Μουσικη

Τι άκουγε ο Γιώργος Καρανικόλας πριν τους Last Drive;

«Mουσική πριν το photoshop»

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 536
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγο πριν την εμφάνιση μαζί με τους Jon Spencer Blues Explosion στη σκηνή του Gagarin, o κιθαρίστας των Last Drive και αρχηγός των BLML (Blackmail) δίνει μια λίστα με τα αγαπημένα του κομμάτια «πριν την ενηλικίωση».

«Ναι, μια λίστα από αυτά που άκουγα πριν “ενηλικιωθώ”, αν και δεν μπορώ να εντοπίσω πότε συνέβη αυτό. Δεν είναι κάτι σαν retro list, είναι κάτι σαν υπόφυση. Έχουν τη μαγεία του first touch και καθόρισαν τον τρόπο που συναισθάνομαι τη μουσική μέχρι σήμερα. Είναι ταυτισμένα με ιδιαίτερες στιγμές, με “περάσματα”, και μου επαναλαμβάνουν την επίμονη ερώτηση “what’s new”.

Η ψηφιακή τέχνη, πριν το photoshop, είναι σπουδαία και πολλές φορές ανεπανάληπτη, είναι η φαιά ουσία που κατευθύνει τους νευρώνες και εκβάλλει στη μεγάλη θάλασσα. Θα ονόμαζα λοιπόν τη λίστα μου “μουσική πριν το photoshop”».

1. Cross Road Blues - Robert Johnson Ο άνθρωπός μου. Από εκεί ξεκινούν όλα. Το τέλειο riff tale.

2. I don’t care if the sun don’t shine - Elvis A neverending story. Elvis lives.

3. Fire of Love - Jody Reynolds Η ερμηνεία σε κυκλώνει και δαγκώνει άγρια. 

4. Happiness is a warm gun - The Beatles Έχω κόλλημα με το White Album των Beatles.

5. Thank You - Sly and the Family Stone Το έχουμε κάνει διασκευή με τους BLML και το παίζαμε live την εποχή που ηχογραφούσαμε το Overexposed. 

6. God Only Knows - The Beach Boys Ακούς την ομορφιά. 

7. Dead End Street - The Kinks Η μπάντα που θεωρώ ότι είναι στο ίδιο level με Stones και Beatles. Για πολύ καιρό αυτό το τραγούδι υπήρξε το “ξεφόρτωμά μου” στην εφηβεία. 

8. She was born to be my unicorn - T-Rex Το πρώτο single που είχα ποτέ. Δώρο της μητέρας μου, στα 12 μου, μαζί με το Ummagumma των Floyd.

9. Some Velvet Morning - Lee Hazelwood Αλλόκοτο. Σε ρουφάει πριν το καταλάβεις.

10. Masterpiece - Temptations Όπως μπορούν οι μαύρες ψυχές δεν μπορεί κανένας άλλος.

11. Have you ever seen the rain - Creedence Clearwater Revival Ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια ever. Fortune cookie όταν βρήκα το single.

12. Wild Thing - Troggs Με αυτό το κομμάτι έσπασα την πρώτη μου κιθάρα, μια ιταλική Echo (κατά λάθος). Αυτό είναι όντως το τραγούδι που πρέπει να σπας κιθάρες κάθε φορά που το παίζεις.

13. No Other - Gene Clark Τελειότητα. Διαθεσιμότητα. Προσπαθώ να φανταστώ πώς να έγινε η ηχογράφηση όλου του LP.

14. Upon the my oh my - Cpt. Beefheart Η πρώτη μου επαφή έγινε από ζωντανή ηχογράφηση σε μια παραλία της Καλιφόρνια. Και ήταν αποκαλυπτική: δεν υπήρχε κάτι σαν αυτόν στο κάδρο μου.

15. Nile Song - Pink Floyd Δαιμονική ενέργεια. Η λάβα εκλύεται σε κάθε αλλαγή τόνου και οι φωνές εκβάλλουν στο Γκραν Κάνιον.

16. Third Stone from the Sun - Jimi Hendrix ...Και ο κόσμος άλλαξε. Ορόσημο στο πώς «άκουγα» τη μουσική, εξοβελισμός αυτού που έβλεπα στη σκηνή. Burn baby burn. Προ Χριστού και Μετά Χριστόν: αυτή είναι η ιδέα μου για τον Jimi και τη μουσική.

17. Black Angel’s Death Song - The Velvet Underground Τα ίδια ακριβώς και με τους Velvet. Κάτι τέτοια συμβαίνουν μόνο σε συγκεκριμένο χρόνο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Unique. Κάτι σαν διαδερμικός ορός.

18. Torn Curtain - Television Το κιθαριστικό ρέκβιεμ του Torn Curtain είναι το τέλειο συμβόλαιο όταν σε μια μπάντα υπάρχουν δύο κιθάρες και το Άγιο Πνεύμα.

19. Frankie Teardrop - Suicide Τόσο γαμημένα σπαρακτικό, τόσο innovative. Μια νεορεαλιστική απεικόνιση της απώλειας.

20. Gimme Danger - The Stooges Η πιο trashy παραγωγή που έχω ακούσει. Είναι τρελή η ιστορία τού πώς ηχογραφήθηκε ο δίσκος, πραγματικά δεν νομίζω πως έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Όλη η μπάντα «πέρασε» στο ένα κανάλι, και η φωνή και τα σόλο «πέρασαν» στα υπόλοιπα. Όσο για το τραγούδι, danger addiction.

Info: BLML και The Jon Spencer Blues Explosion, Κυριακή 6/9 στο Gagarin 205 (Λιοσίων 205). Ταμείο €22 / Προπώληση €20 σε Tickethouse, Viva.gr, Ticketpro.gr, Public, Seven Spots, Ιανός, Παπασωτηρίου