Μουσικη

Various Artists 334

Ένα καλό σερί

Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 334
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Decemberists - The King Is Dead (***)

Ο Colin Meloy και η παρέα του σε μία ακόμη άσκηση ύφους. Μετά τη rock opera του προηγούμενου δίσκου, τώρα κάνουν ένα μακροβούτι στον ωκεανό του folk/country ήχου τιμώντας τη μεγάλη παράδοση του είδους. Ο δικός τους τρόπος σε κάτι που ξέρουμε ήδη. 

Nicolas Jaar - Space Is Only Noise (*****)

Το πρώτο σπουδαίο ντεμπούτο της χρονιάς από έναν 20χρονο Νεοϋορκέζο που μεγάλωσε στη Χιλή κι έχει για οδηγό τον ήχο του Mulatu Astake, του Erik Satie και του Ricardo Villalobos. Υφαίνει ένα μουσικό χαλί που μας οδηγεί στο διάστημα, γεμίζοντας τη διαδρομή με ονειρικές εικόνες. Ένα electropop καλειδοσκόπιο σπουδαίο και προσιτό.

Inca Ore - Silver Sea Surfer School (****)

Αλλόκοτο και θορυβώδες ηχητικό νέφος που δεν σ’ αφήνει να ξεφύγεις. Αν ο Ταρκόφσκι γύρναγε το «Στάλκερ» τώρα, θα το χρησιμοποιούσε για soundtrack.

PJ Harvey - Let England Shake (****)

Αν το εσωστρεφές “White Chalk” ήταν η μία πλευρά του νομίσματος της τρέχουσας άποψης της PJ harvey για τη μουσική της, το “Let England Shake” είναι η άλλη. Θεματολογία από τη βρετανική ιστορία, ευρυγώνια μουσική ματιά, εμπλουτισμένο ερμηνευτικό στιλ, ώριμη αντιμετώπιση που εγκαινιάζουν μια νέα δημιουργική περίοδο.  


Συναυλίες 2011 Vol. II

Burn Baby, Burn Tour 2011 - 5/3 - Fuzz

Με την dream team της εναλλακτικής σκηνής (η ισχύς εν τη ενώσει): Julee Cruise/Kid Congo Powers/Khan/Alexander Hacke/Chris Hughes, με άλλα λόγια μουσικοί με θητεία σε Cramps, Gun Club, Einsturzende Neubauten/ Hugo Race/Nick Cave & Bad Seeds.

Bellrays - 9/4 - An Club

Και μόνο για τη frontwoman… Άσε που επί 20 χρόνια συνδυάζουν το rock με τη μαύρη μουσική με πολύ θετικό τρόπο.

Electric Wizard - 9/4 - Gagarin

Τι ’ναι  η πατρίδα μας (χωρίς το stoner rock);

Dan Deacon - 13/4

Τώρα που συμβαίνει για τη σύγχρονη electronica.

Twilight Singers - 15/4 - Gagarin

Τα ρεμάλια (βλέπε Greg Dulli) τραγουδάνε ακόμα. Και μάλιστα καλά…

Echo & the Bunnymen - 28/4 - Gagarin

Για Bunnymen δεν ξέρω, αλλά echo (μιας άλλης εποχής) σίγουρα. Αξίζει να τους φερθούμε καλύτερα απ’  την τελευταία φορά για τη φωνή του Ian και για την ιστορία τους.

Charlatans - 13/5 - Fuzz

Εκεί που δεν το περίμενε κανείς, έκαναν έναν καλό, σοβαρό, ώριμο και εύστοχο pop δίσκο. Λίγο το ’χεις;

Amy Winehouse - 22/6 - Ejekt festival

The Piano Has Been Drinking Not Me (που λέει και ο Tom Waits).

Grinderman - 6/7 - Μαλακάσα

Οι δεσμοί μας με τον Nick “the greek” Cave έγιναν πλέον διπλοί. Μία με τους Bad Seeds, μία με τους Grinderman, όλο εδώ τον βλέπω. Ένα διαμερισματάκι στην πλατεία πρέπει να το αγοράσει πια…

Για μια ολοκληρωμένη εικόνα των επερχόμενων συναυλιών δες και το «Συναυλίες 2011» στο τεύχος 330 ή στο site της Athens Voice. Η συναυλία του Afrika Bambaataa έχει καινούργια ημερομηνία: 4/3.Οι φήμες λένε ότι έρχεται και ο Justin Bieber (μετά την επιτυχία της Patty). Δεν ευτυχήσαμε να ακούσουμε τα ουρλιαχτά της beatlemania, θα ακούσουμε τα ουρλιαχτά της biebermania.