Μουσικη

Καλοκαιρινή κασέτα 2016

10 τραγούδια, μια κασέτα δρόμος

Χρήστος Εξαρχόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιερή ετήσια ετοιμασία κασέτας καλοκαιριού Volume 4.

Τραγούδια σε σειρά μετά από πολλή σκέψη. Να μπουν πρώτοι οι Radiohead ή οι Tindersticks, το κομμάτι που κόλλησε στα ακουστικά μου στο δρόμο για το «Ντίλι Ντίλι» στην Ξάνθη ή αυτό που ακούστηκε στο ριπίτ 20 φορές φτάνοντας στη Βέροια; Τελικά υπερισχύει το Βερολίνο και το πρώτο play μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Schonefeld και την αναμονή για το τρένο S9, ακολουθεί ο «Μπάσταρδος γιος» του Φοίβου Δεληβοριά και πάει λέγοντας.

image

Πάντα το καλοκαίρι μου χρωμάτιζαν κασέτες που έφτιαχνα για φίλους αλλά και για το αυτοκίνητο, συνδυάζοντας αναμνήσεις της χρονιάς που πέρασε με τα ανάλογα τραγούδια, μιας και για μένα ο χρόνος ξεκινάει τον Ιούνιο με το πρώτο μπάνιο, παγωτό, άραγμα στον ήλιο με άδειο μυαλό και άλλα τόσα που κάνουν τούτη εδώ τη χώρα μαγική.

image

1. Guiddo & Perin > Gin & Tears

Δύο διαφορετικοί μου φίλοι που δεν έχουν γνωριστεί ακόμα, μια πρόταση για ένα τραγούδι, μηνύματα και skype, και ιδού ένα κομμάτι που αγαπώ ιδιαίτερα. Ο Tomasz και ο Γιώργος ή αλλιώς Guiddo & Perin και η μουσική η πιο όμορφη παγκόσμια γλώσσα. Κίνα, Βερολίνο, Θεσσαλονίκη!

2. Φοίβος Δεληβοριάς > Μπάσταρδος Γιος

Tο καλύτερο ελληνικό τραγούδι εδώ και αιώνες… Μποσά Νόβα βγαλμένη από ελληνική ταινία, από την «Οδό Ονείρων», τον Λαβράνο, με την αθωότητα της νιότης που πάντα βγάζει η φωνή του Φοίβου! Πατέρα παίρνουν τηλέφωνο, λένε πως, πατέρα, είσαι νεκρός, και γω γυρίζω στο σπίτι με τα πόδια, είμαι ο μπάσταρδος γιος.

3. Ned Doheny > Get It Up For Love

Άπειρα ξενύχτια και συζητήσεις με μια τυρόπιτα και ένα κακάο στον φούρνο του Οδυσσέα στην Τριανδρία με τον Jiles. Aνασκόπηση αισθημάτων, events αλλά και χαβαλέ μέχρι να ξημερώσει.

4. Radiohead > Daydreaming

Ξυπνήματα και διαδρομές! Χαλκιδική, αεράκι, η αιώνια λιακάδα των ονειροπόλων! Dreamers they never learn…

image

5. Tindersticks > We Are Dreamers

My Late Night Tales! Αγγλική επαρχία, ατέλειωτο πράσινο, γαλλικός νότος, βραδινά κρασιά, και οι Tindersticks πάντα στα δικά μου σάουντρακ.

6. Kamasi Washington > The Rhythm Changes

Η καλύτερη συναυλία που είδα φέτος! Los Angeles, John Coltrane, free jazz, και το rhythm changes που ήρθε η ώρα να μπει και στην Πλαζ την ώρα που ο ήλιος έρχεται ακόμα ένα πρωινό που ξυπνάμε στην παραλία! ΕΕΕρχεται…

image

7. America > A Horse With No Name

Aνήκουμε στο καλοκαίρι! Απόλυτο τραγούδι καλοκαιρινής παρέας, ζάλης και νοσταλγίας.

8. Antonio Carlos Jobim & Astrud Gilberto > The Girl From Ipanema

Το κορίτσι από την Ιπανέμα είναι ακόμα εδώ, αέρινο, μυστηριώδες, γλυκό, όπως τα αιώνια καλοκαίρια στο Ρίο παρέα με τον Jobim και την Astrud.

9. The Blue Square Ft. Esterina > M3d3a

Ένα αυγουστιάτικο βράδυ κάτω από την πανσέληνο στο μοναστηράκι! Καινούργιο αριστουργηματικό jazzy trip hop από τον δικό μας Blue Square με τη φωνή της Esterina. «I need blood, blood, blood / To survive / Will you be my gamebird / For tonight?»

10.Terrone & Friends > Spring Lights

Φώτα στην πόλη, η άνοιξη μας άφησε, η ελευθερία πάντα δυνατότερη της καταπίεσης, ένα ουράνιο τόξο θα μας πάει εκεί που είναι πάντα καλοκαίρι!

Κασέτα για τη μουσική των ματιών όταν κοιτάζονται.