Μουσικη

Κορίτσι στο δρόμο

Μένει στα Μελίσσια, συχνάζει στο κέντρο και όταν θέλει να παίρνει αποφάσεις οδηγεί γρήγορα με δυνατή μουσική στους δρόμους τις πόλης.

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 371
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18301-39973.jpg

Μένει στα Μελίσσια, συχνάζει στο κέντρο και όταν θέλει να παίρνει αποφάσεις οδηγεί γρήγορα με δυνατή μουσική στους δρόμους τις πόλης. Συμμετείχε στη μουσική επένδυση για το σίριαλ «Το Νησί», τραγουδώντας σε στίχους της Victoria Hislop, έχει έτοιμη τη νέα της κυκλοφορία από τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων με τους μουσικούς της φίλους και «προχωρά σε αυτό που αγαπά με πάθος».

Πότε αισθάνθηκες έτοιμη για την «έξοδό σου 1» στη μουσική σκηνή; Έτοιμη δεν αισθάνθηκα ποτέ και ούτε νομίζω να αισθανθώ. Την απόφαση να βγω στη μουσική σκηνή την πήρα όταν η ανάγκη μου να επικοινωνήσω και να εκφραστώ ήταν μεγαλύτερη από τις αναστολές και τους φόβους μου. Πήρα το ρίσκο, βρήκα στήριξη και έτσι ξεκίνησε αυτή η διαδρομή μου.

Μια ιστορία από την προετοιμασία του «Είναι η αγάπη», στους στίχους της Victoria Hislop για το «Νησί»… Το άκουσα και με συγκίνησε αμέσως. Ήθελα παρά πολύ να το τραγουδήσω. Ήταν κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι είχε συνηθίσει ο κόσμος να με ακούει, και όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπαν πήγαινε στο στούντιο να πεις το τραγούδι πέταξα από χαρά. Χαίρομαι πολύ επίσης που συμμετέχω σε ένα συνολικά υπέροχο sountrack που ο κόσμος αγάπησε τόσο πολύ. Ενδιαφέρον όμως είχε και ο τρόπος που ηχογραφήθηκε αυτό το τραγούδι. Ο Μίνως Μάτσας, που είναι και ο σύνθετης του τραγουδιού, ζει στην Αμερική κι έτσι δεν μπορούσε να ήταν παρών όταν εγώ κλήθηκα να το τραγουδήσω. Πήγα στο στούντιο και ξαφνικά είδα μια οθόνη υπολογιστή και τον Μίνω να μου μιλάει μέσω αυτής. Είχε πολύ ενδιαφέρον. Είναι ο πιο πρωτότυπος τρόπος ηχογράφησης. Με άκουγε, με έβλεπε και με διόρθωνε μέσα από μια οθόνη.

Ποια συμβουλή του πατέρα σου έχεις κρατήσει;  Τη στάση του απέναντι στη ζωή, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα και γενικότερα την πορεία του. Αυτά νομίζω πως είναι η καλύτερη συμβουλή για μένα. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δεχτεί πολλή αγάπη και σίγουρα αυτό οφείλεται στον τρόπο που βλέπει και εκτιμάει τα πράγματα και τους ανθρώπους.

Τι θέλεις να επικοινωνείς στο κοινό; Κάθε φορά και άλλα πράγματα. Αυτό που είμαι την κάθε στιγμή. Μέσα από ένα live και την επαφή μου με τον κόσμο κατανοώ τις ανάγκες μου, τις αδυναμίες μου, την εξέλιξή μου, τη χαρά μου, τη θλίψη μου, την αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω και την απερίγραπτη δύναμη και ευτυχία που μου χαρίζει. 

Πώς είναι το κλίμα στις φετινές παραστάσεις στο Gazoo; Φέτος είμαι σε έναν άλλο χώρο, πολύ μεγαλύτερο και διαφορετικό. Ο κόσμος με όλα αυτά που έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει και να χειριστεί, έχει άλλη διάθεση. Αυτό τουλάχιστον παρατηρώ εγώ. Θα έλεγα ότι είναι λίγο περισσότερο επιφυλακτικός. Πιστεύω όμως πως όταν ένα live είναι καλό και έχει ουσία, σιγά σιγά ενώνει τις διαφορετικές διαθέσεις και τελικά μεταδίδει μια ενέργεια που βοηθάει όλους να περάσουν καλά.

To φετινό δύσκολο καλοκαίρι πήγες πολύ καλά στις συναυλίες σου. Πού νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;  Δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια. Έχουμε πολλοί άνθρωποι δουλέψει πολύ σκληρά για να συμβούν κάποια πράγματα. Πλέον έχω τη δυνατότητα να παρουσιάζω με διαφόρους τρόπους τη δουλειά μου και ο κόσμος να επιλέγει αν θα έρθει να με δει. Χαίρομαι πολύ και συγκινούμαι όταν συνειδητοποιώ ότι είμαι επιλογή για κάποιους. Ειλικρινά απόλαυσα πολύ το φετινό καλοκαίρι και μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ πολύ όλους όσους μου δίνουν τη δυνατότητα να προχωράω σε αυτό που αγαπώ με πάθος.

Πώς βλέπεις τη νέα ελληνική μουσική πραγματικότητα; Όπως και τη νέα ελληνική γενική πραγματικότητα. Άγνωστη. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και πολλές φορές καθόλου προβλέψιμες. Νομίζω πως κατά βάση αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ίσως να μας αναγκάσει με κάποιον τρόπο να ενδιαφερόμαστε πιο πολύ για το παρόν, να μην προλαβαίνουμε να θυμόμαστε το παρελθόν και να μη γνωρίζουμε αλλά και ούτε να μπορούμε να «προβλέψουμε» το μέλλον.

Πού μένεις και πού συχνάζεις; Μένω στα Μελίσσια που αγαπώ παρά πολύ. Η γειτονιά μου έχει αρχίσει να αποκτά πολύ όμορφα μέρη να πιεις καφέ, να φας και να πιεις ποτάκια. Παρ’ όλα αυτά όμως πολύ συχνά κατεβαίνω και στο κέντρο και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αλλά κι επειδή δεν αλλάζω με τίποτα τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο ή διαδρομή στην πόλη; Από πλατεία Μαβίλη, Σύνταγμα, όλη η Πανεπιστημίου, η πλατεία Καρύτση, το Γκάζι, η Αλεξάνδρας, η Πανόρμου. Αγαπάω επίσης την Κηφισίας αργά το βράδυ όταν γυρίζω από τη δουλειά. Με ξεκουράζει για κάποιον περίεργο λόγο αυτή η πόλη, ίσως επειδή νιώθω οικεία και ασφαλής σε αυτήν, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν.

Αλήθεια τώρα, έχεις βγει με νυχτικό στην Aττική Οδό; Με νυχτικό όχι, αλλά έχω βγει να οδηγήσω νύχτα με πολύ πρόχειρα ρούχα μόνο και μόνο για να νιώσω την ταχύτητα του αυτοκίνητου που με ηρεμεί και να ακούσω δυνατά μουσική, καθώς θα τρέχω και θα κυκλοφορώ μέσα στους δρόμους τις πόλης. Μου είναι πολύ οικείο. Το κάνω συχνά και πολλές φορές έτσι παίρνω και τις πιο ουσιαστικές αποφάσεις.

Η Ελωνόρα Ζουγανέλη εμφανίζεται στο Gazoo (Πειραιώς 102-104, 210 3422.888) κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Το νέο διπλό CD «Eίπα στους φίλους μου…» από τη συναυλία της στο Θέατρο Βράχων με τη σύμπραξη των Νατάσας Μποφίλιου, Κωστή Μαραβέγια, Πάνου Μουζουράκη και Ιmam Baildi θα κυκλοφορήσει στις 14 Δεκεμβρίου από την ΕΜΙ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ