροξεκούτη να βγει στη σκηνή κι άμεσως μετά τη συναυλία κι αφού ελπίζουμε ο Marky να μην έχει απολύσει κανέναν κιθαρίστα. Μοιράστηκε μαζί μας μερικές σταράτες κουβέντες αυθεντικού fandom…

 «Τριάντα τρία χρόνια από τον πρώτο τους δίσκο και τριάντα από την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα γιατί να θέλω να πάω σε (ακόμα) μία συναυλία των Fall;

Γιατί 50,000 Fall Fans Can't Be Wrong. Έτσι ακριβώς. Οπαδικά. Και οι οπαδοί έχουν πάντα δίκιο αλλά και να μην έχουν δεν το ξέρουν.

Γιατί έχουν μπει στον The Wonderful and Frightening World of The Fall, έναν κόσμο φτιαγμένο από την παράξενη μουσική και την δαιδαλώδη σκέψη του Mark E. Smith που μετά από 29 studio albums και συνολικά σχεδόν 110 κυκλοφορίες εξακολουθεί να είναι ο πιο προβλέψιμα απρόβλεπτος frontman της μεταπάνκ σκηνής.

Γιατί τώρα που είναι 50 Year Old Man (και βάλε) είναι πιο επιθετικός, πιο ιδιότροπος αλλά το ίδιο προκλητικός και δημιουργικός.

Γιατί δημιουργεί αυτό το High Tension που φτάνει την μπάντα του και τους fans του στα άκρα.

Γιατί μπορεί να αλλάζει μέλη, ήχο, στυλ στην μπάντα του και παρόλα αυτά να ξέρεις ότι είναι οι Fall, ο ίδιος λέει "If it's me and your granny on bongos, then it's [the] Fall".

Γιατί μπορεί να διασκευάζει τραγούδια από Kinks (το Victoria, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής "επιτυχία" τους, #35 στα UK Charts) και The Other Half (Mr. Pharmacist) μέχρι Ελληνική χέβυ μέταλ μπάντα (Greenway) και να τα ανεβάζει ένα επίπεδο πιο ψηλά.

Γιατί την εποχή που οι μουσικοί μετράνε την δημοτικότητα τους με "Likes" ο Mark E Smith εξακολουθεί να αναρωτιέται What's a computer? Where's the cursor? Where's the eraser? και να δηλώνει ότι “computers is a very middle-class thing”.

Γιατί με τους στίχους του και τις συνεντεύξεις του που μπορεί να μιλάνε από το Who Makes the Nazis? μέχρι την πορεία του Σαμαρά στην Man City βάζει εμάς τους 50.000 οπαδούς του, που λέγαμε πιο πάνω, να στροφάρουμε το μυαλουδάκι μας για να αντισταθούμε στον The War Against Intelligence.

Γιατί ήταν η αγαπημένη μπάντα του μακαρίτη John Peel (που αν δεν υπήρχε ο Peel δλδ στο Νησί θα άκουγαν ακόμα Zeppelin και στην Ελλάδα Joe Dassin)

Kαι τέλος γιατί εδώ στον τόσο μακρινό από το Manchester τόπο, εδώ που British People in hot weather (die and they don't know it), για κάποιο κόσμο ο (σχεδόν) ετήσιος νέος δίσκος των Fall και τα τακτικά τους live είναι μερικές από τις σταθερές του σύμπαντος.

Ε, λοιπόν φέτος στις 10/2 στο Gagarin205, σε αυτήν την σταθερά θα προσπαθήσουμε με τις μουσικές μας να βάλουμε και εμείς μια μικρή παράμετρο».

 

Προπώληση €22 (Ticket House, Πανεπιστημίου 42)/ στο ταμείο €25

Και δύο videos

Το θρυλικό με τον Mark E. Smith να διαβάζει τα αποτελέσματα των βρετανικών ποδοσφαιρικών κατηγοριών με τους υπόλοιπους πανελίστες να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα γέλια τους...

 κι εδώ που προσπαθεί να μιλήσει στην τηλεόραση αμέσως μετά τον θάνατο του John Peel (ήταν άλλωστε η αγαπημένη του μπάντα), αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει...